Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven hükümete seslendi

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Bugün plajlar, oteller, otobüsler,marketler ve yapılan kongreler tıklım tıklım dolu. Ama kahvehaneye geldiği zaman Covid oluyor. Yeter artık. Bıçak kemiğe dayandı. Esnaf ve zanaatkar sokağa inmek istiyor.”dedi.
Büşra Bayrak
|
16 Mart 2021, Salı - 19:21
Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven hükümete seslendi

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinden itibaren kepenk indiren kahvehaneler normalleşme adımlarından da faydalanamadı. O günden bu yana kapalı olan kahvehaneci esnafı zor günler geçirmeye devam ediyor. 

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, düzenlediği basın toplantısında esnafın yaşadığı sıkıntılara değinerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, milletvekillerine ve Bilim Kurulu üyelerine seslendi.

" İş yerlerimiz kapanıyor "

Bir yıldır esnafın iş yapamadığına vurgu yapan Güven, “Pandemi döneminde 25 milyar nakit, 25 milyar da kredi kartı verdiler. Esnafımızın yüzde 50’si kullandı,  yüzde 50’si kullanamadı. Esnaf ve zanaatkar bu ülkenin bel kemiğidir, omurgasıdır, çimentosudur. Ama ne yazık ki orta direk çöktü.  İş yerlerimizin elektrikleri kesildi, doğal gazı kesildi, interneti kesildi, telefonları kesildi ve mal sahipleri bizi bunalttı. Mal sahipleri kira ödeyemediğimiz için dava açtı. İş yerlerimiz kapanıyor.” diye konuştu.

"Memur arkadaşlarımızdan borç para aldık"

Güven, Faik Sunay’ın 'Kahve kültürü almayanın üniversitesini yarım sayarım' sözünü hatırlatarak, "Kahvehaneler bir kültür ve irfan yuvasıdır.  Ankara’da 17 bin Türkiye’de 117 bin dernek vardır. Bizi artık kumarhane olarak görmesinler. Bizim kahvehanelerimizde kumar yoktur. Biz olağanüstü bir şekilde bunaldık.  Eşten, dosttan borç alarak geçindik. Önceden esnaf halkımıza borç para verirdi. Ama öyle bir an geldi ki memur arkadaşlarımızdan borç para aldık. Bu yaştan sonra, kimden para isteyeyim. Hangi devirde yaşıyorsunuz? Sosyal devlet böyle olmamalıdır. Almanya vergi mükellefi olana 9 bin euro verdi, biz asgari ücret istedik verin dedik. Bunu bile vermediler. “ ifadelerini kullandı.

"Her yer tıklım tıklım dolu  kahvehaneye geldiği zaman Covid oluyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, TBMM’ye ve Bilim Kurulu üyelerine seslenen Güven, şunları söyledi:

“Buradan tüm TBMM’ye, milletvekillerine, siyasi parti genel başkanlarına ve Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum, Anayasa’nın 173. maddesi diyor ki esnaf ve zanaatkar korunur ve kollanır. Ama esnaf ve zanaatkar korunmadı ve kollanmadı. Görevinizi ihmal ettiniz. Ne olursunuz Anayasa’nın 173. Maddesini çalıştırın. Esnaf ve zanaatkar evine ekmek götürsün. Kahvehanelerde tavla, okey oyunları yasak. Kahvehanelerde bu oyunlar oynanmazsa müşteri gelmez. Sayın Bilim Kurulu üyeleri 1 yıl boyunca maaş alamasaydınız evinizi nasıl geçindirirdiniz. Bugün plajlar, oteller, otobüsler, marketler ve yapılan kongreler tıklım tıklım dolu. Ama kahvehaneye geldiği zaman Covid oluyor. Yeter artık. Bıçak kemiğe dayandı. Esnaf ve zanaatkar sokağa inmek istiyor. Esnaf ve zanaatkar her zaman devletine, milletine, halkına saygılıdır. Esnaf ve zanaatkara sahip çıkalım.  Seçim zamanı değil, geçim zamanı milletvekilleri ve tüm siyasi parti genel başkanlarımızı yanımızda görmek isterdim. Ne yazık ki göremedik. Bir kahvenin 40 yıl hatırı var. 500 yıllık kahve kültürünün hiç mi hatırı yok ? Gerçekten olağanüstü karanlıktayız. Bir yıl oldu. Artık bizim ışıklarımızı yakın diyoruz. İsyan ettirmeyin bizi. Sokağa indirmeyin bizi. Biz kaçtıkça üzerimize geliyorsunuz. Yeter artık. Evimize ekmek parası götürmek istiyoruz. Kahveci esnafının üzerinde oyun oynamayın yazıktır, günahtır. ”

" Kahvecilik yaptırmayacaksanız, zararımızı karşılayın"

Gerekirse mesleği bırakabileceklerini belirten Güven, “500 bin kişi buradan ekmek yiyor. Ben İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya söyledim ya bizim kahvehaneleri açın, ya yardım edin ya da  ‘Türkiye Cumhuriyeti’nde kahvecilik yaptırmayacağız’ deyin  esnaf da artık borçlanmasın. Kahvecilik yaptırmayacaksanız, zararımız hükümet tarafından karşılansın. Kahvecilik yapmayalım. Biz ömür boyu kahvecilik mi yapalım diyoruz?” dedi.

" Emekliliğe takılan esnaf ve zanaatkarımızın sicillerini düzeltsinler"

Konuşmasının sonunda Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’a da seslenen Güven, ”Esnaf ve sanatkarların sicili bozulmuştur. Vergi mükellefi olan, emekliliğe hak kazanan esnafımızın sicili bozuk olduğu için kredi kullanamıyor. Biran önce bu sicili bozuk olan, emekliliğe takılan esnaf ve zanaatkarımızın sicillerini düzeltsinler, bu insanlar kredi kullansın emekli olsun hükümete yükümüz olmasın.”

" Oyun salonları sadece aylak insanların vakit geçirdikleri yerler değil "

Emekli olduktan sonra baba mesleğini yürütmeye başladığını aktaran iş yeri sahibi Yelda Özen ise “Bizim işletmelerimize 65 yaş üzeri insanlar gelir ve satranç oynarlar. Sadece oyun olarak tavla, iskambil kağıdı olarak bakmamak lazım kahvehanelere. 7 dil bilen, konsolosluk yapmış veya resmi dairelerde üst düzey yöneticiliklerden emekli olmuş müşterilerimiz satranç oynamaya gelir. Bu insanlar şuan evlerine tıkılı kaldılar, oyun oynayamıyorlar şöyle düşünün sadece vücut kasları değil beyin kasları da eriyor.  Baktığınızda oyun salonları sadece aylak insanların vakit geçirdikleri yerler değil bazı insanların beyin kaslarını da geliştirmek için, sosyalleşmek için geldiği önemli yerlerdir. Bu yüzden de bir an önce oyunların açılması çok önemli geliyor bize. “ diye konuştu.


http://www.ankaramasasi.com/haber/655319/ankara-kahveciler-esnaf-odasi-baskani-isa-guven-hukumete-seslendi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.