ABB Meclisi'nde kademeli su faturası tartışması

ABB Meclisi'nin mart ayı olağan toplantısında 'kademeli su faturası uygulaması' bir kez daha ertelendi. Uygulamayla ilgili Meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.
Ankara Masası
|
12 Mart 2021, Cuma - 17:53
ABB Meclisi'nde kademeli su faturası tartışması

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Şubat ayı 5'inci birleşimi olağan toplantısında, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın Meclis'e sunduğu 'kademeli su faturası uygulaması' bir kez daha ertelendi.

Erteleme kararının ardından söz alan ABB Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu uygulamayı savundu. Ankara'nın bu sene en az yağış alan bölge olduğunu ifade eden Neslihanoğlu, uygulamayla su tasarrufunun sağlanacağının altını çizdi.

"Tüm Ankara halkına duyurmak isterim"

ABB Meclis Ak Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ise uygulamanın hayata geçirilmesi halinde fahiş zam yapılacağını söyledi. Köse " Kademeli su faturası uygulaması teklifinde 0-10 metreküp arasında herhangi bir artış getirmiyorlar bu güzel bir şey. Peki devamında ne oluyor? 10 – 15 metreküp arasındaki su kullananlara yüzde 50 fahiş bir zam öneriliyor. Kendisi söyleyemedi raporda yazıyor bu öneri. Bunun devamında 15  metreküpün üzerinde su kullananlara da yüzde 80 zam öneriliyor. Yani Sayın Mansur Yavaş’ın meclise kademeli su ile ilgili getirdiği önergede 10 – 15 metreküp arasındaki sulara yüzde 50, 15 metreküp üzerindekilere yüzde 80 zam öneriliyor. Ben bunu tüm Ankara halkına duyurmak isterim." diye konuştu.

Kim ne söyledi?

ABB Meclisi'nde yaşan tartışmada karşılıklı şu ifadeler kullanıldı;

Yaşar Neslihanoğlu:

Şimdi bu hepimizin bildiği gibi kademeli su tarifesi ile ilgili komisyon raporu, bu konu yaklaşık 4 aydır meclise gelip sürekli erteleniyor. Arkadaşlar, sosyal yardım alan aileler 3 aydır bir umutla müjdeli haber bekliyordu bizden. Bu haber 160 bin aile, metreküpünü 1 liraya su kullanacaktı. Yine erteliyoruz. Bu mevsimdeki yağış miktarları belli ve şuan Ankara en az yağış alan bir yer.  Kuraklık söz konusu. Büyük sıkıntılar yaşayacağız. Bu konuda bakanlığın tavsiyeleri var. Biz bunlara bile uymuyoruz. Şimdi ben size su tüketimleriyle ilgili birkaç tane örnek vereceğim. Ondan sonra bu konuda ki kararı gerçekten vicdani mi değil mi Ankara halkına bırakıyorum.

 2017 yılında, 0-10 metreküp arasında su kullanan abone sayısı %70, kullandığı su %35 toplam su tüketiminin %35’ini kullanıyor. 15 metreküpten yüksek su kullanan fatura sayısı %10, kullandığı su oranı %45. Aradaki yılları geçiyorum.

2020 yılında, 0-10 metreküp arasında su kullanan abone sayısı %65, toplam suyun %30’unu kullanıyor. 15metreküpten yüksek su kullanan abone oranı %16, bunlarda Ankara’da kullanılan suyun %52’sini kullanıyor. Arkadaşlar, normal bir ev için, ihtiyaç için gerekli olan veriler burada belli. %70 civarı 0-10 arasında su kullanıyor. Bırakalım eğer fazla kullanan varsa parasını fazla versin. %15’lik kısım %50’sini yani yarısını kullanıyor. Geriye kalan %85’in ne suçu var ne günahı var. Bunu böyle değerlendirelim. En azından o faturaları miktarlarını biraz arttırdığımız zaman belki de insanlara tasarruf etme imkanı sağlamış oluruz. Fatura çok gelecek diye tasarruf eder. 5 metreküp suyu damlatarak kullanan, dişini fırçalarken suyu kapatan boşa gitmesin diye uğraşan hacı amca ile ben 3 dönüm bahçe yapıyorum, ağacımı da suluyorum, bahçemi de suluyorum diyen biri ile metre küpüne aynı parayı ödüyor. Arkadaşlar, bu iş vicdani değil bunu sadece vurgulamak istiyorum. Yine erteleme oldu. Bu Ankara’mız içinde, doğamız içinde, su aboneleri içinde gerçekten faydalı olacaktır.

