Koronavirüsün etkilerini azaltmak için verilen kanun teklifi kabul edildi

Ankara Masası
|
16 Nisan 2020, Perşembe - 12:56
Koronavirüsün etkilerini azaltmak için verilen kanun teklifi kabul edildi

Teklif, eğitimden iş ve çalışma hayatına kadar her alanda rahatlama sağlayacak düzenlemeler içeriyor.

Koronavirüsün Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

KREDİ BORÇLARINA ERTELEME

Yüksek Öğrenim kredi borç ödemelerinde kolaylık sağlayan kanun, üç aylık döneme ilişkin borçları başvuru şartı aranmaksızın üç ay erteleniyor.

ESNAFA YENİ DESTEKLER

Kanun, esnafa da destekler getiriyor. Buna göre, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin yıllık ilan ve aidat ve reklam vergileri ile çevre vergileri alınmayacak.

Kanun, fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapanlara ise ceza getiriyor.

Hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller, erişim bedelleri, Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen yerler ve taşınmazlar, Belediye ve özel idareler taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller de 3 ay erteleniyor. 

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANAMAYANA NAKİT DESTEĞİ

İşsizlik ödeneğinden yararlanmayan işçilere de günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği verilecek.
Zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeksizin işverenin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılacak.
İşletmeler üç ay süreyle işçi çıkartamayacak.
Sermaye şirketlerinin 2019 yılı net dönem kârının yüzde 23'ünü dağıtabileceğini karara bağlayan kanun, Varlık Fonu A.Ş. ile ilgili denetim raporunun Eylül ayında verilmesini öngörüyor.
Lisanslı Depoculuk kapsamında verilen ve 2020 yılında dolan belgelerin  geçerlilik süresi bir yıl uzatılıyor. Ticarî gemiler için düzenlenen ve 11.03.2020 tarihi ile 31.07.2020 arasında süresi dolan veya dolacak denize elverişlilik belgeleri de 01.08.2020 tarihine kadar geçerli olacak.

GENEL KURULLARA ERTELEME

Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu göre verilecek bildirim ve beyannameler ile dernek Genel Kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenecek. Kooperatifler Kanunu kapsamındaki Genel Kurul toplantıları için de aynı sürede erteleme yapılacak.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Mayıs ayında yapılması gereken Birlik Genel Kurulu bir sonraki yıl Genel Kurul ile birlikte gerçekleştirilecek.

TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİNE İLAVE KAYNAK

Tıp ve Diş hekimliği Fakülteleri'ne borç karşılama yüzdeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek oranın altında kalanlara Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarılabilecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/5245/koronavirusun-etkilerini-azaltmak-icin-verilen-kanun-teklifi-kabul-edildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.