Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur anlattı: Twitter'a getirilecek yasak!

Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, temsilci atamayan Twitter'a yönelik 10 gün sonra uygulanmaya başlanacak yasaklarla ilgili bilgi verdi. Baktur, Twitter'ın Clubhouse'ı bitirmek için kullanıma sunduğu yeni uygulamasını da ilk kez duyurdu.
Ankara Masası
|
19 Mart 2021, Cuma - 19:14
Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur anlattı: Twitter'a getirilecek yasak!

Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, Ankara Masası özel yayınında sosyal medya uygulamalarının temsilci atama zorunluluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Baktur, 1 Ekim 2020’de başlayan süreçte şuana kadar temsilci atamayan Twitter’ın uygulanacak internet kısıtlamalarından ardından kapatılabileceğini söyledi.

Aşama aşama engelleme

“Twitter temsilci atamazsa ne olur?” sorusuna Baktur “ Neden şimdi Twitter temsilci atamaya karar veriyor. Bunun asıl sebebi şu, Twitter temsilci atamazsa Pinterest şirketi ile birlikte Nisan 2021’de yani 10 gün sonra internet bant trafiği genişliği %50 oranında azaltılacak.  Yani bu şu demek, siz tweet atarken  on saniyede atıyorsa yirmi  saniyede atacak, bir şey ararken daha yavaşlayacak. İnternete giren kullanıcılar Twitter’a daha yavaş girecekler. Tabi bu kullanıcılar odaklı değil, Twitter platformu ile alakalı. Eğer ki hala atamamakta kararlıysa Twitter, Mayıs 2021 yılında da tekrardan temsilci atamayan platformların bu sefer bant genişliği %90 oranında daraltılacak. Basacaksınız ve giremeyeceksiniz, dakikalarca bekleyeceksiniz, kullanamazsınız. Yani tamamen bir engelleme değil ama bant daralması şeklinde. Eğer ki bu %90’ı da kabul etmezlerse o stadı temsilcilerini bildirmezlerse daha sonrasında da tamamen kapatılacaktı. “ diye cevap verdi.

Temsilci zorunluluğunun asıl amacı ne?

Temsilci atama zorunluluğuna ilişkin bilgi veren Baktur, şunları söyledi;

Twitter, Türkiye'ye temsilci atamak zorunda kalır mı? Gerçekten atayacaklar mı? Aslında bunun mesajını seyircilerimiz de verebilir diye düşünüyorum.  Bildiğimiz gibi 7253 sayılı kanun kapsamında Türkiye'de bir milyondan fazla erişimi olan sosyal ağ sağlayıcılar için temsilci atama yükümlülüğü getirildi. Bu yükümlülük kapsamında da ülkemizdeki Instagram, Facebook, Tiktok, Dailymotion,Youtube, Vk, Linkedin ve Twitter’ın Türkiye'ye temsilci atama mecburiyeti var. Bu şu demek ya Türkiye'ye bir temsilci bildireceksiniz ya da bir ofis bildireceksiniz. Türkiye'den gelen resmi kaynaklara bunlar resmi bir şekilde yanıt verecek ve böylelikle Türkiye’de hakları ihlale uğrayan işte sosyal medyadan yardıma ihtiyaç duyan vatandaşların bu noktadaki mağduriyetleri giderilecek. Asıl amaç bu.

Bu süreç nasıl başladı biraz bundan bahsetmek lazım. 1 Ekim 2020 tarihinde başlayan bir süreç. Günlük erişimi, bir milyondan fazla olan dediğimiz gibi sosyal ağ sağlayıcılara zorunluluk getirildi. 3 Kasım’da da VK adlı bir sosyal ağ temsilcilik atayacağını duyurdu. 4 Kasım'da da temsilci atamayan diğer tüm sosyal ağlara 10'ar milyon lira para cezası kesildi. 11 Aralık 2020’de de tekrardan yine atama yapmayan sosyal ağlara 30 milyon lira daha para cezası kesildi. Bu para cezaların ardından 16 Aralık'ta Youtube temsilci atama sürecini başlatacağını açıkladı. Bundan sonra 2021 yılının başına baktığımızda da 8 Ocak'ta da Tik Tok temsilci atayacağını bildirdi. Akabinde hızlıca devam eden süreçte 9 Ocakta Dailymotion atayacağını bildirdi. 16 Ocak'ta Linkedin temsilci atayacağını bildirdi ve en son bugüne kadar atamasını yapan Facebook ve  Instagram'da 18 Ocak'ta reklam yasağına sadece bir gün kala temsilci atayacağını açıkladı.

