Mahkemeden Mansur Yavaş'a kötü haber

ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, verilen önergeyi Mansur Yavaş'ın 'ben farklı düşünüyorum" diyerek gündeme almaması nedeniyle mahkeme tarafından mahkum edildiğini açıkladı.
Ankara Masası
|
12 Mart 2021, Cuma - 18:40
Mahkemeden Mansur Yavaş'a kötü haber

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Şubat ayı 5'inci birleşimi olağan toplantısında ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Başkan Mansur Yavaş'ın mahkeme tarafından mahkum edildiğini açıkladı.

Köse, kararın 7 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşen Meclis toplantısında verilen önergelerin ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın "Ben farklı düşünüyorum diyerek" gündeme alınmaması nedeniyle alındığını söyledi.

"Başvurumuzu haklı bularak Sayın Yavaş’ı mahkum etti"

Mansur Yavaş'ı hukuk dışı uygulamalarından dolayı mahkemeye verdiklerini ifade eden Murat Köse "Elimde birkaç gün önce sonuçlanmış mahkeme kararı var. Mahkemenin konusu 7 Aralık 2020 tarihinde meclis oturumunda gündem görüşülmekteyken, gündem edilmesi istemiyle, Yavaş’ın hukuki metinlerde açıkça yazan bir konuda ben farklı düşünüyorum diye verdiğimiz önergeyi meclis onayına sunmadan gündeme almaması. Biz de hukuki haklarımızı kullanarak konuyu mahkemeye taşımıştık. Sayın Yavaş’ın bu hukuk dışı uygulamasından dolayı dava açmıştık. Dava sonuçlandı ve mahkeme bizim başvurumuzu haklı bularak Sayın Yavaş’ı mahkum etti. Yavaş’ın bizim verdiğimiz önergeyi meclis onayına sunulmaması uygulamasını iptal etti." dedi. 

" Bundan olayı savunma yapmış"

Mansur Yavaş'ın dava savunması hakkında da bilgiler veren Köse "Davanın savunmasında Sayın Yavaş şöyle bir savunma yapmış: Davacının bakılan davayı açmakta menfaatini bulunmadığı bu nedenle ehliyet reddi gerekiyor. Yani diyor ki Sayın Yavaş, ben davayı açan olarak bundan bir menfaatim yok, -menfaat dediği şey orada ilgisi yok anlamında ve davadan dolayı benim ehliyetim yokmuş. Bundan olayı savunma yapmış. Bu savunma şekli Sayın Yavaş’ın hukuk losyonu hakkında herkese bir fikir veriyor. Bunu bir yere not alıyoruz Sayın Yavaş’a ilerde bununla ilgili soracaklarım var." diye konuştu.

"Meclis Başkanını takdir yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır"

Mahkeme kararının ayrıntılarını paylaşan Köse şunları söyledi;

Mahkeme kararında 5216 sayılı Büyükşehir kanunun Büyükşehir başlıklı 12. Maddesinin 2. fıkrasında Büyükşehir Belediye Meclisleriyle usul ve esaslarına ilişkin diğer hususlarda belediye kanunu hükümlerinin uygulana. 5216 sayılı belediye kanunun gündem başlıklı 21. maddesinin 2. fıkrasında her ayın ilk toplantısında Belediye Başkan ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır hükmü yer almıştır. Belediye meclis çalışma yönetmeliğinde 8. ve 11 maddelerinde diğer ayrıntılarla birlikte gündeme madde ilave edilmesi düzenlemesi yer almaktadır. Sonuç olarak da gündemin görüşülmesi sırasında gündeme ek madde eklenmesinin meclis başkanı ve meclis üyeleri tarafından teklif edilebileceği, gündeme ek madde eklenmesi teklif edildiğinde bu tekliflerin meclis başkanı tarafından büyükşehir meclisinin onayına sunulacağı, meclis başkanının meclise sunup sunamayacağı konusunda takdir yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır diyor kararda. Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı gündeme madde ilave edilmesi önerisini meclis onayına sunması gerekirken sunmamış ve hukuka uygun davranmıştır.  Sayın Yavaş’ın ‘ben böyle düşünüyorum’ diyerek geçen yılın aralık ayının meclis toplantısının ilk gününde  önerge vermemizi engellediği işlem hukuka aykırı bulunmuştur ve işlem iptal edilmiştir. 

"Bu kadar abartmaya, büyütmeye ne gerek var"

Mahkeme kararıyla ilgili söz alan ABB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu " Tabi ki biz yargının verdiği her türlü karara saygılıyız. Ama burada Ankara’nın bu kadar konusu gündemi varken, meclisin başladığı birinci gün önergeyi meclisin başında vermişiz ortasında veya sonunda vermişiz. Biz bir prensip kararı olarak, her meclisin birinci günü meclis başlarken önergeler divana teslim edilir ve bu okunur, gündeme alınır. Yani şimdi biz Ankara’nın bütün sorununu, derdini bitirdik, önergenin bir saat sonra mı? Meclisin başında mı, sonunda mı, alınmasın mı  konuşacağız? Yargı öyle bir karar verebilir. Ama büyük bir kanunsuzluk, Mansur Yavaş’ı mahkeme mahkum etti gibi söylemlere gerek yok. Neyi yaşıyoruz biz burada? Neye mahkum etti? Neyin kararını aldı? Mahkeme bir usulsüz uygulama varsa onun lehinde ya da aleyhinde karar vermiş. Bu kadar abartmaya, büyütmeye ne gerek var. Burada meclisin önergesi önce mi, sonra mı ya buna gerek var." şeklinde konuştu.
http://www.ankaramasasi.com/haber/649970/mahkemeden-mansur-yavasa-kotu-haber
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.