Ekonomide çarklar yeniden dönmeye başlıyor

Ankara Masası
|
31 Temmuz 2020, Cuma - 20:01
Ekonomide çarklar yeniden dönmeye başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Ekonomik İstikrar ve İstihdam Kalkanı paketleriyle salgının sektör ve vatandaş üzerindeki etkileri azaltıldı

Tüm dünya genelinde bütün ülkelerin ekonomisi durma eşiğine gelirken,Türkiye'de pek çok işletme faaliyetlerine ara verme ya da kapatma durumuna geldi. Ekonomide çarkların yavaşlaması özellikle nisan ayında bazı göstergelerin dip yapmasına sebep oldu.

Maliye Bakanlığı öncülüğünde uygulanmaya başlanan Ekonomik İstikrar Kalkanı ve İstihdam Kalkanı paketleriyle alınan önlemler ve sağlanan desteklerle salgının vatandaş ve sektör üzerindeki etkileri azaltılırken,haziran ayından itibaren normalleşmeyle sürecinin etkisiyle birlikte çarklar yeniden dönmeye başladı.

Ekonomik göstergeler temmuz ayında ''V'' şeklinde toparlanmayı ve ekonomide dipten dönüşü ortaya koydu.

''Endeks 20,5 oranında yükseldi''

Toparlanmanın ilk etkileri, İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nde (PMI) görüldü. Buna göre endeks, haziranda 53,9'a yükselerek, şubat ayından beri ilk kez eşik değer 50'nin üzerinde gerçekleşti. Endeks, nisanda 33,4'e kadar gerilemişti.

''Konut satışları tarihinin en yüksek haziran rakamına ulaştı''

Kamu bankalarının düşük maliyetleri destekleri ve ekonomideki hareketlilik konut sektörünün haziran ayı satışlarını da etkiledi. Tek başına 250 alt sektörü harekete geçiren konut sektöründe satışlar söz  konusu ayda 2019'un aynı ayına göre  yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 oldu.Böylece konut satışları tarihinin en yüksek haziran rakamına ulaştı.

''İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 arttı''

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan ihracat rakamları da toparlanmanın işaretlerini verdi. İhracat haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 artarak 13 milyar 462 milyon dolar, ithalat yüzde 8,3 artarak 16 milyar 308 milyon dolar olarak gerçekleşti.

''Ekonomik güven endeksi temmuz ayında 8,7 oranında artış gördü''

Ekonomik güven endeksi de haziran ayında 73,5 iken temmuzda yüzde 11,8 artarak 82,2 değerine yükseldi.   Ekonomik güven endeksindeki bu artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı da temmuzda bir önceki aya göre 4,7 puan artarak yüzde 70,7 seviyesine çıktı.

''Güven endeksi hizmet,perakende ticaret ,sanayi ve inşaat sektöründe artış gösterdi''

Sektörel güven endeksleri de ekonomideki toparlanmayı net şekilde ortaya koydu. Güven endeksleri temmuzda aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 20,2 , perakende ticarette yüzde 9,6 ve inşaat sektöründe yüzde 11,6 yükseldi.

''TCMB,  reel kesim güven endeksinin  haziran ayına göre 8,1 puan artışı olduğunu belirledi''

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi de temmuzda bir önceki aya göre 8,1 puan artarak 100,7'ye yükseldi.

 

http://www.ankaramasasi.com/haber/51888/ekonomide-carklar-yeniden-donmeye-basliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.