Bakan Koca: “Toplamda 2 bin 423 hastamız iyileşti”

Ankara Masası
|
11 Nisan 2020, Cumartesi - 12:50
Bakan Koca: “Toplamda 2 bin 423 hastamız iyileşti”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi. Sağlık ordusunun kararlılığına güvenin. Virüsü taşıdığı kesin olarak bilinenler tedavi altında... Dışarıda kimin taşıyıp taşımadığını bilmemiz mümkün değil” dedi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında gerçekleştirilen son Bilim Kurlu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu.

Virüse karşı bana bir şey olmaz düşüncesinin yanlış olduğunu aktaran Bakan Koca, toplum içinde hala tanısı konmamış hastaların olabileceğini, hastalıklarının bir süre sonra farkına varacaklarının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Koca,” O temizlik konusunda çok hassastır, virüs ona bulaşmaz demeyin. Tedbirsiz anların tehlikeli anlar olduğunu unutmayın. Virüs her insana bulaşabilir. Bize ayrıcalık tanıyacak şey, tedbirdir” dedi.

Bakan Koca açıklamasına şöyle devam etti:

- “Söyleyeceklerim hepimiz içindir. Sözlerimi özellikle şahsınız için söylediğimi kabul edin. Beni lütfen karşılıklı konuşuyormuş gibi dinleyin. Bir aile büyüğü olarak sözlerimi iyi takip edin. Bütün ülkemin dikkati, şahıs şahıs bu sözlerde olsun istiyorum.

- Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa’nın en avantajlı ülkesiyiz. Ülkemizin sağlık altyapısına güvenin. Hiçbir kafa karışıklığı yaşamamızdır. 31 Aralık 2019’dan itibaren bu tehdidi, sözün bilime ve bilim insanlarına bırakacağı sağlık sorunu olarak ele almıştır. Halk sağlığı tehdidini bütün konulardan ayıran stratejiye güvenin.”

RİSKE KARŞI KENDİNİZİ GÜVENE ALIN

- “Gerekli tedavi imkânlarını sunma gücümüze inanın. Fakat küçücük bile olsa riske karşı kendinize güvenmeyin. Bir şey olmaz düşüncesi, tehlikelidir. Bu mücadelede bir gevşeklik gösterirsek başarı çok zaman alır.

- Normal şartlarda yaşamlarını sürdürecek olan insanları kaybederiz. Tedbirlere sıkıca sarılmaya, tedbir almaya değmez mi? Bunu tarihî bir sorumluluk olarak görmek gerekir. Türkiye’nin bütün illeri ve ilçeleri ve köyleri, hepimiz bu mücadelenin kurallarına ne kadar hızlı adapte olursak o kadar sonuç alırız.

- Hastalığın kontrol altına aldığımız anda ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak. Bu sözler sadece bana ait değil, bu sözler sağlık personelimizin sözleri ve talepleridir.

- Koronavirüsünü kontrol altına almak için savaşan 1 milyon 61 bin 635 savaşçının, doktorun, hemşirenin sözleridir bu. Onların sizin için en büyük dileği, hastalarından biri olmamanız…”

SOKAKLARIN ÇEKİCİLİĞİNE BİRAZ DAHA DİRENMEK ZORUNDAYIZ

-“Artık Nisan ayındayız, güneşin, canlanan doğanın cazibesi sizi dışarıya davet edecektir. Sokakların çekiciliğine biraz daha direnmek zorundayız. Biz daha çok büyük bir baharı bekliyoruz. Onu geciktirmeyelim, sabırlı olalım, evde kalalım.”,

2 BİN 423 HASTA TABURCU OLDU

-“Bütün sağlık çalışanlarımız nöbet tutuyor. Ya tanı koyuyor ya da şüpheli hastalarla çalışıyor. Sağlık ordumuzun hastalığı yenme konusundaki kararlılığına güvenin. Güvenmelisiniz, bu güven hakkımız. Fakat üzerinde konuştuğumuz hastalık, siz tedbir almazsanız bütün güveni boşa çıkaracak bir hastalıktır.

-2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi. Sağlık ordusunun kararlılığına güvenin. Virüsü taşıdığı kesin olarak bilinenler tedavi altında. Dışarıda kimin taşıyıp taşımadığını bilmemiz mümkün değil. Virüs aradığı fırsatı hareketli ortamlarda bulunuyor. Kendinizden çok uzak sandığınız halde taşıyıcılardan biri siz olabilirsiniz.

-Sizde belirti olmaması sizi yanıltmasın, virüsü yenemeyecek kişilere virüsü bulaştırma ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Mücadelede siz hangi tarafta yer alırsanız şans o tarafta olacak.”

VAKALARIN YÜKSEK OLDUĞU İLLER

-“Hastalıkla Türkiye’nin bütün illerinde mücadele eden bir durumdayız. Hastalığın seyri her yerde aynı değil. Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Rize’nin durumu haritada görülüyor. Özellikle bazı yerlerde ciddi seyrin olduğunu görüyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Bursa’da vakaların yüksek olduğunu görüyoruz.”

TÜRKİYE’DEKİ YATAK DOLULUK ORANI

-“İstanbul için şu anda yatak yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 59,5. Normal yataklarımızın doluluk oranı yüzde 50,2. Şu an herhangi bir sorunumuzun olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye’deki yatak doluluk oranımız yüzde 36,3. Seyrantepe’nin biz hızla devreye girmesini istiyoruz, ihalesi yapılmıştı, yıl sonu olarak hedeflenmişti, daha erken bitmesi için bir çabamız var. Bu hafta Başıbüyük’te hastanemizi açmış olduk, İkitelli Şehir Hastane’mizin bir bölümünü açmış olacağız. Bu anlamda bir sorunumuz yok.”

VEKİLLERE YASA ÇAĞRISI

-“Hekimlerimizin ve diğer birçok personelimizin uğradığı şiddet defalarca haber konusu oldu. Yasalar, her seferinde caydırıcılıktan uzak kaldı. Yüce meclisimiz, sağlıkta şiddetin önlenmesi için adım atmış durumda.

-Bu suçların ancak caydırıcı cezalarla önlenebileceği açıktır. Cezaların caydırıcı sertlikte olması baştan beri cumhurbaşkanımızın da talebidir. Salgınla mücadele ettiği bu günlerde yeni bir şiddet olayı, hiç şüphesiz toplum vicdanında bağışlanması mümkün olmayacak olaydır. Yasa tasarısı bizler içinde büyük önem taşımaktadır. Sağlık çalışanlarına dönük şiddet, toplum vicdanında cezası neyse adaletteki bir cezayla cezalandırılacaktır.

-Değerli vekillerimiz, sizlerden istirhamımız meclisin her üyesinin evet oyuyla bir an önce yasalaşmasıdır. Salgına karşı verdiğimiz mücadelede, hekimlerimiz, sağlık camiamız için bir kalkan istiyoruz. Diyeceğiz ki korona günlerinin meclisini asla unutmayacağız. Bizim güvenliğimiz için kanun yapan meclistir o.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/4751/bakan-koca-toplamda-2-bin-423-hastamiz-iyilesti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.