Murat Köse:

Devamını söylerseniz Yaşar Bey sizin ağzınızdan tüm  meclis üyeleri ve Ankara halkı su ile ilgili fahiş  zam önerinizi sizin ağzınızdan duysun.

ABB Meclisi Başkanvekili Fatih Ünal:

Bu polemik bitmez

Yaşar Neslihanoğlu:

Arkadaşlar şunun neresi vicdani? Zam burada en son konuşulacak konu. Arkadaşlar yüzde 10’luk kısım yüzde 50 su kullanıyor. Ankara suyunu yüzde 50’ni abone sayısının yüzde 10’u kullanıyor. Biz bunu konuşmalıyız. Yüzde 10 ile yüzde 15 arası son 4 yılda Ankara suyunun yarısını kullanıyor. Buradaki amaç o vatandaş fazla kullanıyorsa biraz fazla ödesin. Ödesin derken en azından ödememek için tasarruf yapar.

Murat Köse:

Zam önerisini söylerse, Yaşar Bey söylemeyeceksiniz sanırım yazdığınız öneriyi. 10 metreküp ile 15 metreküp arasına ne önerdiniz? Söyler misiniz? Kamuoyunu doğru bilgilendirin söyleyin de duysunlar.

Yaşar Neslihanoğlu:

Bu verileri vereceğim size buyurun bakın.

Fatih Ünal:

Sayın Başkanlarım, polemiğe çok girmeden zaten erteleyeceğiz.

Murat Köse:

Ben söz almak istiyorum. Bir dakika. Ben sadece Yaşar Bey’in eksik bıraktığı konuyu söylesin fahiş zam oranları tekliflerini ondan sonra söz alayım dedim. Söylemedi maalesef işte zaten yaklaşım bu. Bu konu aslında önümüzdeki aya ertelenmiş bir konuydu Yaşar Bey konuyu açtı bende görüşlerimi ifade edeceğim. Şimdi Yaşar Bey’in yaklaşımlarını konuşuyoruz, konuşabiliriz. Ancak Yaşar Bey’in söylemediği bir şey var. Burada tüm meclis üyelerimizin ve tüm Ankara halkının bilmesi lazım. Ankara halkının bunu bilmesi hakkı. Ben bu konuyu geçen ay ifade etmiştim kürsüden. Kademeli su faturası uygulaması teklifinde 0-10 metreküp arasında herhangi bir artış getirmiyorlar bu güzel bir şey. Peki devamında ne oluyor? 10 – 15 metreküp arasındaki su kullananlara yüzde 50 fahiş bir zam öneriliyor. Kendisi söyleyemedi raporda yazıyor bu öneri. Bunun devamında 15  metreküpün üzerinde su kullananlara da yüzde 80 zam öneriliyor. Yani Sayın Mansur Yavaş’ın meclise kademeli su ile ilgili getirdiği önergede 10 – 15 metreküp arasındaki sulara yüzde 50, 15 metreküp üzerindekilere yüzde 80 zam öneriliyor. Ben bunu tüm Ankara halkına duyurmak isterim. Bu konuda bir kamuoyu yoklaması yapılsa acaba Ankara halkı bunu kabul eder mi? Biz kesinlikle fahiş zamma hayır diyoruz. Tam tersine pandemi sürecinde suya olan ihtiyacı hepimiz biliyoruz. Maske, mesafe, temizlik diyoruz. Üstelik biraz önce okunan rakamlar geçen senenin rakamlarıdır. Şuanda o 70'lik rakam 65’e doğru inmiştir. Dolayısıyla hane halkının tükettiği su miktarı daha da yukarı doğru çıkmıştır. Bu çok doğaldır çünkü temizlikle ilgili bir boyutu vardır salgının. Bu çerçevede biz, Sayın Yavaş’ın seçim öncesi vaatlerine de baktığımızda su fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla burada Sayın Büyükşehir Belediye Başkanından Ankara halkının beklentisi suya yüzde 50, yüzde 80 zam yapmak değildir, suya indirim yapmaktır. Bize Sayın Yavaş indirimle gelsin, biz burada konuşalım onu. Onun haricinde değerli arkadaşlar, suyun tasarruflu kullanılması gerçekten çok kıymetli. Üstelik sosyal destek alanların su tüketimleriyle ilgili faturalandırılmasında 10 metreküpe kadar bir olması bu kıymetli. Biz buna ilaveten yetim, dul, gaziler ve öğrenciler içinde bu uygulamanın yapılmasını öneriyoruz. Değerli arkadaşlar, su ile ilgili tabi yeri gelince konuşacağız ama Yaşar Bey konuyu açtığı için söyleyeyim ben bizim özellikle Ankara’nın yıllık su tüketimi belli yaklaşık 450 milyon metreküp civarında. Bizim aylık olarak 1 milyon 300 bin metreküp civarında su tüketimimiz var. Topladığımızdaki rakam 450 milyon metreküp civarında. Sadece Gerede suyu Kızılırmakla beraber Ankara’nın su ihtiyacının tamamını karşılamaya yeter. Ancak bu tasarruf yapmaya engel olmaz tabi. Sonuçta iklim şartlarını biliyoruz, tasarruf yapalım, tasarrufa teşvik edelim. Kademeli su konusu tartışılabilir, konuşulabilir. Ancak bunun arkasında başka bir şey yatıyor.

ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan:

Sadece burada 1-2 noktaya dikkat çekmek istiyorum. 23.02.2019’da sayın belediye başkanımızın bir beyanı var. Diyor ki: biz suyu Allah’ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz. Daha sonra 28 Ağustos 2019 tarihindeki ASKİ’nin getirdiği kademeli tarife teklifinde aylık  14 milyon, yıllık 175 milyon da gelir artışı ön görülerek  bir kademeli tarife teklifi getirildi. Burada mecliste MHP ve AK Parti oy çokluğu ile reddedildi. Şimdi Yaşar Bey’in bahsettiği rakamlarda sanırım ASKİ’nin hazırladığı kademeli tarifelerde bir sorun var. Tarifeye külliyen karşıyız diye bir şey yok. Fakat hazırlanışta bir problem var. 2 milyon 444 bin abonesi var Ankara’nın fakat burada karlı sayaç olan 400 bin hiç hesapta yok. Sundukları evrakta diyor ki mekanik sayaçlar baz alınarak bu kademeli tarife hesaplanmıştır. Yani 400 bin abone yani zaten hali hazırdaki mevcut abone sayısının yüzde 20’si hiç hesaba katılmamış. Bunun da yüzde 70’lik kısmı konut deniliyor. Buradan da düşün. O yüzde 70’in içerisinden de Yaşar Bey önündeki evrakta da bende de aynı şey yazıyor ama ısrarla kendisi yüzde 70 diyor. ASKİ’den aldığımız evrakta da yüzde 65 yazıyor. Yüzde 65 ile 70 arasındaki fark neredeyse 70 bin abone. Bu kademeli tarife içerisinde torba yasa gibi, hem sosyal yardım alanları hem zammı hepsini bir arada değerlendirmeyelim. ASKİ getirsin bunu, düzgün bir kademeli tarife teklifi yapsın. Bu sosyal yardım alanları pamuğa sarılmış bir diken gibi birbirleriyle bütünleştirmeyelim. Ona kimse karşı değil bu mecliste. Hepimiz sosyal yardım alanlara destek olunmasından yanayız. Engellisinden tutun da -çünkü engelli aileleri de şu ana kadar hali hazırda 2 buçuk lira ödüyorlar- onlar da 1 lira olsun gerekiyorsa dul ve yetim aileleri de buradan faydalansın ama işin ücret artırma kısmıyla ilgili de bir düzenleme yapılsın. Hepsi kümülatif bir belgenin içinden sunulduğu zaman birini reddettiğiniz zaman hepsini ret gibi algılanıyor. Fakat birine evet diyeceğiz diye de hepsine evet demek zorunda bırakmasınlar. Kendi dokümanları bile 2019’a göre hazırlanmış. 2020’nin verilerine göre bunları tekrar değerlendirip birbirinden ayırın ona göre oylayıp hem vatandaşa faydamız olsun hem de vatandaşın cebine maliyet yansımasın derdindeyiz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/649937/abb-meclisinde-kademeli-su-faturasi-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.