Ankara Mobilyacılar Odası Başkanı Taklacı'dan zam mesajı

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, dünyada pandemi nedeniyle mobilya ham maddesi üretiminin azaldığına dikkat çekti. Bundan dolayı mobilya fiyatlarına yüzde 20-25 seviyesinde bir zam gelebileceğini dile getiren Taklacı, "Bugün 8 bin liraya aldığınız bir yemek odasını 9 bin liraya, 6 bin liraya aldığınız bir koltuk 7 bin -7 bin 500 lira seviyesine yükselebilir." dedi.
Büşra Bayrak
|
26 Mart 2021, Cuma - 19:30
Ankara Mobilyacılar Odası Başkanı Taklacı'dan zam mesajı

Dünyada mobilya sektöründe ham madde sıkıntısı yaşanıyor. 

Türkiye'de üretilen MDF'nin ihraç edilmesi ise yerli mobilyacıları daha da zora soktu.

Konu hakkında Ankara Masası'na konuşan Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Taklacı'dan tüketiciye kötü haber geldi. 

Ham madde sıkıntısına ve dövizdeki hareketliliğe dikkat çeken  Taklacı, yüzde 20-25 seviyesinde zam gelebileceğinin mesajını verdi.

Mobilya üretiminin ana ham maddesi olan kauçuk, MDF ve süngere erişimde sorun yaşadıklarını belirten Taklacı, “Türkiye genelinde bu sıkıntının sebepleri sorulduğunda yurt dışına ihracat yapıldığı söyleniyor. Fabrikalara sorduğumuzda yüzde 80 hammaddeyi ülke iç piyasaya gönderdiklerini söylüyorlar. Tabii burada bir çelişkili süreç var. Fabrikalarımızın söylediği 14 milyon metreküp hammadde üretimi olduğu. Bunun yüzde 20'si ile ihracat yapıldığı söyleniyor. Bakanlık verilerinde de bu şekilde görülüyor. Yurt dışına gerekirse devletimiz tarafından kota konulması lazım, ihracatın engellenmesi lazım.” dedi.

"İç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan ihracatın yapılmasını istemiyoruz"

Yeni tesisler açılarak ham madde sorunun çözüleceği yönünde söylentiler olduğunu aktaran Taklacı, ”Mobilya sektörü ivme kazanan bir sektör. İhracat şansı olan bir sektör. Bugün baktığınızda dünyada katma değeri yüksek ürünler üreten tek ülke Türkiye'dir. Kalifiye eleman konusunda da alttan yetişmiş iyi ustalarımız var. Bugün argesi, tasarımı her şeyi olan bir sektör. İnşallah ham maddeyi bir an önce çözeriz diye düşünüyorum. Türkiye'nin genelinde böyle bir sıkıntı var. İç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan ihracatın yapılmasını istemiyoruz.” diye konuştu.

"350- 400 liraya alınan sünger 700-750 lira seviyesini görmüş durumda"

Mobilya ham maddelerinden biri olan süngerde yurt dışına bağlı olunduğunu söyleyen Taklacı, “Kauçuk dediğimiz, sünger dediğimiz malzemede yüzde 100'lerin üzerinde zam var. Almanya, Hollanda ve Amerika’dan tedarik ediyoruz. Ham madde bize istenen ölçülerde gönderilmediğinde ülkemizde bir fiyat artışı oluyor. Sünger ve kauçuk konusunda ülkemizin petrokimya tesisi kurması gerekiyor. Bunun bir an önce yapılması gerekiyor. Plastikte, boya malzemesinde, kauçukta yurt dışına bağımlıyız. 350- 400 liraya alınan beyaz sünger 700-750 lira seviyesini görmüş durumda. Bunun da bir an önce çözülmesi gerekiyor. Sanayi Bakanımızla görüştüğümüzde petrokimya tesisi kurulması için çalışmalar yapıldığını söylüyor.” ifadelerini kullandı.

"Yüzde 20 -25 seviyesinde bir zam olabilir"

Ham madde krizinde yaşanan sıkıntıların tüketiciye yansıması sorulan Taklacı, şunları kaydetti:

“Dövizde bir hareket var, diğer malzemede bir hareket var. Nasıl insanları maaşında bir hareket varsa gelen zamlarla ilgili mobilya sektöründe de bir hareket olur. Bu kaçınılmaz. Bu süreci kimse durduramaz. Çünkü zam geliyor, üretici de zammı yansıtmak zorunda. Şu an itibariyle başka çaresi yok. Yüzde 20 -25 seviyesinde bir yansıma olabilir. Bugün 8 bin liraya aldığınız bir yemek odası 9 bin lira, 6 bin liraya aldığınız bir koltuk 7 bin -7 bin 500 lira seviyesine yükselir. Bu da talebe bağlıdır. Talep olmazsa üretici mamulünü satamazsa düşer. Talep olursa da fiyat artışı olur. Ülkemizde bir iş var ki hammadde ile ilgili de talep var. İnşallah tüketiciye çok yansımaz diye düşünüyoruz. Ben şimdi tüketiciyi de düşünmek zorundayım. Yeni evlenecek gençlerimiz var. Onlara da Allah yardım etsin. Yani en asgari şekilde mobilyalarını alırlar inşallah diyoruz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/671356/ankara-mobilyacilar-odasi-baskani-taklacidan-zam-mesaji
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.