Evet, şu an biz temsilci atayacağız diye bildirimde bulunuyorlar. Bu konuda bir hakları var. Belli bir süreden sonra temsilci bildirecekler ama biz sizin şartlarınızı ve kanununuzu kabul ediyoruz demek bu. Şöyle düşünelim, temsilci atamayı reklam yasağı uygulanmadan bunu bir gün öncesinde kabul ettiler. Aynı zamanda sosyal şirketleri şunu da ekledi. 

Facebook ve Instagram eğer ülkenizde bizim istemediğimiz politikalar olursa biz temsilcimizi geri çekeriz diye küstahça bir açıklamada bulundular. Bunu da aslında göz ardı etmemek lazım. Bu şirketler özellikle Facebook, Instagram, Türkiye'den çok büyük milyarlarca dolarlık reklam geliri elde ediyorlar. Yani bunların sadece bir günde reklamların kesilmesi onlar için milyarlarca dolar zarar demek. O yüzden sadece bir gün kala böyle bir tedbire yanaştılar diyebiliriz. Daha sonrasında da zaten 19 Ocak'ta hemen bir gün sonra da ülkemizde resmi gazetede yayınlandı ve temsilci atamayan şirketlere reklam yasağı uygulandı. Atamayan şirketler Twitter ve Pinterest oldu. Bu iki şirketi de reklam yasağı uygulanmaya başlandı.  Süreç böyle ilerledi.

"Twitter’ın bizim için çok önemli bir yeri var"

Türkiye’nin Twitter’ı kullanan ülkeler arasında 6. Sırada olduğunu belirten Baktur “Twitter neden önemli? Twitter Türkiye'de en çok kullanılan platformların başında geliyor. Ülkemizde tam 11 milyon 200 bin Twitter kullanıcısı var. Dünyada da şöyle bir baktığımızda Twitter'ı en çok kullanan ülkeler arasında 6. sıradayız.  Biz özellikle böyle daha çok konuşmayı, siyaseti bu tarz bilgi alışverişini seven bir toplum olarak Twitter’ın bizim için çok önemli bir yeri var. Bu yüzden baktığımızda tablonun geneline böyle bir ihtiyaç duyuldu ve yasa çıktı. Bu yasayla birlikte sosyal medya temsilcileri gelmek zorunda kaldılar. Bu zamana kadar gelmiyorlardı. İnşallah Twitter'ın da geleceğini ben şahsım adına ümit ediyorum. Bu haberlerin de doğru olduğunu düşünüyorum. Umarım ülkemize temsilci atarlar vatandaşlarımız platformlardan mağrur kalmazlar. Çünkü devletimizin de istediği bu. Devletin istediği biz kapatalım değil, bunları vatandaşlarımız daha bilinçli bir şekilde kullansın. Vatandaşlarımız mağdur olmasın istiyorlar. İnsanların fotoğrafları izinsiz olarak sosyal medya platformlarında paylaşılıyor, hackleniyor. Bunlara hiçbir şekilde bu sosyal medya platformları siz dava açsanız da savcılığa verseniz de yanıt alınamıyor. Biri alenen başka birine küfür ettiğinde bunun karşılığında hiçbir ceza almıyor. Sahte hesapların arkasına sığınıyorlar, artık hiç kimsenin kolay kolay sahte kapların arkasına sığınamayacağını, bu karanlık dünyadan insanlara hoyratça küfürler edilemeyeceğini de anlamına geliyor.” Şeklinde konuştu.

