Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödüller sahiplerine takdim edildi.
Zeliha Demirci
|
30 Aralık 2020, Çarşamba - 18:57
Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu

Ülkenin ilim, sanat ve kültür hayatına yön veren, eserleriyle aydınlatan isimleriyle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Büyük Ödüllerinin hayırlara vesile olmasını diledi. Erdoğan, ödülleri takdim edilecek ilim, kültür ve sanat erbabını tebrik etti.

Bir kitapta okuduğu Hazreti Peygamber ile ilgili bir bölümü paylaşan Erdoğan, şunları söyledi: "Bir kitapta okumuştum. Resulullah Efendimiz ashabıyla birlikte kaza umresi yaparken, Abdullah bin Revaha şiir okumaya başlıyor. Hazreti Ömer de her zamanki celalli haliyle ona, 'Sen Hz. Peygamber'in huzurunda ve Allah'ın Harem'inde bu şiiri söyleyip duracak mısın?' diye çıkışıyor. Bunun üzerine Efendimiz diyor ki, 'Ona mani olma ey Ömer. Varlığım kudret elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, onun sözleri Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha tesirlidir. İbn-i Revaha, sen devam et."

O gün bir sanatçı olmayı çok istediğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lakin kader bize ülke hizmetini siyaset güzergahında biçince ömrümüzü, Mevlana'nın anlattığı karıncalar misali sanatçılarımızı takip etmekle geçirdik. Hani küçük bir karınca kalemin kağıt üstüne bir şeyler çizdiğini görmüş de gidip öbür karıncalara, 'Bir kalem, kağıda şaşılacak şeyler çiziyor, sanat gösteriyor' demiş. Karıncanın biri buna itiraz ederek, 'O sanatı yapanın kalem olduğunu mu sanıyorsun? Hayır, o sanat kalemden değil, parmaklardandır' cevabını vermiş. Bir diğeri, 'İş ne parmaktan ne de kalemden geliyor, iş asıl koldan geliyor' diye mukabele etmiş. Konuşmalar böylece uzayıp gider ve karıncaların beyine kadar ulaşır. Karınca beyi bütün bilgeliğiyle hükmünü verir, 'Bu hüner kalemden, parmaktan, elden, koldan değil, şüphesiz sanatçıdandır, sanatçının gönlündendir, Allah'ın kudret hazinesinden onun gönlüne yansıyan ilhamdandır."

Bu sanatçıyı kendi kadar aziz milletin de beklediğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her bir vatandaşımızın el üstünde tutacağı, baş tacı edeceği bu sanatçı belki evimizin çocuğudur, belki bir arkadaşımızdır, belki bir komşumuzdur, belki bu salondadır. Beklediğimiz bu sanatçı, belki şu anda tuvalinin başında fırçasını boyaya bandırıyor, belki repliğini ezberliyor, belki rolüne çalışıyor, belki enstrümanını akort ediyor, belki bestesini notaya döküyordur. Her neredeyseniz, siz ey gönül eri sanatçılar bilin ki bu millet estetik manada küllerinden dirilmek ve yitik hazinesine yeniden kavuşmak için sizi bekliyor. Gelin ve geç kalmışlığımızı medeniyete, kabalıklarımızı zarafete, gönüllerimizi barışa, huzura ve sevgiye yöneltin. Gelin Türkiye'nin gücüne birlikte güç katalım." ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni sahiplerine takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Kültür Tarihi alanında Sadettin Ökten adına Celile Ökten'e ödülünü takdim etti.

Ardından müzik alanında Özdemir Erdoğan'a,

Sosyal Bilimler alanında İsmail Kara'ya,

Sinema alanında Dervis Zaim adına Emre Oskay'a,

Edebiyat alanında İbrahim Tenekeci'ye,

Koleksiyon alanında Mehmet Çebi'ye,

Kültür ve Sanat Politikaları Vefa Ödülünü merhum Necmeddin Okyay adına Ali Mecdi Okyay'a ödülünü takdim etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/479910/kultur-ve-sanat-buyuk-odulleri-sahiplerini-buldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.