Virüs domatesi vurdu

Balıkesir Bandırma ilçesindeki domates tarlalarındaki görülen Troper Mozaik Virüsü birçok domates fidesini kuruttu. Domates üreticileri virüsün rekolteyi düşüreceğini, bunun da domates fiyatlarına yansıyacağını belirtiyor.
Ankara Masası
|
14 Ağustos 2020, Cuma - 11:09
Virüs domatesi vurdu

Bandırma'nın Aksakal mahallesindeki domates fidelerini kurutan virüs nedeniyle dönümde 10-15 ton olan rekoltenin bu yıl 6-7 tonlara düşmesi bekleniyor.

Rekoltedeki düşüş domates tezgahlarına zam olarak yansıyacak

Üretici Özcan Muslu,''Bu yıl domates ekiminin bir ay sonrasında Troper Mozaik adlı bir virüs fidelere bulaştı. Bu adeta bulaştığı fideleri kurutuyor. Mahsulün kalitesini düşürüyor. Aksakal çevresinde önceki senelerde ekilen domateste dönüm başına 10-15 ton rekolte alıyorduk. Bu yıl ise virüs nedeniyle mahsulün bir çoğu kurudu. Bu nedenle rekoltenin dönüm başına 6-7 tonlara düşmesini bekliyoruz" dedi.


Çitçilere bir şok da fabrikalardan

Bir yandan virüsün mahsullerine verdiği zararı en aza indirmekle meşgul olan Aksakallı çiftçiler bir yandan da hasadını yaptıkları mahsulleri civardaki salça fabrikalarına götürdüklerinde fiyat şoku yaşıyor.

Üretici fabrikaların taahhütlerini yerine getirmemesinden şikayetçi

Domates üreticilerinden İsmail Süngü, domates ekim ve hasat maliyetlerinde artışların yaşandığını ifade ederek,"Mahsullerimize bulaşan virüs nedeniyle senede 5 sefer ilaç attığımız tarlalarımıza haftada bir ilaç atar olduk. Ben kendi tarlama 7 günde bir ilaç atmak zorunda kaldım ve 9 kez ilaçladım. Tabi bu da maliyeti arttırdı. Bunun yanı sıra fabrikalar taahhüt ettikleri fiyatlara alım yapmamaya başladı.'' diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/72175/virus-domatesi-vurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.