Kezban Yaldır: Tiftiğin kıymetini kullanan bilir

Ankara’nın Ayaş ilçesinde Ankara Seymenleri’ne tiftikten çorap ören şehit annesi Kezban Yaldır, tiftik örgüsünün emeği karşılamadığı için unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Zeliha Demirci
|
17 Aralık 2020, Perşembe - 20:56
Kezban Yaldır: Tiftiğin kıymetini kullanan bilir

Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kezban Yaldır, 1996 yılında Diyarbakır’da şehit olan öğretmen kızı Aynur Yaldır Sarı, damadı Murat Sarı ve 3 yaşındaki torunu Uğur Sarı’nın vefatının ardından Ankara keçisinin yününden (tiftik) örgü yapmaya başladı.

Kezban Yaldır, 40 senelik Ankara hayatından sonra Ayaş’a göç edip tiftik yününden örgü örmeye başladığını belirterek, “Ben şehit annesiyim. 1996’da 3 tane evladımı kaybettim. Çocuklarım da olmayınca kendimi bu işe verdim. Kışın boş duramıyorum. Duramadığım için de tiftikle uğraşıyorum.” dedi.

“Kendi imkanlarımla satıyorum”

Tiftik yünüyle uğraşmanın zor olduğunu dile getiren Yaldır, “Benim oğlum Ankara Seymeni. ‘Anne bana çorap ör’ dedi. Ben de ördüm. Daha sonra arkadaşları da istedi. Oğlum da ‘Anne sana tiftik alayım sen devam et’ dedi. Böylece ben bu işe tamamen girmiş oldum. Köyümüzün kooperatifi olsa daha güzel satılır ama yok. Kendi imkanlarımla satıyorum.” şeklinde konuştu.

“Halk eğitim kursu açacaktım ama olmadı”

Kezban Yaldır konuşmasına şöyle devam etti: “Ben tiftik yününü hem eğiriyorum hem de örüyorum. Geçen sene Ayaş’ta halk eğitim merkezinde tiftik kursu açacaktım olmadı. Köyümüzde açacaktım yine olmadı. Dediler ki: ‘Biz fengere(yün eğirme aleti) bilmiyoruz. Bize öğret’ ama kurs açılamadı. Belediye dükkan verdi orada satacaktık. O da kısmet olmadı. Köyümüzde eskiden belki 2 bin tane Ankara keçisi vardı. Her evde 50 tane vardı. Sonradan herkes Ankara’ya göçtü. Tiftik yapan bir-iki kişi kaldı.”

Tiftiğin yayılmadığı için kaybolmaya başladığının altını çizen Yaldır, “Tiftik Türkiye’de değil tüm dünyada üretilmesi gereken bir şey. Eskiden tiftik üreten firmalar vardı. Makineye atınca çektiği için üretimden kaldırdılar. Doğal olduğu için tiftik elde yıkanır. Kıymetini kullanan bilir. Tiftikten yapılan bir kazak kadar hiçbir kazak sıcak tutmaz.”

“Tiftiğin bitmemesi için ülkemizin sahip çıkması gerekiyor”

İnsanların karşılığını bulamadıkları için tiftik yapmayı bıraktıklarını söyleyen Yaldır şöyle konuştu: “Bizim en önemli sıkıntımız emeğimizin karşılığını kazanamıyoruz. O yüzden de kimse tiftik yapmıyor, bu meslek kayboluyor. Tiftiğin bir kilosunu 125 liraya aldım. Şimdi fiyatları artmıştır. Bir kilodan 5 çift çorap çıkıyor. 5 günde bir çift çorap örüyorum. 25 günde karım 125 TL oluyor. Bu sebeple kimse tiftik işi ile ilgilenmiyor. Türkiye yurt dışına ihracat yaparsa bizlerin de emeği boşa gitmez. Para etmediği için kimse tiftik keçisi de almıyor. Tiftiğin bitmemesi için ülkemizin sahip çıkması gerekiyor.

“Kendimi bunlara adadım”

Ankara Kulübü Derneği’nin Ayaş'a şubesinin yönetim kurulunda olan Yaldır sözlerini şöyle sonlandırdı, “Ankara Kulübü Derneği’nde çocuklara Seymen oyunu öğretiyorlar. Oranın başkanı da oğlum Mehmet Yaldır. Ben de kulübün hem yönetimindeyim hem de üyesiyim. Çocuklar orada oynadıkça çok hoşuma gidiyor. Kendimi böyle şeylere adadım.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/456719/kezban-yaldir-tiftigin-kiymetini-kullanan-bilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.