Aşı, mutasyon virüs üzerinde işe yaramıyor mu?

İngiliz bilim insanları, Güney Afrika kökenli mutasyon virüs üzerinde koronavirüs aşılarının etkili olamayabileceğine dair endişelerini dile getirdi.
Ankara Masası
|
05 Ocak 2021, Salı - 22:06
Aşı, mutasyon virüs üzerinde işe yaramıyor mu?

İngiltere'de araştırmalarda bulunan bilim insanları Güney Afrika'da mutasyona uğrayan virüsle ilgili endişe verici açıklamalarda bulundu.

Bilim insanları hem Güney Afrika hem İngiltere'de görülen varyasyonların viral yüklemesinin fazla olduğunu, bunun da daha bulaşıcı olmaları anlamına geldiğini ifade etti.

Aşılara daha dayanaklı olabilir

Reading Üniversitesi'nde hücresel mikrobiyoloji uzmanı olan Simon Clarke, koronavirüsün Güney Afrika'da daha fazla mutasyona uğradığını söyledi.

Clarke'a göre virüs, insanlara bulaşıcı hale getiren diken proteini olarak adlandırılan kısmındaki mutasyon yüzünden aşılar tarafından sağlanan bağışıklığa daha dayanıklı olabilir.

Endişe verici

Warwick Üniversitesi'nden virolog ve moleküler onkoloji uzmanı olan Lawrence Young da virüsün Güney Afrika'da birden fazla mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek, "Diken proteinindeki mutasyonlar endişe verici, mutant virüs bağışıklık kalkanından kaçabilir" dedi.

"Etkili olduğuna dair bir kanıt yok"

Ancak İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, Kovid-19 aşılarının yeni varyasyonlara karşı etkili olmadığını gösteren bir kanıt olmadığını söylüyor.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin ve Oxford Üniversitesi'nden Profesör John Bell ise koronavirüs aşılarını yeni varyasyonlara karşı test ettiklerini ve değişiklik yapmalarının gerekmesi halinde bunu altı hafta içinde gerçekleştirebileceklerini açıkladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/496422/asi-mutasyon-virus-uzerinde-ise-yaramiyor-mu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.