DESOİD Başkanı Yılmaz Ulucan'dan düğün sezonuna ilişkin açıklamalar

DESOİD Başkanı Yılmaz Ulucan, düğün yapma hayali kuran binlerce çiftin merak ettiği konular ile 2021 yılı düğün sezonu öngörülerine dair açıklamalarda bulundu. Ulucan, sektörün yaşadığı sıkıntıları da dile getirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu.
Büşra Bayrak
|
03 Nisan 2021, Cumartesi - 11:50
DESOİD Başkanı Yılmaz Ulucan'dan düğün sezonuna ilişkin açıklamalar

Koronavirüs tedbirlerinden en çok etkilenen iş dallarının başında düğün ve organizasyon sektörü geliyor. Evlenmek isteyen çiftler de düğün organizasyonlarıyla geçinenler de dört gözle kısıtlamaların esnemesini umuyor. Peki 2021'de onları neler bekliyor? Düğün fiyatlarında bir artış oldu mu? Düğün salonları ne zaman açılacak?

Tüm bunlar ve daha fazla merak edilen soruların cevabını Davet, Etkinlik, Sahne ve Organizasyon İşletmecileri Derneği (DESOİD) Başkanı Yılmaz Ulucan verdi.

"Sektör entübe durumda ve oksijene ihtiyacı var"

Ankara Masası’na konuşan Ulucan, entübe durumda olduklarını belirterek,"2019 Kasım'dan itibaren bizler düğün sektörü olarak işlerimizi bırakmıştık. Mart ayına kadar 2020 düğünlerini  satmaya başladık. Fakat pandemi dolayısıyla önümüzdeki düğünlere gerçekleştiremedik. Yani yaklaşık 15 aydır sektör entübe durumda ve oksijene ihtiyacı var" dedi.

"Sadece su ikramı ile 50 kişi bir saatlik nikah organizasyonu yapılabiliyor"

Şuanda uygulanan tedbirleri hatırlatan Ulucan,"Hafta sonu sokağa çıkma yasakları olduğu için organizasyonlarımızı hafta içine aldık. 50 kişilik nikah organizasyonlarını sadece su ikramı ile yapabiliyoruz. Başka herhangi bir organizasyon yok şu anda. Oyun, halay veya buna benzer hiçbir şekilde eğlence yok. Yiyecek ikramı yok, sadece su ikramı ile 50 kişi bir saatlik nikah organizasyonu yapılabiliyor." diye konuştu.

"Bayramdan sonra çifte bayram yapacağız inşallah"

Ulucan, düğün sektörü için 2021 yılı ön görülerini dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamasında söylediği cümlesi çok iyiydi. Ramazan Bayramı’ndan sonra tüm alanlarda özgürce yaşayacağımız bir Türkiye için kısıtlamalara herkesin dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Biz de buna inanıyoruz. Bayramdan sonra çifte bayram yaparak bütün Türkiye özgürlüğüne kavuşacaktır inşallah." ifadelerini kullandı.

"Orta segmentte bir düğün minimum 20 bin lira ile 40 bin lira arasında değişebilir"

Pandeminin düğün ve organizasyon sektöründeki fiyatları da etkilediğini belirten Ulucan, evlenecek çiftler için 2021 yılı düğün maliyetlerine dair ipuçları verdi.

Ulucan,” Maliyetler tamamıyla arttı. Pandemi ekonomiyi de çok fazla etkiledi. Dövizde yüzde 40’a varan artışlar oldu ülkemizde. Mutlaka bu artışlar da düğün ve organizasyon sektörüne de yansıyacaktır. Düğünler biliyorsunuz çok özgür bir sektör. Yaklaşık 7 bin liradan başlayıp 300 binlere çıkacak kadar organizasyonlar oluyor. Bu bahsettiğimiz tabi yüksek rakamlar 5 yıldızlı otellerde. Ama orta segmentte düşündüğümüz zaman minimum 20 bin lira ile 40 bin lira arasında değişebilir.” dedi.

"Ankara'da bir yılda 35 bin çift evleniyor"

Bilim Kurulu üyelerinden yapılan açık hava düğün tavsiyelerinin yanlış anlaşılıp sokak, mahalle düğünlerine dönmeye başlandığına dikkat çeken Ulucan,” Açık hava organizasyonları ülkemizde her yerde yapılamıyor. Her yerde kır düğünü yok. Bunu yanlış anlayan insanlarımız sokak, mahalle ve köy düğünlerine dönmeye başladı. Bunların da kontrolü ne yazık ki mümkün değil. Biz işletme olarak bütün tedbirlerimizi alıyoruz ve uyguluyoruz. Ama sokak ve köy düğünlerinde maalesef böyle bir uygulama söz konusu değil. Zaten pandeminin artışı da düğünler dediğimizde buralardan kaynaklanıyor. Yoksa normal işletmeciler bütün tedbirlerini alıyorlar. Ankara'da olsun İstanbul’da olsun veya Hakkari’yi düşün oralarda kır düğünü diye bir uygulama yok. Olsa bile Ankara'da 50 tane kır düğün alanı vardır. Ama Ankara'da bir yılda 35 bin çift evleniyor. 50 tane mekanda nasıl yapsınlar?”

