Eski başbakan kara para aklamadan yargılanacak

2005-2011 yıllarında Portekiz'de başbakanlık görevini üstlenen eski sosyalist siyasetçi Jose Socrates'in kara para aklama ve evrakta sahtecilik suçlarından yargılanmasına karar verildi.
Ankara Masası
|
09 Nisan 2021, Cuma - 23:46
Eski başbakan kara para aklamadan yargılanacak

Portekiz'de "Marques Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturma kapsamında savcılığın sunduğu suçlamaları değerlendiren mahkeme hakimi Ivo Rosa, eski başbakanın kara para aklamadan 3 ve evrakta sahtecilikten 3 olmak üzere 6 suçtan yargılanacağını açıkladı.

Savcılığa itiraz

Hakim Rosa, Socrates hakkındaki yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı iddialarını ise yeterli delil olmadığı için kabul etmezken savcılık, bu karara itiraz edeceğini duyurdu.

31 ayrı suçlama

Savcılık, iş insanı Carlos Santos Silva ile arasındaki para akışından dolayı Socrates hakkında yolsuzluk, vergi dolandırıcılığı, kara para aklama ve belgelerde sahtecilik olmak üzere 31 suçlamada bulunmuştu.

Savcılık, Socrates'in İsviçre bankalarında 34 milyon avrosunun olduğunu iddia ediyor.

9 şirket 19 kişi

Diğer yandan "Marques Operasyonu" soruşturması kapsamında savcılığın toplamda 189 ekonomik ve finans suçlaması yönelttiği 9 şirket ve 19 kişiden sadece 5'inin yargılanacağı bildirildi.

Socrates ile iş insanları Carlos Santos Silva, Ricardo Salgado, cezaevinde bulunan eski Gençlik ve Spor Bakanı Armando Vara ve Socrates'in şoförü Joao Perna'nın (yasa dışı silah bulundurmaktan) yargılanacağı duyuruldu.

Söz konusu soruşturma kapsamında Socrates, 2014 kasım ayında Lizbon Havalimanı'nda yakalanarak yaklaşık 9 ay cezaevinde ve 1,5 ay ev hapsinde tutulmuştu.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/702162/eski-basbakan-kara-para-aklamadan-yargilanacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.