“23-26 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması olacak”

Ankara Masası
|
21 Nisan 2020, Salı - 11:36
“23-26 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması olacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında ise, yine 31 ilimizde sokağa çıkma sınırlandırmasını özellikle planlıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin korona virüs salgınıyla mücadelesini 4 ana başlık etrafında hayata geçirdiğini aktaran Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Birincisi, insanlarımız arasındaki fiziki mesafeyi sağlamaktır. Okulların ve 212 bin işletmenin tatil edilmesinde şehirlerarası ulaşımın sınırlandırma ve sokağa çıkma yasaklarına kadar tüm tedbirler bu amaca hizmet ediyor.”

“ İkincisi sağlık sisteminin kesintisiz işlemesidir. Hamd olsun bu hususta hasta yatağı, yoğun bakım yatağı, solunum cihazı gibi kritik konular başta olmak üzere her alanda çok iyi seviyedeyiz. “

“Üçüncüsü gıda ve temizlik gibi temel hizmet alanlarında üretim, tedarik ve perakende zincirinin aksamamasıdır. İstisnai bir takım görüntüler dışında bu konuda da sıkıntımız bulunmuyor. Ülkemizin hiçbir yerinde ürün eksikliği, yokluğu, yetersizliği söz konusu değildir.”

“Dördüncüsü de kamu düzenin bozulmamasıdır. Polis, jandarma, bekçimiz tüm unsurlarıyla kamu düzeninin sağlanması yanında vefa sosyal destek gruplarına da katkı vermek suretiyle fedakârca görevlerini yürütüyor. Bu güne kadar 3 milyonu aşkın vatandaşımıza vefa sosyal destek grubu vasıtasıyla hizmet verilmiştir. Yaklaşık 1 milyon 65 yaş üstü vatandaşımıza kolonya ve maske dağıtımı yapılmıştır. Hamd olsun salgının başladığı günden bu yana ülkemizde kayda değer kamu düzeni sorunu yaşanmadı. Salgının yayılmasını engellemek için halen 239 mahalle, köy veya belde düzeyinde yerleşim yeri de karantina altında tutulmaktadır.”

 “23-24-25-26 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA 31 İLİMİZDE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI YAPMAYI PLANLIYORUZ”

  Milletin tedbirlere uymasının salgının yayılmasının önüne geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin tedbirlere uymasıyla salgının felaket düzeyine ulaşmasının önüne geçtik. Şehirlerarası kısıtlamanın salgının yayılmasının engellemesinde büyük katkısını gördük. Büyükşehirlerimiz ile Zonguldak ilimizde uyguladığımız hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması salgının kontrolünden büyük fayda sağladı. Bunun için hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasını tarım, sağlık ve gıda hizmetleriyle temel üretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde bir süre daha devam ettireceğiz. Ayrıca, 23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında günlük hayata etkisini en az düzeyde tutulacak şekilde 31 ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması yapmayı özellikle planlıyoruz. 22 Nisan akşamı yine 00.00 andan itibaren, 23 Nisan zaten tatil ve 24-25 ve 26 Nisan 00.00’a kadar devam edecek. Sokağa çıkma kısıtlaması Pazar günü 24.00’da sona erecektir. Bununla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacaktır” diye konuştu.

“AMACIMIZ, SALGINI RAMAZAN BAYRAM SONRASI NORMALE DÖNÜŞÜNE İMKÂN SAĞLAYACAK SEVİYEYE İNDİRMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız önlemleri en titiz şekilde uygulayarak salgının seyrini ülkemizin Ramazan Bayram sonrası normale dönüşüne imkân sağlayacak seviyeye indirmektir. Bazı adımları bayramdan önce atmaya başlayabiliriz. Tüm sektörlerin buna göre hazırlık yapmalarında fayda görüyoruz. Bu salgının üstesinden ancak 83 milyon hep birlikte hareket edersek gelebiliriz. Birlik, beraberlik, kardeşlikle sarılırsak geleceğe güvenle bakarız. Türkiye’den başka ülkemiz, bu topraklardan başka vatanımız, bu milletten başka sinesine sığındığımız hizmet edeceğimiz halk yoktur. İstiklalimize, istikbalimize ve terör örgütlerinin saldırılarına, darbe girişimlerine vesayetin tuzaklarına bütün bunlara karşı nasıl hep birlikte sarıldıysak bu günde salgın hastalığa karşı aynı azimle karşı çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“3 YILDA 1 MİLYON YAZILIMCI YETİŞTİRMEYİ HEDEFLEYEN BİR PROGRAM BAŞLATIYORUZ" 

Konuşmasında gençlere seslenen Erdoğan, “Bu vesileyle ‘Evde kal Türkiye’ sloganıyla gönüllü karantina uyguladığımız şu günlerde gençlerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Dünyada yıldızı her geçen gün parlayan yazılım sektörü 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımızın hazırladığı proje kapsamındaki eğitimler, BTK akademi eğitim portalı üzerinden gerçekleştirilecektir. Halen 13 başlıkta 47 bin dakikayı bulan 31 ayrı eğitim bu sitede hizmet veriyor. Yıl sonuna kadar eğitim sayısı 100’e çıkacak. Gençlerimizin tek yapması gereken öz geçmişlerini sisteme kaydetmeleridir. Tamamlanan eğitimler ve başarı dereceleri sistemdeki özgeçmişlere başarılar işlenecektir. Programı tamamlayanlar güvenliğinden veri analistliğine, siber güvenlikten yazılım geliştirmeye kadar 15 farklı alanda uzman olarak istihdam edilebilme imkânı kazanacaktır. Gençlerimizin korona günlerini geleceklerine ışık tutacak bir fırsata çevirecektir. Bu programın ülkemizin yazılımcı imkânının giderilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.  

