İnfaz düzenlemesi yürürlükte

Ankara Masası
|
16 Nisan 2020, Perşembe - 14:07
İnfaz düzenlemesi yürürlükte

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve infaz hükümlerinde düzenlemeler içeren kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece yeni düzenleme neleri kapsamı da ortaya çıktı.

Bu düzenlemeler ile;

-İnfaz hakimliklerinin etkinliği artırılarak infazda ihtisaslaşmanın sağlanması,

-Topluma uyum süreçlerine yönelik ıslah önlemlerinin artırılması suretiyle yeniden suç işlenmesinin önlenmesi,

-Modern infaz rejiminin gereklerine göre Ceza İnfaz Kurumlarının yönetim ve işleyişiyle ilgili olarak uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi,

-İnfaz ve denetimli serbestlik aşamalarında çocuk, yaşlı, hasta, yeni doğum yapmış kadınlar gibi gruplar lehine hümanist yaklaşımın güçlendirilmesi, özel infaz usullerinin bir bütün halinde ele alınarak, daha etkin ve tercih edilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.  

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, ve Resmî Gazete’de yayımlanan "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile toplam 11 farklı kanunda değişiklik yapıldı.


İNFAZDA TEK KARAR MERCİİ İNFAZ HAKİMİ OLACAK 

İnfazda tek karar mercii, görev ve yetkileri genişletilen İnfaz Hakimi olacak. İnfaz hakimliğine ilişkin değişiklikler 1 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu süre hem HSK’nın sistemi kurgulamasına imkan sağlayacak hem de "infaz katipliği" personeli için eğitim ve hazırlık fırsatı verecek. 

İYİ HAL DEĞERLENDİRMESİ EN GEÇ 6 AYDA BİR DÜZENLİ OLARAK YAPILACAK 

Kanunda, hükümlülerin çeşitli haklardan yararlanabilmeleri için, iyi hal bir ön şart olarak kabul edildi.  Yargıda Reform Stratejisi'nde ifade edilen "topluma uyum süreçlerine yönelik ıslah önlemlerinin artırılması" hedefi doğrultusunda iyi hal değerlendirme sistemi infaz paketinde yeniden ele alındı. Bu kapsamda, İyi Hal Değerlendirmesi, ıslah odaklı infazın temel göstergelerinden biri haline getirildi. İyi hali belirlemede kullanılacak kriterler artırıldı. İyi hal değerlendirmesi en geç 6 ayda bir düzenli olarak yapılacak. İyi hal değerlendirmesine ilişkin değişiklikler ise 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. 

SUÇ VE CEZALARA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER 

Pakette, suç ve ceza bağlamında TCK’nda dört noktada değişiklik yapıldı. Buna göre, TCK'nın 86. maddenin 3. fıkrasına yeni bir bent eklenerek tıpkı adam öldürme suçunda olduğu gibi yaralamada da "canavarca his" nitelikli hal sebebi oldu. 87/4. maddede düzenlenen "kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi" fiilinde ceza üst sınırı 16 yıldan 18 yıla çıkarıldı. 220. maddede örgüt kurma, yönetme ve üyelik suçlarının cezaları artırıldı. 241. maddede tefecilik suçunun cezası artırılırken örgütlü tefecilik nitelikli bir hal olarak maddeye eklendi. 
Koşullu salıverme için genel kural 1/2 oldu. Yani koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için hükmolunan cezanın yarısı kadar süreyi mahkumun iyi hali onaylanmış olarak geçirmesi gerekiyor.

Kasten öldürme, işkence ve eziyet, yüzde sürekli değişikliğe neden olan yaralama, sarkıntılık, cinsel taciz, reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, özel hayatın gizliliğine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, MİT Kanunu kapsamındaki suçlar, suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti dolayısıyla işlenen suçlar, çocuklara karşı işlenen tüm cinsel suçlar, uyuşturucu ticareti suçu, örgüt faaliyeti kapsamındaki suçlar ve terör suçları istisna tutularak 2/3 olarak belirlendi. Cinsel saldırı (tecavüz), çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar, 15 yaşını doldurmuş çocuklarla ensest ilişki, terör suçları ve uyuşturucu imal ve ticareti suçları da istisna tutularak 3/4 olarak belirlendi. 

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ 3 YILA ÇIKARILDI 

Geçici düzenleme uyarınca kasten öldürme, üst soy, alt soy, eş, kardeş ve beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak kişilere karşı yaralama, yüzde sürekli değişikliğe neden olan kasten yaralama suçları, işkence ve eziyet, cinsel suçlar, özel hayata karşı suçlar (haberleşmenin gizliliğinin ihlal, dinleme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin ele geçirme/ifşa etme), uyuşturucu imal ve ticareti, terör suçları ile terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği ve üyeliğine ilişkin suçlar hariç 3 Mart 2020'ye kadar işlenen suçlarda 1 yıllık denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkarıldı. 

CMK 109. maddeye eklenen fıkrayla Kanun, bazı kişiler için tutuklama yerine adli kontrol öneriyor. Bu kişiler maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyenler ve hamile olan veya doğumdan itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar olarak ifade ediliyor.

HAMİLE VE YENİ DOĞUM YAPANLARIN İNFAZI GERİ BIRAKILACAK

Hamile olan veya doğumdan itibaren 1 yıl 6 ay geçmemiş kadınlar hakkında hapis cezalarının infazı geri bırakılacak. Bu süre daha önce doğumdan itibaren 6 ay olarak belirlenmişti.

Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi sebepleri arasına "hükümlünün eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle bakıma muhtaç olmaları" hali eklendi. Ayrıca erteleme süresi ilk seferde 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilecek.

Cezaevlerinde iyi hale ve rehabilitasyona etkisi hayli fazla olan ödüllendirme uygulaması çocuk hükümlüler bakımından çeşitlendirildi. Çocuk ve 65 yaşını tamamlamış hükümlüler ile beraberinde çocuğu bulunan kadın hükümlülere dışarıdan her zaman hediye alabilme imkanı getirildi. Daha önce sadece bayramlarda, yılbaşında ve doğum günlerinde hediye alma imkanı sağlanmıştı.

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA İZİNLERE YENİ DÜZENLEME

Mazeret izni hakkına sahip olabilmek için gereken süre hükümlülük süresinin 1/10’una indirildi. Yakınlarına hasta ziyareti için mazeret izin hakkı 1’den 2’ye çıkarıldı. Aynı şekilde tutuklularda da bu hak 2’ye çıkarıldı. Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazananlara verilen özel izin üç ayda bir 7 güne çıkarıldı. Ayrıca, hastalık veya doğal afet gibi zorunlu hallerde bu izinlerin birleştirilerek kullanılmasına imkan tanındı. Hafta sonu infaz ve geceleyin infaz uygulamalarından yararlanabilmek için gereken ceza kasıtlı suçlarda 1 yıl 6 ay, taksirli suçlarda (taksirle öldürme hariç) 3 yıl oldu. Terör ve cinsel suçlar istisna tutuldu. 

Konutta infazın da uygulama alanı genişletildi. Bu özel infaz türü kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için uygulanabiliyor. Kadın, çocuk ve 65 yaş üzerine 1 yıl, 70 yaş üstünde 2 yıl, 75 yaş üstünde 4 yıllık cezalar konutta çektirilebilecek. Terör ve cinsel suçlar bu uygulamada istisna tutuldu. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/5262/infaz-duzenlemesi-yururlukte
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.