İslam Memiş ABD'de yaşananları değerlendirdi

Ekonomist İslam Memiş, Joe Biden’in resmen ABD Başkanı seçilmesi ardından yeni dönemin şifrelerini verdi. ABD'nin eskisi gibi süper güç konumunda olmadığına dikkat çeken Memiş, dünyadaki ekonomilerin dolar yerine altın ve gümüşe dayalı bir kripto para sistemi ile belirleneceğini savundu. ABD'de yaşananlar için "planlı bir çete eylemi" diyen Memiş, Donald Trump'ın yargılanabileceğine vurgu yaptı.
Ankara Masası
|
07 Ocak 2021, Perşembe - 15:38
İslam Memiş ABD'de yaşananları değerlendirdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihi saatler yaşandı. ABD Kongresi'nin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi gözaltına alındı. İşgal nedeniyle ara verilen ve bir süre sonra tekrar başlayan Temsilciler Oturumu’nda Joe Biden’in seçimde aldığı 306 oyun tamamı tescil edildi. Böylece Biden resmen ABD Başkanı oldu.

Peki Trump ve Biden taraftarları ne düşünüyor? Yaşananların arkasında kim var? Yeni sürecin ekonomiye etkisi ne olacak? Dünya ekonomileri dolardan uzaklaşacak mı? İşte bu soruların cevabını Ekonomist İslam Memiş verdi.

"ABD'de yaşananlar çete eylemi"

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını yanıtlayan Memiş, her iki tarafın seçmenlerinin de ortaya çıkan gergin durum karşısında şok olduğunu söyledi. Seçmenlerin yaşananları anlamsız bulduğunu ifade eden Memiş, “Belli bir grubun yapmış olduğu eylemlerden bahsediyoruz. Bir çete eylemi olduğunu düşünüyorum. Özellikle Trump’a yakınlığı olan biraz daha ırkçı çete üyelerinden bahsedebiliriz.” dedi.

"Gelenekçi süreç devam etmeyecek"

Yaşananların karşılıksız kalmayacağını dile getiren Memiş, ekonomilerde, sosyal hayatta, tıp alanında ve dünya siyasetinde değişimler olacağına işaret etti. Yeni yılda gelenekçi olan hiçbir sürecin devam etmeyeceğini belirten Memiş,"Ne siyaset, ne insanların yaşam tarzı, ne ekonomiler, ne kullandığımız paralar, ne yediğimiz içtiğimiz gıdalar, hiçbir şey gelenekselci kıvamda olmayacak." şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin endişeliyiz söylemlerine çok takmış durumdalar" 

“Dünyaya o kadar çok demokrasi ihraç etmeye çalıştınız ki, elinizde demokrasi kalmadı” diyen Memiş, ABD’nin dünya gözündeki itibarının yerle bir olduğunu savunarak şöyle devam etti: “Türkiye ile alakalı çıkan haberleri de yakından takip etme fırsatım oldu. Türkiye’nin endişeliyiz söylemlerine çok takmış durumdalar. Neden bu kadar taktınız? Çünkü ABD sürekli parmak sallamayı, demokrasi dersi vermeyi ve yönlendirmeyi sevdiği için böyle bir şeyi karşısında görünce hüzünlendi. İtibar noktasında çok cılız kaldılar”

"Burada taktiksel bir durum var"

Son süreçte yapılan açıklamalara bakıldığında süper güç konumundan çıkan ABD’nin gerçekten yalnız kaldığını belirten Memiş, sözlerinin devamında ise yaşanan gerginliklerin planlı olduğunu iddia etti. Memiş, “Burada kesinlikle taktiksel bir durum var. Bu bir anda gelişen bir ayaklanma ya da darbe girişimi değildi. Bu planlı yapılan bir şeydi. Çünkü Trump, giderayak gücünü göstermek isteyen bir lider profili çizdi. Trump, ‘nifak tohumları ektim bundan sonra sizin için de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ mesajı veriyor.” şeklinde konuştu.

"Trump yargılanırsa sürpriz olmaz"

Bunların karşılığı olacağını savunan Memiş, “Trump’ın ya da ailesinin önümüzdeki aylarda yargılanması bence kimse için sürpriz olmayacaktır. Ya da Trump’ın mal varlığına önümüzdeki aylarda-yıllarda el konulmasına şahit olursak sürpriz olmayacaktır. Bundan sonra Trump ile Amerika’nın bir kuşak çatışmasına şahit olacağımızı düşünüyorum. Baskın olayında güvenlik güçlerine karşı gelenlerin ağır cezalar alacağını düşünüyorum. Sular durulduktan sonra ayaklarının masasının üstüne atarak küstahça poz vermiş olan insanlar Amerikan karizmasını yerle bir ettiği için ağır cezalar göreceğimizi tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki ekonomiler dolar üzerinden belirlenmeyecek" 

Türkiye’de olduğu gibi Amerikan tarihinde de ‘öncesi ve sonrası’ gibi yeni bir süreç başladığını söyleyen Memiş, bunun ciddi anlamda ekonomide baş göstereceğinin mesajını verdi. Dünyada bütün ülkelerin bütün finans sistemlerinin dolardan uzaklaşacağını savunan Memiş, “Doları bir para birimi bir ticari araç olarak kullanmak istemiyorlar. Dolayısıyla altın ve gümüş stoklayan, bunun hazırlığını yapan bir Dünya Merkez Bankası var. Çünkü dolar Trump döneminde bir silah olarak kullanıldı. Doların itibarını zedeleyecek gelişmeler de yaşandı. O yüzden bundan sonra orta ve uzun vadede dolar alternatifinde kripto paralar insanların hayatında olacak. Dünyadaki ekonomiler dolar üzerinden belirlenmeyecek. Altın ve gümüşe dayalı bir kripto para sistemi kurulacak” diye belirtti.

Ekonomi değerlendirmesi

Dünya ekonomilerinde bir iyimserlik görmediğini ifade eden Memiş, dolar kurunun gerilemesinin ülke ekonomilerinin toparlandığı anlamına gelmediğini, borsalarda yaşanan rallilerin de sağlıksız olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Memiş, "Dünyada işsizlik sayılarına bakmak lazım. İnsanların ayakları yere basan bir ekonomiyi yorumlaması gerekiyor. Dünyada çok çok iyi gelişmeler görmüyorum. Bu kısa vadeli dünya ekonomilerindeki tahribatlar hemen toparlanmaz. Dünyanın ve yatırımcıların biraz kendisine vakit ayırması gerekiyor." dedi.

Memiş, vatandaşlardan yeni döneme uygun yatırım yapmalarını tavsiye etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/501898/islam-memis-abdde-yasananlari-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.