Modası geçmeyen bilezik:Adana Burması

Ankara Masası
|
24 Temmuz 2020, Cuma - 15:07
Modası geçmeyen bilezik:Adana Burması
 Kuyumcu vitrinlerinin olmazsa olmazlarından biri olan Adana burması  hem kentin simgesi  hem de vatandaşların güvenli yatırım ürünü oluyor. Adana'nın simgelerinden ve kuyumculuk sektörünün gözde ürünlerinden olan Adana burması,kentteki altın atölyelerinde işlenip vitrinlerde yerini alıyor.Adana burması bilezikler, kuyumcularda 7 telli, 12 telli, elmas kırığı ve badem baş gibi model isimleriyle kadınların beğenisine sunuluyor. Kentte, M.Ö. 4'üncü yüzyılda paranın olmadığı Helenistik Dönem'de ticaret yapılırken değiş-tokuş yöntemiyle değerlendirilen ve 2 bin 400 yıldır modası geçmeyen 'Adana burması', bugün de 'bilekte taşınan nakit para' olarak görülüyor. ''Burma bilezik bu kentin sembolüdür'' Adana burmasının en çok çiftçiler ve sabit gelirli vatandaşların tercih ettiği ürün olduğunu belirten Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman,"Burma bileziğin satışı zaman zaman artar. Bazı dönemler ise biraz durulur. Fakat hiçbir zaman gerilere düşmez. Çünkü burma bilezik bu kentin sembolüdür. Kuyumculuğun da temel ürünlerinden biridir.'' dedi.

''Adana burması kuyumcuların vazgeçilmezidir''

Başman, taşıdığı kültürel değer ve anlam açısından Adanalılar için burma bileziğin yerinin ayrı olduğunu belirterek, ''Bir bakkal için peynir, ekmek satmak ne kadar vazgeçilmez ise Adana burması da biz kuyumcular için o kadar vazgeçilmezdir. Burmanın işçiliği ve fire payı azdır. Alınıp satılırken arasında küçük rakamlar vardır.'' ifadelerini kullandı

.

Koronavirüs salgınında normalleşme dönemine girildikten ve düğün sezonun başlamasından sonra atölyelerinde üretimin arttığını kaydeden kuyumcu ustası Yusuf Yılmaz ise Adana burmasının takılar arasında öne çıktığını dile getirdi.

''Burma yapımı 6 aşamadan ve 45 dakika sürüyor''

Adana burması yapımının 6 aşamadan oluştuğunu ve 45 dakika sürdüğünü belirten Yılmaz, “İlk olarak külçe altınımızı Adana burma bileziklerimizi üretmek için eritiyoruz.Eritme aşaması sonrası altınımızı silindir makinesinde çekip çubuk haline getiriyoruz. Daha sonra ustalıkla kıvırıp kilidini yapıyoruz.Son olarak da kaynatma ve parlatma işlemlerinden geçirip hazır hale getiriyoruz. Haftada ortalama 4-5 kilogram altın işlemesi yapıyoruz" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/48069/modasi-gecmeyen-bilezikadana-burmasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.