Arıcıların bu yıl yüzü gülecek

Anzer balından bu yıl 2 ton verim elde edilebilir
Ankara Masası
|
09 Ağustos 2020, Pazar - 12:20
Arıcıların bu yıl yüzü gülecek

Fiyatı altınla yarışan dünyaca ünlü Anzer balının sağımına başlandı

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı 2300-3000 rakımda bulunan Anzer Yaylası'nda üretilen Anzer balında sağım başladı.Balın yaklaşık 200 arıcının 3 bin kovan yerleştirdiği Anzer Yaylası'nda, yaz boyunca 40'ı endemik 300'e yakın çiçekten oluşan zengin yayla florasıyla buluşturan arıcılar,geçen seneye göre daha verim alacağını belirtiyor.

Arıcılardan alınan Anzer balı,Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında toplanarak,Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip, mühürlenerek piyasaya sunuluyor.

'Kooperatif tarafından onaylanan ballar etiketlenerek satışa sunuluyor'

 Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, Arıcıların bal için verimli bir yıl olduğunu dile getirdiğini ifade ederek, "Sağım sonrası üreticiler ballarını bizlere teslim edecekler. Bizde numuneleri alarak Hacettepe Üniversitesi'ne tahlile göndereceğiz. Tahlilden olumlu gelenleri kooperatif tarafımızdan etiketleyip ve mühürleyip satışa sunacağız." diye konuştu.

''2 ton civarında bir balımız olur''

 Geçen yıl bir buçuk ton civarında bir bal üretimi olduğunu aktaran Civelek, "Bu yıl geçen yıldan daha verimli olacağını tahmin ediyorum. 2 ton civarında bir balımız olur. Bu da siparişlerimize yeterli bir miktardır. Geçen yıldan bize sipariş veren müşterilerimiz var. Sıraya girmişler.''dedi.

''Anzer Balı,Rize ve ülkemizin gurur kaynağı''

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel,bölgenin geçim kaynağının Anzer Balı'nın olduğunu belirterek,"Anzer balı, marka değeri ve bilinirliği ülke sınırları aşmış olup Rize ve ülkemiz için bir gurur kaynağı haline dönmüştür." dedi.

''Küçükbaş hayvanlar,arıların topladığı bitkileri eziyor,çiçek özlerini yiyor''

Bölgede aşırı otlayan küçükbaş hayvanların arılardan önce bal yapılacak çiçekleri yediğini,bölgeden küçükbaş hayvanların uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen 30 yıldır arıcılık yapan  Zinnet Güzel,''Şu an bulunduğumuz yerden verimli daha iyi bir yer bulamadık. Ama maalesef küçükbaş hayvanlar burada arılarının özlerini topladığı çiçekleri yiyor, bitkileri eziyor. Kovanları açıyoruz ama neredeyse çoğunluğu yarı yarıya boş. Arı 5 kilometrelik bir alanda çiçeklere ulaşıyor ama koyun her yere gidebilir. Arıcılığın geleceği için küçükbaş hayvanların bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor."dedi.

 


http://www.ankaramasasi.com/haber/58369/aricilarin-bu-yil-yuzu-gulecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.