ATO Başkanı Baran'dan hizmet sektörü için sıkı tedbir önerisi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kentte hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 10’unun pandemi kısıtlamalarının etkisiyle kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekerek “Daha fazla iş yeri kapanmaması için hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin her türlü tedbiri alarak, çok ciddi denetimler altında yeniden açılması gerekiyor” dedi.
Ankara Masası
|
18 Ocak 2021, Pazartesi - 10:41
ATO Başkanı Baran'dan hizmet sektörü için sıkı tedbir önerisi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, koronavirüs önlemleri nedeniyle kapanmak veya hizmetlerini sınırlandırmak zorunda kalan hizmet sektörüne bağlı işletmelerin ekonomik olarak çok ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.

"Devlet yardım ediyor ama..."

Başkan Baran, restoran, kafe ve lokanta sektörlerinde hizmet veren Ankaralı işletmecilerin yüzde 10’unun pandemi sürecinde iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını belirterek, “Hizmet sektörü çok ciddi sıkıntıda. Kirasını ödeyemiyor, çalıştırdığı işçisinin maaşını ödeyemiyor. Dayanamıyor, kapatmak zorunda kalıyor. Devlet yardım ediyor tabi ki. Ama yine de sektördeki sıkıntı büyük“ dedi.

"Hizmet sektöründeki işletmeleri geri açalım"

Baran “Daha fazla iş yeri kapanmaması ve sağlıklı bir şekilde faaliyetlerin devam etmesi için her türlü tedbiri alarak hizmet sektöründeki işletmeleri geri açalım. Çok ciddi denetim uygulayarak kurallara uymayan işletmelere en ağır cezayı verelim. Hizmet sektörü çalışanlarını aşılama sırasında önceliğe alalım, müşterileri de HES Kodu ile restoran, kafe gibi işletmelerde ağırlayalım” önerisinde bulundu.

Baran, hizmet sektörünün pandemi sürecinde karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini şöyle değerlendirdi:

"Yüzde 10 oranında işletmeci tabelasını indirmek zorunda kaldı"

"Sektörlerin bir kısmına pandemi yaradı ve işlerini katlayanlar oldu. Bir kısmı fena değil, bir kısmı ise belli ölçüde zarar yaşıyor. Ama hizmet sektörü çok ciddi sıkıntıda. ATO’nun Restoran, Lokanta ve Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi’nden arkadaşların verdiği bilgiye göre, kentte yüzde 10 oranında işletmeci, pandemi sürecinde tabelasını indirmek zorunda kaldı. Özellikle kafe, lokanta, restoran, pastane ve okul kantinlerinde çok ciddi dertler var. Dükkânını kapatmasına karşın kira ödemek zorunda kalan iş yerleri bile var.

"Önerim her türlü tedbirleri alarak yeniden açılmaları"

Benim önerim, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin her türlü tedbiri alarak yeniden kapılarını açması. Yalnız iş yerleri açıldığında sektörün temsilcileri de maskesini takacak, masa aralarını gerektiği mesafede tutacak ve kurallardan hiç taviz vermeyecek. Müşterilerinin de HES kodu uygulamasıyla giriş yapmalarını sağlayacak.

"Hizmet sektöründe çalışanlara aşı önceliği verilmesi gerekiyor" 

Hizmet sektöründeki işletmelerin açılması sadece işletmeciler ve çalışanları için önemli değil. Bir restoranın veya kafenin tedarikçilerini de düşünün. Yeniden buralar açıldığında onlar da ekmek kazanmaya başlayacak.  Dünyanın her yerinde yasaklar var, hükümetin aldığı kısıtlama kararlarını da saygıyla karşılıyorum. Ama bugün hizmet sektörünü yalnız bırakmamalıyız. Bulaş riskini en aza indirmek için hizmet sektöründe çalışanlara aşı önceliği verilmesi gerekiyor. Ayrıca devletimiz de bu işetmeler kurallara uyuyor mu, uymuyor mu çok ciddi bir şekilde kontrol edecek. Öyle bir kontrol edecek ki, uymayana en ağır cezayı verecek.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 14 Ocak’ta ATO Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve hizmet sektörünün sorunları ile çözüm önerilerini ilettiklerini belirten Baran, “Bütün yapmamız gereken önerileri yaptık. 2 saat 10 dakika sürdü. Sağ olsun her şeyimizi dinliyor. Esnaftan bize gelen bütün sorunları ilettik. Aşı önceliği için ‘ilk defa duydum’ dedi. Allah razı olsun bu konuyla ilgilenecek” diye konuştu.

(Hürriyet)

http://www.ankaramasasi.com/haber/530295/ato-baskani-barandan-hizmet-sektoru-icin-siki-tedbir-onerisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.