AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün: Şehitlik payesi verilmesini istiyoruz

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarına yönelik yayımladığı "meslek hastalığı" ve "vazife malullüğü" genelgesiyle ilgili konuştu. Güntürk’ün, “Sağlık çalışanlarına şehitlik payesi verilmesi istiyoruz.” dedi.
Zeliha Demirci
|
23 Aralık 2020, Çarşamba - 19:10
AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün: Şehitlik payesi verilmesini istiyoruz

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı ile tedavi gören ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin geçtiğimiz hafta genelge yayımladı. Peki söz konusu adım sağlık çalışanlarını memnun etti mi? Konu hakkında Ankara Masası'na konuşan  AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün'e göre, mevcut düzenlemenin ötesine geçmeyen genelge beklentileri karşılamadı. İlliyet bağını kabul etmediklerini söyleyen Güntürkün, genelge değil özel yasal düzenlemesi beklediklerini vurguladı. 

“Kovid-19’a yönelik yasal düzenleme hayata geçirilmedi”

Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık çalışanlarının diğer meslek gruplarına göre 10 kat daha fazla kayıp verdiğini ve sağlık çalışanları için virüs maruziyetinin fazla olmasının beklenen bir durum olduğunu belirten AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Sağlık Bakanlığı bu konuda geçtiğimiz hafta bir genelge yayınladı. Ancak bu genelge bulaşıcı hastalıklarla alakalı sağlık çalışanları için zaten var olan meslek hastalığı tanımlamasını kapsıyor. Kovid-19’a yönelik yasal düzenleme hayata geçirilmedi. Genelge, sağlık çalışanlarına şehitlik payesi verilmesi ve meslek hastalığı maruziyet konusunda yetersiz. Sağlık çalışanları Kovid-19 nedeniyle hayatlarını kaybettikten sonra aileleri ve çocukları için herhangi bir hak şu anda tanımlanmış durumda değil. Genellikle bir illiyet bağından bahsediliyor. SGK kapsamında bazı tanımlamalar var. İl sağlık müdürlükleri ve bakanlık aracılığıyla SGK’nın onay vermesi üzerinden idareye bırakılmış bir durum söz konusu. Biz böyle bir illiyet bağını kabul etmiyoruz. Sağlık çalışanları için Kovid-19'a illiyet bağı aramak abesle iştigal. Herhangi bir gerekçe olmaksızın ülkemizdeki tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı ve maluliyetin tanımlanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Güncel bir yasayla mevcut salgın gözetilerek düzenleme yapılmasını istiyoruz"

AHEF olarak askerlikte geçerli olan şehitlere tanınan haklar gibi sağlık çalışanlarına da bu hakların tamamının verilmesini istediklerinin altını çizen Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün şöyle devam etti: “Kovid-19’a yakalandığı ilk andan itibaren tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı ve şehitlik payesinin geçerli olmasını istiyoruz. Bunu da genelgeyle değil özel bir yasal düzenlemeyle birlikte istiyoruz. Vefat eden sağlık çalışanlarının ailelerine de şehit ailelerine tanınan maddi ve manevi tüm imkanların tanımlanmasını istiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde çok fazla enfekte vakaları oldu. Bunlar için de aynı hakların düzenlenmesini istiyoruz. Yaklaşık 130 ülkede sağlık çalışanları için Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapıldı. Ve bizler de bunun sadece genelgeyle geçirilmesini kabul etmiyoruz ve güncel bir yasayla mevcut salgın gözetilerek düzenleme yapılmasını istiyoruz.”

“Çok canımız yanıyor”

Sağlık çalışanları kayıplarının son bulmasını istediklerini dile getiren AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Geçtiğimiz gün Denizli’deki meslektaşımız aile hekimiz Dr. Soner Oğuz’u kaybettik. Sabaha karşı haberin aldık. Kendisi 3-4 gün önce Kovid-19 olduğunun haberini duyurmuştu. Çok dramatik bir şekilde hayatını kaybetti. 2 buçuk yaşında ikiz kızları kaldı geride. Biz bu ölümlerin artık son bulmasını istiyoruz. Sağlık çalışanlarının çok fazla enfekte olduğunu biliyoruz. Mutlaka yasal düzenleme yapılmalı ve sağlık çalışanlarının geride bıraktığı ailelerine, çocuklarına illiyet bağı aranmaksızın gerekli haklar tanınmalı diyoruz.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı söz konusu genelde nedir?

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, 5510 sayılı Kanunun 14'üncü maddesi hükümleri doğrultusunda sağlık çalışanlarının Kovid-19 tanısı ile tedavi olup sonucu SGK tarafından "malul" olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin "meslek hastalığı" veya "Vazife Malulü" hükümlerinden yararlanmaları için 81 ile genelde gönderildi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın imzasıyla gönderilen genelgede, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14. maddesinde, "Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir." hükmüne yer verildiği belirtildi.

Vazife malullüğüne ilişkin uygulamaların, aynı kanunun 47. maddesinde ele alındığı hatırlatılan genelgede, bu kapsamda çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma ya da çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalıların, illiyet bağının kurulması şartıyla "meslek hastalığı" ile "vazife malullüğü" kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabildikleri kaydedildi.

Genelgede, "Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre 'meslek hastalığı' veya 'vazife malullüğü' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir." ifadesine yer verildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/466625/ahef-genel-sekreteri-uzm-dr-huseyin-gunturkun-sehitlik-payesi-verilmesini-istiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.