'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' yayımlandı

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Doğrucan, Türkçe'yi felsefe usulle incelediği, 'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' kitabını yayımladı.
Ankara Masası
|
16 Nisan 2021, Cuma - 00:05
'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' yayımlandı

Türkçe’nin diğer dillerle olan etkileşimini felsefe metotlarıyla inceleyen Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Doğrucan yaklaşık 20 yıl süren çalışmaları sonrasında elde ettiği verileri 'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' kitabında topladı.

Cumhurbaşkanı'nın sözleri yol gösterici oldu

Felsefeci Doç. Dr. Fatih Doğrucan, yaptığı araştırmada “Arı ve Duru Türkçe mümkün mü? Türkçe bir medeniyet dili midir?” sorularına cevap aradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe’nin bilim ve felsefe dili olması ile ilgili başlattığı tartışmaların ardından Türkçe’yi felsefe usulü ile inceleyen Doğrucan yaptığı çalışmalarını 'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' isimli kitabında yayımladı.

"Medeniyet tartışması yapmamızı zaruri kıldı"

Orta Asya Türk dilleri uzmanlarının da destek verdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Fatih Doğrucan 'Araştırmalarımıza devam ederken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe’nin felsefe ve bilim dili olması ile ilgili sözleri çalışmalarımıza yeni bir boyut kazandırdı. Merceğimizi farklı noktalara çevirmemizi ve dil çalışmasından daha fazla olarak medeniyet tartışması yapmamızı zaruri kıldı. Böylece bazen Batıcı bazen de Doğucu tasallut altında kalan Türkçemizin gerçek tespitiyle ilgili çalışmamızı tamamlamamız için motivasyon sağladı. Çalışmalarımızın odağında tamamen felsefeyi hem bir muhakeme hem de yöntem alt yapısı olarak koyduk.  Türkçe’ye sosyolojik, antropolojik ve felsefi açıdan yaklaştık. Tabi Türkçe’nin dil yapısını inceledik, kelimelerin izini klasik metinlerde sürdük” dedi.

"Türkçe kendini düzenliyor"

Yaptıkları araştırmalarda, kesin olarak Türkçe olduğuna inandıkları bazı kelimelerin bile yüz yıllar önce farklı dillerden alındığını gördüklerini ya da bunun tam tersi olarak Türkçe olmadığı düşünülen kelimelerin aslında diğer dillere Türkçe’den geçip ondan sonra bizlere geri gelmiş olduğunu gördüklerini ifade eden Doç. Dr. Doğrucan “Yaptığımız araştırmalarda gördük ki; arı ve duru bir Türkçe, göç sosyolojisi gereğince mümkün değildir. Zaten fatih toplumlarda kendini korumak için arı-duru herhangi bir vasfa ihtiyaç duyulmaz. Zaten kültürel örgütlenme baskındır, güçlüdür. Bunun nedeni ise Türk Milletinin göçer sosyolojiye ait bir toplum olması ve binlerce yıldır çok farklı medeniyetler, milletler ve diller ile temas ederek farklı kelimeler alması ve farklı kelimeler vermesi. Böylece her dil Türkçe ile illiyet kurabiliyorken, Türkler de diğer diller ile birlikte bir havzaya girebiliyor. Türkler göç sosyolojisine sahip olduğu için dilleri de göçe uygun olarak şekillenmiş. Diğer dilleri de göç etkinliğince şekillendirmiştir. Nasıl göç sırasında temas edilen toplumlardan alınan yenilikler, teknolojiler ile uygar bir toplum oldu ise, temas edilen toplumlardan alınan kelimeler ile dilini de geliştirmiştir” diye konuştu.

Türkçe kendini koruyor mu?

Farklı dillerden alınan kelimelerin Türkçe’yi zenginleştirdiğini savunan Doç. Dr. Fatih Doğrucan “ Türkçe mükemmel bir dil yapısına sahip. Farklı dillerden ne kadar kelime alırsa alsın kendini koruyor , bozmuyor. Aldığı kelimeler Türkçe’yi zenginleştiriyor. Peki Türkçe kendini nasıl koruyor. Bunu fiiller yolu ile yapıyor. Çünkü Türkçe hiçbir durumda fiil almıyor. Bu nedenle de bozulmuyor. Doğu Avrupa dillerinden etkilenen Gagavuzlar ile dilleri Ön Asya dillerinden etkilenen Türkler bin yıldır farklı coğrafyalarda yaşamalarına rağmen birbirleri ile tercümana ihtiyaç duymadan anlaşabiliyorlar. Hangi dilden etkilenirse etkilensin Türkçe’nin fiil almaması nedeni ile fiiller üzerinden birbirlerini anlayabiliyorlar” dedi.

Türkçe’nin dünyadaki en önemli felsefe dillerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Doğrucan “ Türkçe matematiksel bir yapıya sahip. Yani mantık temelli bir dil. Felsefe ise mantık üzerine kuruldu. Matematiksel bir dil olan Türkçe’nin dünyadaki en önemli felsefe dillerinden biri olduğunu inkar etmek mümkün değildir. Türkçe matematiksel yapısı ile aynı zamanda bilim dilidir, sanat dilidir. Kitabımız detaylı açıklıyor” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/712720/medeniyet-dili-olarak-turkce-yayimlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.