CHP'li Hakverdi'den Ankara'daki inşaata tepki

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Ankara’da tarihi eserler ile Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alana yapılan inşaat, tarihe ihanet, mezarlıklara büyük saygısızlıktır”dedi.
Büşra Bayrak
|
17 Mart 2021, Çarşamba - 13:20
CHP'li Hakverdi'den Ankara'daki inşaata tepki

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ankara'nın Ulus ilçesinde tarihi eserler ile Ermeni ve Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alana yapılan inşaatı Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması talebi ile soru önergesi veren CHP'li Hakverdi,  "Ankara Ulus’ta bulunan tarihi İller Bankası binası, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılmış, Cumhuriyetimizin ilk yıllarına da tanıklık etmiş önemli bir eserdi. Bu tarihi bina 2017 yılında, Melike Hatun Cami’nin inşaatının genişletilmesi amacıyla, tüm itirazlara rağmen yıkıldı. Melike Hatun Camii’nin arkasında, İller Bankası’nın yeniden yapılması için ayrılan parselde yürütülen çalışmalar sırasında, insan kemiklerine rastlandı. Bu alanda bulunan kemikler Anadolu Medeniyetler Müzesi ekipleri tarafından inceleme altına alınmıştır. Öte yandan; tarihi kaynaklarda bu bölge, Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak geçmekte. İlgili parselin tapu kayıtları sorgulandığında, bu alanda kilise ve hamamın bulunduğu tarihi eserler görülmesine rağmen; alandaki inşaat çalışmaları hala devam etmektedir.” dedi.

"Birçok doğal tarihi doku üzerine beton dökülmüştür"

Anadolu'nun geçmişten bu güne birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir coğrafya olduğuna vurgu yapan Hakverdi, "Bu toprakları bu kadar kıymetli yapan değerlerden biri de, üzerinde yaşamış olan halkların, bu topraklar üzerinde bıraktığı izlerdir. Gelecek kuşaklara bırakılan bu izlere saygı duymak ve sahip çıkmak, bir insani görev olduğu gibi, cumhuriyetimizin de kuruluşundan beri taşıdığı hassasiyetler arasındadır. Ancak maalesef AKP döneminde bu hassasiyet ortadan kaybolmuş ve birçok doğal tarihi doku üzerine beton dökülmüştür. Üzerine 46 dükkân yapmak için, içinde mezarlığın da bulunduğu bu tarihi alana beton dökmek tarihi ve kültürel mirasa ihanet etmektir." ifadelerini kullandı.

Gerekli hassasiyetleri göstererek, bu alanda oluşacak tahribatın önüne geçmek ve bu alanı koruma altına almak gerektiğini aktaran CHP'li Hakverdi şu soruları yöneltti: 

Bu çerçevede;

  • Tarihi kalıntılar ile Ermeni ve Katolik Mezarlığı olduğu bilinen bu alanda inşaat çalışmaları halen neden devam etmektedir?
  • Kültür Ve Turizm Bakanlığı bu alandaki inşaatın durdurulması için bakanlığınıza herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?
  • İnşaat izni verilen bu tarihi alanın 2863 Sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde tarafınıza yapılmış bir başvuru var mıdır? Var ise bu başvuru olumlu ya da olumsuz sonuçlandırılmadan mı inşaata başlanmıştır?
http://www.ankaramasasi.com/haber/655945/chpli-hakverdiden-ankaradaki-insaata-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.