Kalkınma ajanslarından milyonlarca liralık destek

Ankara Masası
|
14 Nisan 2020, Salı - 18:41
Kalkınma ajanslarından milyonlarca liralık destek

İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansları, Türkiye Açık Kaynak Platformu'na 30 milyon liralık katkı sunacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarımız, Türkiye Açık Kaynak Platformu'nun 2 yıllık çalışmalarına 30 milyon liralık katkı sunacak" dedi.

TÜRKİYE AŞI ÜRETEMEZ İDDİASI

Türkiye'nin aşı üretim potansiyelinin olmadığı iddialarına yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Hayvan aşıları alanında oldukça güçlü, yetkin ve dünya standartlarında üretim altyapılarımız var. Bu altyapılar, uygun tedbirler alınarak çok hızlı bir şekilde viral insan aşısı üretimi de gerçekleştirebilir" dedi.

“SİMÜLASYON TEKNİKLERİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Koronavirüsle birlikte dünyadaki ekonomik düzenin değiştiğine dikkat çeken Varank, "Kişiye özgü eğitim, lojistik, insansız hava araçlarıyla teslimat, mikro ödemeler, süreç otomasyonu gibi iş alanları güç kazanmaya başladı. Bunların da hepsinin temelinde yazılım teknolojileri var” dedi. Varank, ilaç ve aşı geliştirerek tedavide nasıl ilerleneceğini simülasyon teknikleriyle çalıştıklarını ifade ederken, hastalığa yakalanmayı engellemek için teması takip eden yazılım teknolojilerinin kullanıldığından bahsetti.

Konuşmasında Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun çalışmalarına değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Platformun özel sektör, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden paydaşları olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Burada amacımız Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırarak yeni teknolojilerde küresel marka ve çözümler ortaya çıkarmak. Türkiye Açık Kaynak Platformu şirketlere, girişimcilere ve araştırmacılara tek başlarına yapamayacakları projelerde rekabet öncesi işbirliği ortamı sunuyor. Bu sayede daha yetkin, güvenli, fonksiyonel ve rekabetçi çözümler geliştirmenin önü açılmış oldu. Platformda bugün 60’ı aşkın şirket, 50’den fazla üniversite, sektör temsilcisi STK ve topluluk üyesi binlerce yazılımcı bulunuyor.”

TÜRKÇE DİL DEPOSU HAZIRLANACAK

Platformun amacına ilişkin konuşan Varank, “İlk olarak bize katkı sunan ve fayda sağlayan şirket, üniversite, topluluk ve yazılımcı sayısını artırmayı hedefliyoruz. Böylece daha çok yazılımcıyı sürece dahil ederek topluluğumuzu her gün genişletmek istiyoruz” dedi. Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu, açık kaynak kodla geliştirilecek kritik yazılımları üretmenin peşinde dolduklarını ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkçe Doğal Dil İşleme projesinin detaylarını paylaştı: “Burada yapay zeka temelli yeni algoritmalar geliştirilecek. Bu algoritmalar da karar destek süreçlerine girdi teşkil edecek. Bu proje telefonumuzdaki sanal asistandan çevrimiçi eğitimlere, KOBİ’lerin dijital dönüşümünden güvenlik sistemlerine kadar birçok sektörün temel ihtiyacını karşılayacak niteliğe sahip. Biz burada Türkçe dil deposu hazırlayıp, herkesin kullanımına açacağız. Açık kaynak yazılımların dokümantasyonunu yapıp, herkesin hızla kullanabileceği hale getireceğiz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/5144/kalkinma-ajanslarindan-milyonlarca-liralik-destek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.