Bakan Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 128 milyon lira tartışmasına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, "İşlemler Hazine hesapları üzerinden Merkez Bankası tarafından yapıldı" dedi. Elvan, işlemlerin tamamen yasal olduğunu belirtti.
Ankara Masası
|
19 Nisan 2021, Pazartesi - 11:19
Bakan Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ankara NTV İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. 

128 milyar dolar tartışmalarına değinen Bakan Elvan, Merkez Bankası'nın zaman zaman finansal istikrarı sağlamak ve parasal aktarım mekanizmasının daha sağlıklı işleyebilmesi açısından iki türlü enstrümanı kullanabildiğini söyledi. 

"Bunlardan bir tanesi zorunlu karşılıklar diğeri ise döviz alım ve satım işlemleri." diyen Bakan Elvan, "Geçmişteki MB’nın döviz alım-satım işlemlerine baktığımızda iki yaklaşım ortaya konulduğunu görüyoruz. Biri döviz-alım satım ihaleleri ikincisi de doğrudan döviz alım müdahaleleri. Döviz alım ve satım ihalelerinde önceden açıklanmak koşuluyla bu ihale gerçekleşiyor. Hemen sonra da ne kadar alım-satım gerçekleştiğini MB kamuoyuyla paylaşıyor. İkinci yöntem ise MB, olağanüstü bir oynaklık söz konusu olduğunda MB bu kez doğrudan alım veya satın müdahalesi yapabiliyor. Bu çerçevede de işlemi gerçekleştirdikten 15 gün sonra da ne kadar alım-satım işlemi gerçekleştirdiğini kamuoyuyla paylaşıyor." dedi.

"Yapılan işlemler tamamen yasaldır"

Bu yöntemlere ilave olarak 2017 yılından itibaren Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası arasında bir protokol imzalandığını aktaran Bakan Elvan, "Bu protokol çerçevesinde de Hazine hesapları üzerinden MB döviz alım ve satım işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu protokol imzalanmış ama bu protokolün yasal alt yapısı var mıdır? Bu soruyu cevaplandırmamız gerekir. Bu yapılan protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler tamamen yasaldır, herhangi bir şekilde yasalara aykırı bir durum söz konusu değildir. " ifadesini kullandı.

Elvan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

* Bunun örnekleri dünyada var mı? Arkadaşlarımla konuşmamada gerekli bilgileri aldım. Dünyada buna benzer işlemler yapan ülkeler var.

* Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok.

* Platformda bulunan bankalar gerekli ödemeleri MB'ye yaptıktan sonra bir TL likitide oluyor, bu TL'yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyorsunuz.

* MB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz.

* Kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız. Kimsenin bir yolsuzluğu söz konusu değil. Birtakım iftira ve ithamlar kamuoyunda yer alıyor. Yolsuzluk yapıldı söylemleri doğru değil. Farklı görüşler ifade edebilirsiniz.

* Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası'dır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

* Veriyi açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Ancak ben bu verilerin yayınlanmasını fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın."

http://www.ankaramasasi.com/haber/719493/bakan-elvandan-128-milyar-dolar-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.