“Önümüzdeki hafta pik noktasına ulaşabiliriz”

Ankara Masası
|
17 Nisan 2020, Cuma - 20:21
“Önümüzdeki hafta pik noktasına ulaşabiliriz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonu uygulamaya girecek olan sokağa çıkma yasağı öncesinde Korona virüs Bilim Kurulu ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Koca, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesinde gerçekleştirilen basın toplantısına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu olmadığı halde sokağa çıkmayan vatandaşlara ayrı bir pencere açarak, “mücadelenin görünmeyen kahramanları” olarak nitelendirdi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaşan ‘Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası’ hakkında da konuşan Koca, tüm partilere teşekkür etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

FİLYASYON ORANI YÜZDE 97.5'E ULAŞTI  

Bakan Koca, virüsün Türkiye’ye girişinden önce filyasyon çalışmalarına başladıklarını hatırlatarak, “Sokağa çıkmayanlar bu savaşın görünmeyen kahramanlarıdır. Önceki toplantıda benden en çok duyduğunuz kelime “filyasyon”du. Bize başarı kazandıran bu yöntemin üzerine gittik. Salgın hastalık tedavisinde öteden beri bilinen bu yöntem, yayılımın önünü kesmekten en etkili yoldur. Bunu yeni duysanız da ilk vakadan bu yana yürüttüğümüz bir yoldu bu. Sizlerle daha önce paylaştığım şema filyasyonun bir örneği idi. Filyasyon yüzde 97,5 oranlarına ulaştı” şeklinde konuştu.

ERKEN TEDAVİYE BAŞLAMAK ÖNEMLİ

  Covid-19 hastalığında erken tedavinin önemine değinen Bakan Koca, “Ülkemizin bulaşıcı hastalık mücadelesinde geçmiş tecrübeleri göz ardı edilemez. Bunun gerçekleşmesinde güçlü bir sağlık sisteminin ve gelişmiş sağlık bilgi sisteminin olduğunu söylemek istiyorum. Bunlara sahip olmamız bizim şansımızdır. Bugüne kadar sağlığa yapılan yatırımların ne kadar yerinde olduğunu toplum olarak test ettik. Vakalara erken müdahale mücadele stratejimizin bir diğer yönünü oluşturmaktadır” dedi.

KENDİSİ BAŞVURAN HASTALARDA YOĞUN BAKIM İHTİYACI YÜZDE 4 OLDU

Çin’den gelen bilgilerin aksine Türkiye’nin kendi tedavi yöntemini oluşturduğunu aktaran Koca, “Özellikle filyasyon sonrası aile hekimlerimizle takibi yapılan hastalar da başlanan tedavinin etkisini somut olarak gördük. 65 yaş üstü alt hastalığı olup kendisi başvuran hastalarda yoğun bakım ihtiyacı yüzde 11 iken, filyasyon sonrası takip altında olan hastalarda yoğun bakım ihtiyacı yüzde 4 oldu. Erken tedaviye başlamanın bir başka sonucu da, hastalığın zatürreye dönüşme hızında gördüğümüz değişmedir. Bu doğal olarak yoğun bakım sayılarımıza da yansımaktadır”  ifadelerini kullandı.

TEDBİRLER NETİCESİNDE POZİTİF VAKALARDA AZALMA GÖRÜLDÜ

Sokağa çıkma yasağı ve alınan tedbirlerinin olumlu yönde etkisi olduğunu belirten Bakan Koca, "Kısıtlama sonucunda ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin bir azalma görülmektedir. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından önce vakaların yüzde 35'i 65 yaşından büyüktü. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü. Evde kalmaya mecbur bırakılmanın kolay olmadığını biliyorum ama bu tedbirlerin ısrarla uygulanmasını talep ediyoruz”  diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNE YASA TEŞEKKÜRÜ

  Bakan Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan tüm partilerin ortak mutabakatıyla yasalaşan ‘Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasa Teklifi’ için özel bir parantez açarak, konuşmasının son bölümünde ilgili vekillere teşekkür etti. Koca, “Tedbirlere uyması biraz zor gelebilir ama ödülü büyük olacaktır. Ödül sağlık, ödül sevdiklerimizi hayatta tutmak. Özel bir teşekkürü de sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası teklifi yüce meclisimizde grubu bulunan tüm partilerin mutabakatıyla gündeme alınıp yasalaştı. Sağlık çalışanlarını şiddetten korumaya yönelik en kapsamlı yasanın çıkmasına vesile olan tüm vekillerimize, sağlık çalışanlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.

23 NİSAN'DA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GÖRÜŞÜLMEDİ

Salgınla mücadelede temas, mesafe ve izolasyon son derece önemli olduğunu yineleyen Koca, “Sokağa çıkma yasağının bu amaca hizmet ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilim Kurulu’nun bir tavsiye kurulu olduğunu unutmayalım. Bir karar merceği değil, tavsiye kararları alan bir kuruldur. Bilim Kurulu’nun 23 Nisan’la ilgili bir karar alınmadı. Henüz gündeme gelmedi, haftaya gündem olabilir” dedi.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İNSANLARIN UMUDU İLE OYNANAMAZ

Sağlık Bakanı Koca, Ercüment Ovalı'nın çalışmasına ilişkin sorulan soruyu da yanıtladı. Koca süreci şu sözlerle değerlendirdi: “Sözü edilen ilaç, uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum. Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan bir ilaç. Burada Covid-19’la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların başladığını biliyoruz. Biz Türkiye’de hem aşı hem de tedaviyle ilgili bütün çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili, ilgili merkeze de 23 Mart’ta, ‘Aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun’ dedik. Oradan böyle bir cevap gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Klinik araştırma için bizim çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası bir firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez.”

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA PİK NOKTASINA ULAŞABİLİRİZ

  Türkiye’de hayatın ne zaman normale döneceği konusu da basın mensuplarının soruları arasındaydı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedbirler konusunda rehavete kapılmamak gerektiğini belirterek “Önümüzdeki bir hafta 10 gün içerisinde bir pik noktasına ulaşabileceğimizi görüyoruz. Dünyadaki örneklere baktığımızda 2 haftalık bir plato dönemi olacağını ve ardından da düşeceğini biliyoruz. Ama bunlar bizim rehavete kapılmamıza neden olmamalı. Biz tedbiri asla elden bırakmamalıyız” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/5545/onumuzdeki-hafta-pik-noktasina-ulasabiliriz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.