Twitter'dan yeni uygulama

Twitter’ın Clubhouse bitirecek yeni uygulaması hakkında da bilgi veren Baktur “Clubhouse konusuna gelince; Geçtiğimiz günlerde Clubhouse’la alakalı  yine bir açıklık olduğuyla alakalı bir haber daha dolaşıma girmişti.  Uygulama çok yeni Clubhouse  çok yeni ama bununla alakalı elbette açıkların olması mümkün. Şu anda Clubhouse'ın çok büyük bir kullanıcı kitlesi yok ama yavaş yavaş büyüyor. Aslında Clubhouse bununla karşılaşırken daha büyük bir tehlike ile de karşı karşıya. Şimdi Twitter da Clubhouse'a benzer nitelikte bir uygulamayı daha devreye sokuyor. Artık Twitter kullanıcıları da aynı Clubhouse'daki gibi sesli bir sohbet ortamı yaratılabilecek.  Bu uygulamasına Twitter  Spaces diyor. Bu Spaces uygulamasıyla birlikte Twitter'ın içerisinde yer alan uygulamayla birlikte Twitter kullanıcıları Clubhouse 'daki gibi odalar kuruyorlar. Bu odalar içerisinde sesli olarak sohbet edip konuşabiliyorlar. Ben de birkaç  gündür bu yayınlara eşlik ediyorum. Buradaki takipçilerimizle sohbet ediyoruz. Şuan Türkiye'de test ediliyor. Buradan da ilk defa duyurmuş olalım. Twitter Clubhouse benzer bir uygulamayı devreye sokuyor. Spaces adını da, biz de kullandık ve kullandım. Gerçekten keyifli. Yani özellikle çok takipçili hesaplar girdiği zaman diğer onları takip edenler de odaları çok daha hızlı giriyor. Aslında bu anlamda Twitter bence daha avantajlı, çünkü milyonlarca kullanıcısı var.

Clubhouse daha yeni insanlar yavaş yavaş geliyorlar. Twitter'da böyle bir şeyin daha hızlı olması, baktığım zaman pencerede daha hızlı büyüyeceği anlamına geliyor. Bu Clubhouse’u bitirebilir. Bunu  daha önce biz Instagram'da da görmüştü. Instagram'da Snapchat'ten hikayeleri çalıp Instagram'a entegre etmişti. Şuan Snapchat bitirdi öldürdü. Facebook şirketi öyle bir düşmanlık beslemiş olmalı ki aynı Story'i tuttu Whatsapp'a da ekledi, Facebook 'da ekledi yani Snapchat'in ana özelliği olan 24 saatlerde sizin 24 saat içinde silinen hikayeleri  tüm platformlara da yaymış oldu böylelikle.  Ben de aslında Twitter'ın Clubhouse bu anlamda bitirebileceğini düşünüyorum.  Çok olası bir durum gerçekten.  Çünkü zaten Twitter'ın mantığı da buna çok uyuyor, kullanıcılar da buna uyuyor. Zaten milyonlarca da insan var çok kolay kullanılabilecek.  Şuan bu sohbetleri herkes başlatamıyor  test aşamasında. Kısa bir süre sonra da herkes aktif olarak kullanılabilir. Odalara şuanda girilebiliyor, bir gün belki bu yayında böyle bir Twitter'ın uygulaması üzerinden de sesli olarak da gerçekleştirebiliriz.” Diye konuştu.

Whatsapp için mayıs ayı bekleniyor

Baktur, Whatsapp’ın getirdiği sözleşme zorunluluğuna ilişkin yeni gelişmeler için mayıs ayının beklendiğini ifade ederken Mayıs ayında bu sözleşmenin tekrardan sunulacağı ile alakalı bir Whatsapp açıklama yapmıştı, açıkçası şuan kullanıcılarda kendi gözlemim dahilinde de Whatsapp'ı tekrardan yükleme ya da kullanmaya devam eden bir kitle olduğu gibi, hiç kullanmayan bir kitle de var. Eğer ki mayıs ayında Whatsapp bu sözleşmesini güncellemez ise Türkiye'den de çok kişi kullanmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Ama bu sözleşmeyi tekrar diretirse,  Whatsapp'ın bu noktada büyük bir göç yaşanacağına inanıyorum. Özellikle Telegram çok aktif bu konuda açık konuşmak gerekirse elbette yerli uygulamalarımız var. Bip, Dedi ve benzeri yerli uygulamalarımız var.  Dünya geneline baktığımızda Telegram çok daha büyük bir potansiyel ile karşılanıyor ve gün geçtikçe çoğu kullanıcı Telegram'a doğru harekete geçiyor. O yüzden Mayıs ayında eğer ki sözleşme tekrar yenilenirse Telegram'a da çok büyük bir göç olacağını öngörüyoruz. Şu an Whatsapp'ın bu konuda nasıl hareket edeceği belli değil. Umarım Mayıs ayı geldiğinde aynı sözleşme ile tekrar siz bunu kabul etmek zorundasınız diye bir şart koşup bu noktada kullanıcıları zora sokmaz diye ümit ediyoruz. “dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/660879/sosyal-medya-uzmani-abdi-baktur-anlatti-twittera-getirilecek-yasak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.