"15 Mayıs’ta iyi bir normalleşme planı bekliyoruz"

Düğün salonlarının normalleşme sürecine dair tahminlerini aktaran Ulucan, çiftlere tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti:

“15 Mayıs’ta bayramdan itibaren iyi bir normalleşme planı bekliyoruz. Ama bu sarkarsa turizm sektörü 1 Haziran’da açılacak onunla beraber bizim sektörün de açılacağını düşünüyorum. Ondan sonraki yığılmaları ve fiyat artışlarını engellemek için şimdiden günlerini alırlarsa çok daha güzel olur, çok daha uygun fiyatlara almış olurlar. Pandeminin başlarında tecrübesizdik sektörde tecrübesizdi insanlar da tecrübesizdi. 15 Mart'ta kapandığımızda 1 Temmuz'a kadar olan bütün organizasyonların kaparosunu ödemek zorunda kaldık. Çünkü yasal bir durumdu mecbur ödemek zorunda kaldık. Ama 1 Temmuz'dan sonra gelen açılma ve kısıtlama kararlarında pandemi işletme sahiplerine olduğu gibi vatandaşlara da oluyordu.  Devlet ne diyorsa yüz kişilik nikah diyorsa yüz kişilik yemeksiz nikah diyorsa yemeksiz organizasyon herkes uymak zorunda olduğu için kaparoları kimse ödemedi. Erteleme kararı alanlar oldu, nikah yapanlar oldu veya kaparosunu yakıp iptal edenler oldu. Bu süreçte esnek sözleşme çıktı. Şu anda işletmeler sözleşmesine kaparo iadesi yapılacaktır hükmünü koyduktan sonra çiftler iptal ettiği durumda kaparolarını alabilirler. Ama bunu yapmayan işletmeler de var tabii ki. Çiftler buna dikkat ederse daha iyi olur.”

"Yurt dışında olduğu gibi herkes nikahsız yaşamaya devam edecek"

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in düğün sektörünün canlanması ve ekonominin hareketlenmesi için evlenecek çiftlere, sıfır faizli ve 6 ay geri ödemesiz evlilik kredisi verilmesi konusundaki önerisi hatırlarılması üzerine Ulucan, “Çok güzel bir uygulama. Evlilik sayıları azaldı. Maalesef toplumumuzun temel direği olan aile yapısı bozulmak üzere. Artık evliliksiz yaşamlar başladı. İnsanlar evlilikten uzak durmaya başladı. Bu pandemi biraz daha devam etsin, bu yasaklar biraz daha devam etsin önümüzde ki Z kuşağı gerçekten düğünle alakalı hiç bir şey düşünmeyecekler. Yurtdışında olduğu gibi herkes nikahsız yaşamaya devam edecek. 6 ay ödemesiz kredi de çok güzel. Bu hem devletimize de katkı sağlayacaktır ekonomik olarak hem istihdama katkısı olacaktır hem de gelin damatları biraz daha rahatlatacaktır. Çünkü yuva kurmak biraz zorlaşmaya başladı. Bunu kolaylaştıracak hareketler gerçekten çok güzel. Bendevi Palandöken'e de çok teşekkür ediyorum sizin sayenizde.” ifadelerini kullandı. 

"15 aydır kasamıza hiçbir şekilde para girmiyor"

Açıklamalarının sonunda düğün, etkinlik, organizasyon gibi sektörlerinin kasasına 15 aydır para girmediğinin altını çizen Ulucan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Ulucan, etkinlik sektörünün sadece düğün olarak değil kongre, konferans, fuar, konser gibi sektörleri de kapsadığını hatırlatarak,  “Bunlarda bizim gibi normalleşmek için tarih bekleyen sektörler. Yaklaşık 2 buçuk milyon kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bunu dörtle çarptığımızda 10 milyona yakın kişi şu anda geçim sıkıntısı çekiyor sadece bu sektörde. Biz devlet büyüklerimizden bir şey istiyoruz özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan. Ön rezervasyonla çalışan bir sektörüz. Yani ha deyince düğün yapılmıyor. Bugünden itibaren düğün yapılacağını söylesin biz en az Haziran'da düğünleri yapmaya başlarız. Onun için erken bir tarih açıklarlarsa bizim için 15 Mayıs olabilir, 1 Haziran olabilir, bizde rezervasyonlarımıza başlarız. Çünkü yaklaşık 15 aydır kasamıza hiçbir şekilde para girmiyor. Biz Cumhurbaşkanımızı biliyorsunuz bu ülke şoklara alışkındır diye bir söz kullandı. Alışkınız evet atlattık o şoku ama o şok bitti. Bizler de bitmek üzereyiz. Kendisinden bizlere yardımcı olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/688684/desoid-baskani-yilmaz-ulucandan-dugun-sezonuna-iliskin-aciklamalar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.