Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu kanal bizi çok daha rahat ve huzurlu kılacaktır" dedi.
Ankara Masası
|
14 Nisan 2021, Çarşamba - 15:57
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen programda gençlerle bir araya geldi.

"Kanal İstanbul'un ne gibi avantajları olacak ve bunu yaparak Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden çıkmayı hedefliyor muyuz?" sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 42-43 metre uzunluğunda olan kanal ile Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacaklarını söyledi. 

"Bunun Montrö ile yakından uzaktan bir alakası yok." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Montrö, İstanbul Boğaz ile alakalı bir sözleşme. Burada kendi bağımsızlığımızı, kendi egemenliğimizi tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Montrö ile yakından uzaktan alakası olamayan kanal bizi çok daha huzurlu ve rahat kılacaktır. Kanal İstanbul'u kazandırdığımızda İstanbul büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik yönünden rahatlayacaktır." ifadesini kullandı. 

İstanbul Sözleşmesi'nin feshi soruldu

Söyleşinin ikinci konusu eleştirileri de beraberinde getiren 'İstanbul Sözleşmesi'nin feshi oldu.

Erdoğan'a yöneltilen ikinci soruda ise bu kararın, hükümetin kadın hakları konusunda bir fikir değişikliğine gittiğine işaret olup olmadığı soruldu.

Sözleşmenin uygulaması itibariyle ülkemizde ve dünyada kadın haklarına saygıyı getirmediğini belirten Erdoğan, "Şu anda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ülkelerinden de 11 tanesi bundan çekilme arefesinde. Kadına şiddeti bizim Anayasamız reddediyor mu, reddediyor kabul etmiyor. Burada üzerinde durmamız gereken '6024 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddet' ile ilgili yasa. Bu zaten var, bizim dinimizde kadına şiddet haramdır. Biz bu sözleşmenin daha adilini, daha güzelini, daha güçlüsünü 'Ankara Sözleşmesi' diye bir sözleşme hazırlar, onunla yola devam ederiz." diye konuştu.

Emekli 104 amiralin bildirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önceki hafta 104 emekli amiral tarafından gece yarısı bir bildiri yayınlandı. Bu bildiride, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kanal İstanbul Projesi ile alakalı bazı vurgulamalar yapıldı. Amiraller 'düşüncelerimizi özgürce ifade edemeyecek miyiz?' diye ikinci bir açıklamada bulundular. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker, askerdir. Şu anda cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil. Zaten içinizde bu işi alışkanlık haline getirmiş olanlar var. Bu işi çok seviyorsanız, kalkarsınız siyasete soyunursunuz. Kalkıp da bunu, 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde, böyle bir metnin ortaya konulmasını, bir başkomutan, cumhurbaşkanı olarak ülkemin birlik, beraberliği, huzuru noktasında, bunu teminle sorumlu olan bir insan olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç zaten tamamen yargıya ait olan bir süreçtir."

http://www.ankaramasasi.com/haber/710903/cumhurbaskani-erdogandan-kanal-istanbul-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.