İlk kadın muhtar Gül Esin'e vefa!

Çankaya Belediye Meclisi yeni yılın ilk meclis toplantısında, Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı olan Gül Esin’in adını Çankaya'da yaşatmak için karar aldı.
Ankara Masası
|
09 Ocak 2021, Cumartesi - 16:54
İlk kadın muhtar Gül Esin'e vefa!
Cumhuriyet’in ilanından 10 yıl sonra ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı ile birlikte 32 yaşında Aydın’ın Çine ilçesi Demircidere muhtarlığına yaklaşık 500 oy alarak seçilen ve tarihte Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı olan Gül Esin’in adı artık Çankaya’da yaşayacak.
İki yıl süreyle muhtarlık yapan ve Atatürk tarafından ödüllendirilen Gül Esin seçimlerden sonra Halkevi Gazetesinde ‘Büyük İnkılabın ilk kadın muhtarı, vazifen kutlu ve mutlu olsun’ manşetiyle haber oldu. Çankaya Belediye Meclisinin aldığı karar ile ilçede yer alan uygun bir parka ismi verilecek olan Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı Gül Esin, gerçekleştirdiği çalışmalarla dönemindeki kadınlara esin kaynağı oldu. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınların sosyal ve siyasal hayatta daha aktif olmasında rol oynayan Gül Esin; çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması, kız kaçırma olaylarının engellenmesi ve nikah işlerinin düzene sokulması gibi konularda mücadele verdi.



Gül Esin’e büyük bir vefa örneği

Çankaya Belediye Meclisine oybirliği ile alınan karar için teşekkür eden Başkan Alper Taşdelen, “Biz Çankaya Belediyesi olarak kadınların eşit, özgür ve istihdama katılımlarının yoğun olduğu bir anlayışı ilçemizde uygulamak için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda yönetim kadromuzda 5 belediye başkan yardımcımızdan 3’ü kadınlardan oluşuyor. Türkiye’nin en fazla mahallesine sahip olan ilçemizde 123 muhtarımızdan 47’si kadın. Bu da ilçemizde kadınların yönetim kadrosunda söz sahibi olduğunu gösteriyor. Gül Esin de Cumhuriyetimizin ilk seçilmiş kadın muhtarı. Adını Çankaya’da yaşatacak olmaktan onur duyacağız” diye konuştu.




Gül Esin kimdir?

Kurtuluş Savaşı başlamadan altı ay kadar önce Muğlalı biriyle evlendi, savaş başlayınca eşi savaşa gidip dönmeyince fırıncı olan ağabeyinin yanına Aydın'ın Çine ilçesinin Demircidere bucağına (sonra Karpuzlu ilçesi) gitti ve daha sonra evlenerek Çine'ye yerleşti. Erkek kardeşinin 1933 doğumlu 'Cumhuriyet Şeref' adlı kızını evlat edindi.

1933 yılında 32 yaşında iken, Demircidere muhtarlığına yaklaşık 500 oy alarak seçildi. 11 Aralık 1933’te Halkevi Gazetesinde, 'Büyük inkılabın ilk kadın muhtarı, vazifen kutlu ve mutlu olsun’ manşetiyle haber oldu. İki yıl süreyle muhtarlık yapan Gül Esin, kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklamış, çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması, kız kaçırma olaylarının önlenmesi ve nikâh işlerinin düzene sokulması gibi konularda çalışmıştır

http://www.ankaramasasi.com/haber/506455/ilk-kadin-muhtar-gul-esine-vefa
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.