Psikolog Murat Can Çetinkaya: Ankara’nın mutluluk oranı yüzde 50

Psikolog Murat Can Çetinkaya, “Şehirler bazında mutluluk oranlarına baktığımızda Ankara’nın oldukça gerilerde olduğunu ve mutluluk oranının yüzde 50’lerde seyrettiğini görebiliyoruz” dedi.
Zeliha Demirci
|
19 Şubat 2021, Cuma - 15:28
Psikolog Murat Can Çetinkaya: Ankara’nın mutluluk oranı yüzde 50

Birleşmiş Milletler 2020 yılı Dünya Mutluluk Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. 156 ülkeyi kapsayan raporda ilk sırayı Finlandiya alırken, Türkiye ise listeye 93. Sıradan girdi.  Ajans Press’in, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde ettiği bilgilere göre de, Türkiye’nin yüzde 48,2’sinin mutlu olduğu gözlenirken, geçmiş yıllarla kıyaslandığında 2019 yılında yüzde 52,4, 2011 yılında ise yüzde 62,1 ise olduğu belirtildi.

İstatistikleri göz önüne alarak Ankara Masası’na açıklamalarda bulunan Psikolog Murat Can Çetinkaya, "Mutluluk kavramını tek bir nedene bağlamak mümkün olmadığı gibi coğrafyadan coğrafyaya değişkenlik gösterdiğini de bilmek gerekiyor. Bu bağlamda ülkemiz özelinde baktığımızda medeni durum ve aile, yaş, eğitim durumu, sağlık durumu ve meslek konularının mutluluğu etkileyen başlıca faktörler olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

“Hayat amacı olmayan insanlar depresyona yatkın oluyor”

Son yıllarda insanların cevabını en çok aradığı şeyin mutlu olmak olduğunu dile getiren ve bununla alakalı olarak tavsiyelerde bulunan Çetinkaya şu sözlerle devam etti:
"Hayatımızda mutluluğu artırmak için yapmamız gereken temel şeylerden ilki hedef sahibi olmak. Hedefi ve amacı olmadan yaşayan insanlar rüzgar nereye eserse oraya giden tekneler gibidirler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hayat amacı olmadan yaşayan insanlar bir yaştan sonra depresyona girmeye ve mutsuz olmaya daha yatkın oluyorlar. Kendimize içselleştirdiğimiz bir hedef belirlemeli ve onu gerçekleştirmek için çaba göstermeliyiz. İkincisi, sevdiğimiz işi yapmak. Günümüzde insanlar çoğunlukla maddi kaygılarla meslek seçimi yapmak zorunda kalsa da, yaptığı işte anlam bulamıyor veya o işi sevmiyorsa mutlu olması mümkün değil. Bir diğer faktör, sevdiğimiz insanlarla vakit geçirmek. İnsanlar artık kalabalıkların içinde yalnızlığı yaşıyor. Çünkü çevremiz kalabalık olsa da gerçekten sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insan çok az. Bu sebeple bir parçası olduğuna inandığımız bir sosyal çevre kurmak ve buna ek olarak sevgi duyduğumuz insanlarla bir arada bulunmak mutluluğumuzu artıracaktır. Kendisini ait hissettiği bir aileye ve evliliğe sahip insanların, bekar veya yalnız yaşayan insanlara oranla daha mutlu olduğu artık bilinen bir gerçek. Tüm bunlara ek olarak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, bir şeyi başkaları istediği için değil kendimiz istediğimiz için yapıyor olmak, kendimize vakit ayırmak ve yeni deneyimler edinmek de mutluluğumuzu artıracak diğer olgulardır."

“Ankara’nın mutluluk oranı oldukça gerilerde”

Ankara’yı göz önüne alarak mutluluk oranları, son dönemde artan danışan sayıları ve şikayetleri hakkında konuşan Psikolog Çetinkaya, "Şehirler bazında mutluluk oranlarına baktığımızda Ankara’nın oldukça gerilerde olduğunu ve mutluluk oranının yüzde 50’lerde seyrettiğini görebiliyoruz. Ankara’nın büyük bir şehir olması sebebiyle hayat pahalılığından tutun da trafiğe kadar, birçok konuda sahip olduğu dezavantajlar yüzünden diğer şehirlere oranla daha fazla danışana sahip olması beklenen bir durum. Pandemi sürecini de göz önünde bulundurduğumuzda gerek yetişkin gerek çocuk danışan sayısında artış olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. En sık görülen tanı gruplarına gelirsek de stresin sebep olduğu kaygı bozukluğu ve depresyon her yerde olduğu gibi Ankara’da da oldukça fazla. Bununla beraber pandemi sürecinin getirdiği hasta olma, ölüm korkusu ve bir yakınını kaybetme korkusu da son dönemde sık karşılaşılan diğer şikayetler olarak dikkat çekiyor." şeklinde konuştu.

Ankaralıların psikoloğa bakış açısı

Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü:
"Psikoloğa ve psikiyatriste bakış açısını belirleyen en temel unsurun sosyoekonomik statü, daha özel olarak ise eğitim düzeyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bir ruh sağlığı uzmanına giderek destek almanın oldukça normal olduğunu ve garipsenmemesi gerektiğiniancak eğitimli ve kendini geliştirmiş bir birey kabul edecektir. Ankara’nın kalabalık bir şehir olarak her eğitim düzeyinden insana sahip olduğunu hesaba katarsak oldukça rahat bir şekilde danışmaya gelenler kadar, bizlere ‘deli doktoru’ gözüyle bakanlar da var."

http://www.ankaramasasi.com/haber/604382/psikolog-murat-can-cetinkaya-ankaranin-mutluluk-orani-yuzde-50
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.