Ankara'da Cumhuriyet'in yankılandığı yer: Birinci Meclis Binası

Araştırmacı yazar Cüneyt Polat, ilk önce İttihak ve Terakki'nin kulüp binası için tasarlanan daha sonra Birinci Meclis olarak kullanılan yapının 1915 yılındaki inşa çalışmaları sırasında çekilen fotoğrafını Ankara Masası ile paylaştı.
Zeliha Demirci
|
01 Mart 2021, Pazartesi - 16:08
Ankara'da Cumhuriyet'in yankılandığı yer: Birinci Meclis Binası

Tarih 1915... Fotoğraf karesi yıllar sonra Cumhuriyet'e can suyu verecek Birinci Meclis'in yapım aşamasından. İlk olarak İttihak ve Terakki'nin kulüp binası olarak tasarlanan, bir dönem atıl duruma düşen binanın hikayesini ve fotoğraflarını Araştırmacı yazar Cüneyt Polat, Ankara Masası okuyucuları ile paylaştı.

Binanın yapım emrini, padişahın damadı aynı zamanda Osmanlı’nın Harbiye Bakanı Enver Paşa'nın verdiğini belirten Polat, “İlk emir verildiğinde burası İttihak ve Terakki'nin kulüp binası olarak tasarlanıyor. Bu demektir ki Ankara içinde ciddi bir İttihat ve Terakki varlığı söz konusu. Burada bir kulüp binası ihtiyacı hissediliyor. Bina, hem misafirlerin ağırlanması hem de İttihak ve Terakki üyelerinin orada toplantılar yapması için tasarlanmış. Ancak savaş halindeyken inşaat çok ilerleyememiş ve çatının bir kısmı yapılamamış. 1918 yılında İttihak ve Terakki kendini feshedince bina atıl duruma düşmüş. Binaya daha sonra Ankara’ya işgale gelen Fransız birlikleri yerleşmiş. Ancak Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye gelince Fransızlar binayı terk etmiş.” dedi.

Yapının özellikleri hakkında bilgi veren Polat, “Kulüp binası olarak tasarlanan yapının meclis olarak kullanılması için bazı eksiklikleri vardı. Şehir dışından gelen milletvekillerinin kalacak yeri yoktu. Ama alt katında milletvekillerine sıcak yemek ikramı yapılan bir yemekhanesi ve bütün o zor koşullara rağmen içerisinde bir de kütüphanesi var. Bu çok önemli bir ayrıntı. Çünkü gelen milletvekillerinin, Osmanlı çocuklarının tamamı okur yazar." ifadelerini kullandı.

Meclis'in açılacağı dönemdeki hazırlıklara da ışık tutan Polat, savaş şartları nedeniyle kahvelerden toplanan gaz lambalarıyla aydınlatılan binaya Ankara Erkek Lisesi'nden getirilen sıraların alelacele yerleştirildiğini, ısıtmanın ise 1-2 soba yardımı ile yapıldığını aktardı. 

Binanın mimarı özelliklerine değinen Polat, "Bulunduğu dönemi çok güzel ifade ediyor. Ankara’ya özel andezit taşından yapılmış. Hala ayakta ve çok özenle korunuyor. Ankara'nın mutlaka görülmesi gereken, en önemli merkez konumlarından birisi.” şeklinde konuştu. 

Yapının mutlaka görülmesi gerektiğini vurgulayan Polat, şu şekilde devam etti:

 "TBMM’nin en cesur, en korkusuz meclisi. Çok önemli kararların alındığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yer. Türkiye'nin her yerinden öğrencilerin gelip de orayı görmesi lazım. O sıralara dokunması lazım. Başta Ankaralıların burayı tanıması lazım. Ne yazık ki Ankara’da da çoğu kişi bu mekanı bilmiyor. Birinci Meclis deyince İkinci Meclis binasını düşünüyorlar ama aslında Ulus’taki Atatürk Heykeli’nin karşısındaki bina. Tüm önemli kararların alındığı çok önemli bir bina milletimiz için."

http://www.ankaramasasi.com/haber/624388/ankarada-cumhuriyetin-yankilandigi-yer-birinci-meclis-binasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.