Ramazan’da nasıl beslenmeli

Ankara Masası
|
23 Nisan 2020, Perşembe - 19:04
Ramazan’da nasıl beslenmeli

Ramazan ayında sadece yemek değil uyku ve iş düzenimiz de değişiyor. Peki oruç ibadetini sağlık içinde yerine getirmek için neler yapmalı? Optimum Kilo Terapisti ve Alışkanlık Değiştirme Uzmanı Muhammed Nurullah Şahin “metabolizma radikal değişikliklere de alışır, yeni ritme uyum sağlamak bir haftayı geçmez” diyor.

“SAHURSUZ RAMAZAN OLMAZ”

Şahin’in ilk uyarısı mutlaka sahura kalkılması…
Sahurda klasik Türk kahvaltısı öneren Muhammed Şahin
“Sadece tuzu azaltın kafi. Çok tuzlu ve şekerli şeyler aşırı susamanıza sebep olabilir. Bunun yerine meyve ve az tuzlu seçenekler tercih edelim.” dedi.

“İFTARDA YEME HIZINA DİKKAT EDELİM, YAVAŞ TÜKETELİM”

Muhammed Şahin, iftarda yavaş yemenin önemine işaret ederken, “Tüm lokmaların tadına lezzetine varana dek çiğneyelim, dua edelim. iftarda ev yapımı az yağlı ve az tuzlu ama protein yani tavuk veya kıyma içeren çorbalarla başlangıç yapalım. Çorbadan sonra tercihen çiğ sebze yani salata tüketelim. Çorba ve salata sonrası yaklaşık 5 dakikalık bir ara verelim. Verdiğimiz aradan sonra ana yemeğimizi ölçülü bir miktarda tüketelim. Ana yemekle beraber iftarımızı sonlandıralım.” diye konuştu.

“TATLI VEYA MEYVE ANA YEMEKLE BERABER ALINMASIN”

Muhammed Şahin, tatlı ve meyve için ise ana yemekle beraber yenilmemeli uyarısında bulundu.

Şahin, tatlı veya meyve tüketmek için iftar sonrası iki-üç saat kadar beklenmesini önerdi.

“RAMAZAN’IN İLK GÜNLERİNE DİKKAT”

Orucun ilk günlerinde sahur-iftar arasındaki uzun açlık döneminde kan şekerinin düşebileceğini hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: “ Kan şekerindeki bu zorunlu düşüş beraberinde baş ağrıları, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, uyku halini getirebilir ki bu çok normaldir. Şayet şeker hastasıysanız bu konuda dikkatli olunuz. Sahurdaki beslenme planınızı iş hareket düzeyi gibi durumlara göre ayarlayın ilaç kullanıyorsanız bunların saati ve dozu ile ilgili sizi takip eden uzmanınıza danışın. Sindirim sisteminiz başlangıçta yaşanabilecek sorunlardan bir tanesi kabızlıktır. Eğer kabızlık kapınızı çalarsa iftar menülerine kuru kayısı, siyah erik ve bir çay kaşığı kadar toz keten tohumu ekleyebilirsiniz. Ayrıca çiğ sebze tüketimi ve kilonuza uygun miktarda su içmeyi önemseyin özen gösterin. Uyku ritminizin ilk haftadan en çok etkilenen süreçlerden biri de muhtemelen uykunuz olacak kaldı ki son dönemde izolasyon sebebiyle zaten karma karışık halde gibi çoğu kişide. Her akşam alıştığınız saatte yatıp sonra sabaha karşı sahur için uyanmak ve bir şeyler yedikten sonra yeniden uykuya geçebilmek başlangıç için pek kolay olmayabilir. Rahat olunuz, bu ritme de biyolojimiz ve metabolizmamız bir hafta içinde kolaylıkla uyum sağlıyor. Kan şekerinin düşmesi, susuzluk, tansiyon seviyelerinin azalması da eklendiğinde dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı ve yorgunluk ilk haftada iş ve trafik kazalarına zemin hazırlayabiliyor.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/6389/ramazanda-nasil-beslenmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.