Verem aşısı Koronavirüs üzerinde etkili mi?

Ankara Masası
|
14 Nisan 2020, Salı - 13:54
Verem aşısı Koronavirüs üzerinde etkili mi?

ABD'de Koronavirüse karşı klinik deneyleri yürüten Türk doktor, önemli açıklamalar yaptı.

Dünya genelinde etkili olan Koronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları hız kazandı. New York Teknoloji Enstitüsü Araştırmacılarından Gonzalo Otazu’nun BCG (verem) aşısının zorunlu olduğu ülkelerde Koronavirüs vaka sayıları arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürmesi tartışmaları başlatmıştı.

KORONAVİRÜSE KARŞI YAPILAN İLAÇ İNSANLAR ÜZERİNDEN DENENMEYE BAŞLADI

Koronavirüs aşı ve tedavilerine ilişkin çalışmalar devam ederken klinik deneylerin yürütüldüğü Los Angeles’daki Cedars-Sinai Medical Center Hastanesi’nde Çocuk Hastalıkları Kürsü Başkanı Profesör Dr. Moshe Arditi, çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arditi “Koronavirüse karşı üretilen ilaç, ABD’de insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Ancak bunun etkili olup, zararsız olduğunu anlamamız bir, bir buçuk yıl sürecek” dedi.

VİRÜS ÜZERİNDE ETKİSİ GÖZLEMLENDİ

1921 yılından bu yana kullanılan BCG aşısının üst solunum yolu viral hastalıklara karşı genel bir bağışıklık verdiğinin uzun zamandır bilindiğini ifade eden Arditi, dünyadaki pek çok bilim adamı tarafından BCG’nin COVID-19 üzerindeki olası etkisinin gözlemlendiğini belirtti.

TÜRKİYE'DE 20 KAT DAHA DÜŞÜK VAKA VAR

Türkiye’de BCG/verem aşısının devamlı olarak kullanıldığını belirten Arditi, “10 Nisan 2020 günü verilerine bakarak; İtalya’da vaka sayısı her 1 milyon kişide bin 144 vaka ve ölüm sayısı 112 (yüzde 10 ölüm oranı); Türkiye’de ise ayni güne kadar vaka sayısı 1 milyon kişide 501 ve ölüm sayısı 1 milyon kişide 10.7 nerdeyse 20 kat daha düşük” dedi.

BCG KESİN ÇÖZÜM DEĞİL

Arditi, bugüne kadar kaydedilen verileri yorumlarken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Sonuçları etkileyen unsurun BCG’den başka noktalarda olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Moshe Arditi, kontrollü klinik deneylerin dikkate alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Arditi, ABD’de yürüttüğü deneylerin detaylarını paylaşarak; çalışmaların, Los Angeles Cedar Sinai hastanesindeki sağlık personeli ile Harvard ve MD Anferson and Baylor Collage’de de toplam bin 500 kişi üzerinde toplandığını söyledi.

DÜNYADA TESTLER SÜRÜYOR

ABD de yürütülen klinik çalışmaların haricindeki hazırlıklara da değinen Prof. Dr. Moshe Arditi, Hollanda’da bin sağlık görevlisi ile Avustralya’daki 4 bin sağlık görevlisi üzerinde testlere başlandığını vurgulayarak, Almanya ile Hindistan’da da denemelerin başlayacağını kaydetti. Arditi son olarak Türkiye’den Bilkent Üniversitesi’nin sürece dahil olacağını hatırlattı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/5082/verem-asisi-koronavirus-uzerinde-etkili-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.