Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu büyüme için beklenen gelişmeleri açıkladı

Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu, ekonomide kritik bir sürecin içinde olduğumuzu vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde piyasaların biraz sakinleşmesi, dışarıdaki dalgalanmaların biraz durulması gerekiyor" dedi. Aslanoğlu, bu gelişmelerin büyüme açısından daha pozitif düşünmeyi sağlayacağının altını çizdi.
Ankara Masası
|
22 Mart 2021, Pazartesi - 19:17
Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu büyüme için beklenen gelişmeleri açıkladı

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu, ekonomideki son gelişmeleri Ankara Masası özel yayınında değerlendirdi.

Erhan Aslandoğlu, görev değişikliklerinin piyasaları etkilemesinin normal bir durum belirtirken, bunun bir süre daha süreceğini söyledi.

15 Nisan’a kadar ekonomiye herhangi bir müdahale olmasını beklemediğini ifade eden Aslanoğlu “Sabah sayın bakanın açıklaması önemliydi. Dün tabi ki yeni başkanımızın açıklaması da önemliydi. Sayın bakanın açıklamasında özellikle ‘sürdürülebilir büyüme ve istikrar için, fiyat istikrarı’ vurgusunun olması ki, yaklaşık 5 - 6 aydır ekonomi politik ana eksenini ana merkezini oluşturuyor, bu vurgu önemli elbette piyasalar açısından da. Dün sayın başkanın açıklamaların da ‘Şu anda acil bir toplantı olmayacak ve sıkı para politikası uygulanacak’ özünde böyle bir mesajı vardı. Bu tabi 15 Nisan'a kadar en azından herhangi bir değişiklik olmayacağı anlamına geliyor. Sıkı para politikası duruşu devam edecek aslında benim de okuduğum, hemen bir indirim yönünde bir adım atılmayacağı yönünde. Ama tabii piyasa bunu anlamaya çalışacaktır. Belki başkanın farklı konuşmaları, mesajları olur. Özellikle para politikasının bundan sonraki seyri konusundaki mesajlar yakından anlaşılmaya, okunmaya çalışılacak” diye konuştu.

"200 baz puan bir sürpriz oldu"

“Yani uygulamada nasıl olacak? Çünkü önceki başkan döneminde son çeyrek itibarıyla bir indirim bekleniyordu. Bu daha erken olur mu olmaz mı?” sorularının kritik olduğunun altını çizen Aslanoğlu “Geçtiğimiz günlerdeki faiz artışıyla ilgili anketler beklenenin ötesindeydi ama anketlerde bir artış beklentisi ortaya çıkmıştı. 50 - 100 baz puan kadar değişiyordu ama 200 baz puan bir sürpriz oldu. Yani o anlamda evet beklenin üzerinde bir artıştı. Maalesef faiz artışı elbette ekonomi için arzuladığımız bir durum değil ama anlaşılan yönetim o zaman biraz da dışarıdan gelen bu Amerika kaynaklı etkileri de düşünerek biraz da herhalde önden adım atmak istedi. Ama piyasanın beklentisinin üzerinde oldu. Şimdi öncelikle büyüme tarafından başlamak gerekirse, dediğiniz gibi bütün dünyada olduğu gibi bizde de aşılama ekonominin tam açılması için en kritik unsur olacak. Yani şuanda belki dışarıya çıkma konusunda tereddüdü olanları da daha rahatlatacak. Bu açıdan yaz aylarından itibaren yani bu yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitede, daha toparlanma yönünde daha önemli bir gelişme bekleyebiliriz diye düşünüyorum iç talep açısından. Ama ikinci çeyrekte de bir baz etkisi ile toparlanma bekleyebiliriz. Çünkü geçen ikinci çeyrekte yüzde 10 civarında bir daralma vardı. Dolayısıyla bu sene zaten ekonominin kendi olağan akışında yani yüzde 5 -7 belki civarlarında bir büyüme belki daha fazla bile olabilir.  O baz etkisiyle gelen de bir etki olacak. Dolayısıyla yılın tamamında büyüme tarafında yüzde 4-5 gibi bir tahmin ile gidiyoruz.” Dedi.

"Piyasaların biraz sakinleşmesi gerekiyor"

Aslanoğlu, kritik bir süreçten geçildiğini vurgularken “Önümüzdeki dönemde ve piyasaların biraz sakinleşmesi gerekiyor. Dışarıdaki dalgaların biraz durulması gerekiyor. Tekrar enflasyonla mücadele konusunda engel oluşturmayacak bir yapı oluşursa, önümüzdeki dönemde bu ana unsurlardan biri olmaya devam ederse, ben de bugün sayın bakanın açıklamasına katılıyorum, o zaman büyüme konusunda daha pozitif düşünebiliriz.” İfadelerini kullandı.

"Piyasa kendi ivmesiyle devam edecektir"

Pandeminin belirsizlik ortamı yarattığını belirten Akademisyen Aslanoğlu  “Şu anda aslında bütün ana faktör Covid 19’un seyri. Onunla ilintili, olumlu her tablo zaten pozitif tarafı itme konusunda bir ivme yaratacaktır. Yani siyaset her zaman çalkantı yarattı, belirsizlik yaratır. İçinde bulunduğumuz günler değişim anlamında kabinede değişim, bu tür değişimler bunu piyasaların özümsemesi ve o tarafta sakin değişmenin olması gerekiyor. Sakinleşme olursa, bu gelen mesajlar uygulanırsa,  piyasa kendi ivmesiyle devam edecektir. Ama buradaki gelişmelerin önümüzdeki dönemde bir fiyatlaması da oturması gerekiyor” şeklinde konuştu.

"Güçlü düzeltmelerin olacağı gelişmeler olabilir"

Erhan Aslanoğlu, dünyada emtiaların yukarı yönlü olduğunu söylerken, önümüzdeki süreçle ilgili tahminleri şu şekilde anlattı;

Emtia fiyatları dünya ekonomisindeki büyüme ile çok alakalı olduğu için dünya ekonomisi, bu yılın ikinci yarısında büyüme tarafında daha güçlü bir performans gösterecek görünüyor ve piyasalar hep beklentiyi satın alır. Dolayısıyla hem o beklenti hem de imalat sanayinde dünyanın birçok ülkesinin iyi gidiyor olması o tarafı olumlu etkiliyor.

Ama tabi işte son günlerde de gördüğümüz gibi yıl içinde böyle piyasa tabiri ile güçlü düzeltmelerin olacağı gelişmeler olabilir. Ana itibariyle ana yön yukarı gözüküyor ve bu arada birleşmeye ayrışmaya dikkat etmek lazım.  Bakır, platin, paladyum, gümüş gibi hala sanayinin kullandığı emtiaları biraz daha pozitif şansı olabilir. Dünya altın konusunda Covid süreci pozitif yönde ilerleyecek diye düşünüyor.  Hani bu iş bitecek, başaracak dünya bu işi geride bırakmayı bu beklentiyle gidiyor. Dolayısıyla altın oradan yeterince destek alamıyor. Altın hariç diğer emtialar daha pozitif olabilir.

Dünyada başka sorunları olduğu için büyük borç sorunları, gelir dağılımı sorunları gibi, iklim meselesi gibi, altın bu belirsizlikleri fiyatlamaya da hazır. Altın biraz gecikmeli tepki verecek ama verecek kanaatindeyim. Diğer emtialar biraz daha kendi akışı içinde ana yön yukarı sanki tabi inişli çıkışlı olacak ama ana yol yukarı gibi gözüküyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/664667/profdr-erhan-aslanoglu-buyume-icin-beklenen-gelismeleri-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.