“ÇİFTÇİLERİMİZİN NİSAN, MAYIS, HAZİRAN AYI KİRA ÖDEMLERİNİ 6 AY SÜREYLE ERTELİYORUZ”

Tarıma yönelikte açıklamalarda da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hazineye ait tarım arazilerini kiraladığımız çiftçilerimizin Nisan Mayıs, Haziran ayı kira ödemlerini 6 ay süreyle erteliyoruz. Bunun yanında Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Sivas, Muş başta olmak üzere 14 milyon metrekare hazine arazisini ilave olarak çiftçilerimize sunuyoruz. Tıp fakültesi bulunan 43 üniversitemizdir. Üniversite hastanelerimize hizmet kalitelerini yükseltmeleri için çeşitli unvanlarda 8 bin 635 sözleşmeli personel ve 5 bin 865 sürekli işçi kadrosu ihdas ediyoruz. Salgınla mücadele ederken hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için istihdam korunması için elimizden geleni gösteriyoruz” dedi.

“RAMAZAN AYINDA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILMASI İÇİN 500 MİLYON LİRAYI AŞKIN İLAVE KAYNAK SAĞLADIK”

Bu süreçte vergi, sigorta, kredi taksitlerinin ertelenmesini sağladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İşletmelerimizin ayakta kalmaların temin ediyoruz. Sosyal koruma kalkanı adı altında hayata geçirdiğimiz programlarla salgının vatandaşlarımızın günlük hayatında yol açtığı sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyoruz. Çalışma hayatımız için büyük önem taşıyan kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kolaylaştırdık ve tüm sektörleri buna dahil ettik. Bu güne kadar 269 bin firmamız 3 milyonu aşkın çalışanı için başvurdu. Ücretsiz izne ayrılan içinde ayrı bir destek programını hayata geçirdik. 9 Nisan’dan itibariyle sosyal yardımlarda acil durum kararı alarak muhtaçlık kriterleri yanında bu dönemde özel ihtiyaçları da kapsama aldık. Bu çerçevede ilk etapta herhangi bir geliri olmayan vatandaşlarımıza yönelik 2 milyon 100 bin haneye nakit desteği verdik. İkinci etapta 2 milyon 300 bin haneye biner lira nakit desteği vermeye başlıyoruz. Üçüncü etabı da bu dönemde özel ihtiyacı olan hanelere yönelik olarak devreye alıyoruz. Başvuruları lamaya başlıyoruz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza Ramazan Ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için 500 milyon lirayı aşkın ilave kaynak sağladık” ifadelerini kullandı.

“BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM KAMPANYASINDA 1 MİLYAR 800 MİLYON LİRAYA YAKLAŞTI”

Ayrıca 81 vilayetin tamamında 2 milyon 234 bin ilköğretim ve ortaöğretim öğrencimize kızlar için 75 lira, erkekler için 50 lira olmak üzere şartlı eğitim yardımı yapıyoruz. Öksüz ve yetim 41 bin öğrencimize ise bu yardımı aylık 150 bin lira olarak veriyoruz. Başlattığımız ‘Biz bize yeteriz Türkiyem’ kampanyasında toplanan para 1 milyar 800 milyon liraya yaklaştı. Hayırseverlerimizi bir kez daha kampanyamıza davet ediyorum. Gelin bu rakamı 2 milyar liranın üzerine çıkararak tarihi bir dayanışma örneği gösterelim” dedi.

“CHP'Lİ BELEDİYELERİN AMACI HALKA HİZMET VERMEK DEĞİL ŞOV YAPMAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, devleti ve milleti ile el ele vererek salgın hastalıkla mücadele ederken CHP'nin başını çektiği bir kesimin yine bozgunculuk peşinde koştuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi salgınla mücadele, merkezi planlamayı ve güçlü bir koordinasyonu gerektiriyor. Başarılı bir netice alabilmek için uygulamanın her il, ilçe, mahalle düzeyinde bu anlayışla görülmesi şarttır. Peki CHP'li belediyeler ne yapıyor? Cumhurbaşkanlığını, Sağlık Bakanlığını, İçişleri Bakanlığını, diğer bakanlıkları, valiliği, kaymakamlıkları hiçe sayarak kendi başlarına yardım toplamaya, ekmek dağıtmaya, hastane kurmaya benzeri işler yapmaya kalkıyorlar. Asli işlerini yürütemeyen CHP'li belediyelerin ısrarla ve salgınla mücadele kurallarını hiçe sayarak giriştikleri bu tür faaliyetlerin amacı halka hizmet vermek değil. Şov yapmaktadır. "

"TÜRKİYE SALDIRGANLIĞA GEÇİT VERMEYECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısında, Suriye, Libya ve Ege'deki gelişmeler başta olmak üzere önemli güvenlik konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, “Suriye, Libya başta olmak üzere güvenlik konularımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Suriye rejiminin İdlib'teki saldırganlığını görüyoruz. Türkiye rejimin saldırganlığına geçit vermeyecektir. Ateşkesi ihlal eden rejim böyle devam etmesi halinde çok ağır kayıplarla bunun bedelini ödeyecektir. İdlib'deki ateşkes iklimini bozmak için provakatif eylemler düzenleyen karanlık odaklara müsamaha göstermeyeceğiz. Türkiye kararlı duruşuyla Akdeniz'deki tüm oyunları bozmayı kararlılıkla sürdürecektir” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/5954/23-26-nisan-tarihleri-arasinda-sokaga-cikma-kisitlamasi-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.