Erhan Aslanoğlu, kripto paraların gelecekteki yerini anlattı

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kripto para dünyasına sıkı bir düzenleme getirilmesi ve kullanıcıların bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. Kripto paraların gelecekte bir ödeme aracı konumunda olmayacağını savunan Aslanoğlu, "Devletler bu gücü vermek istemeyecektir" dedi.
Ankara Masası
|
22 Nisan 2021, Perşembe - 14:46
Erhan Aslanoğlu, kripto paraların gelecekteki yerini anlattı

Kripto para dünyası Thodex vurgunu ile sarsıldı. Thodex'in işleme kapanması ardından şirket sahibinin kaçtığı öne sürüldü. Şirket sahibi hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’tan suç duyurusunda bulunuldu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kripto para borsası Thodex hakkında resmen soruşturma başlatıldı. Yaklaşık 2 milyar doların buharlaştığı yine iddialar arasında. 

Peki bu yaşananlar ne anlama geliyor? Kripto paralar tuzak mı?

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtlayan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan ödemelerde kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacağı yönündeki kararını hatırlattı. 

Bu kararla birlikte olası potansiyel risklere karşı bazı adımların atılmaya başlandığının anlaşıldığını belirten Aslanoğlu, "Maalesef o çalışmalar tamamlanmadan böyle bir durum çıktı karşımıza. Üzücü bir durum. Gelişmeleri izleyeceğiz, artık adli bir sürece girmiş durumda. O meblağının nerede olduğu, tekrar geri döndürülüp döndürülemeyeceği gibi birçok soru da var." dedi. 

Sıkı düzenleme ve yatırımcının bilinçlenmesi

Bu alana kesinlikle bir düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade eden Aslanoğlu, kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının ise ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirtti.

Kripto paraların gelecekte bir ödeme aracı konumunda olmayacağını savunan  Aslanoğlu, "Bu özelliğe sahipler ama merkez bankaları, devletler doğal olarak bu gücü vermek istemeyecek, otoritesi olmayan bir ödeme sisteminin yaratacağı risklerle karşılaşmak istemeyecek" şeklinde konuştu. 

Ülkeler ve şahıslar arasına takas görülebileceğini, bu tarz ödeme araçlarının kendilerine legal illegal yerler açabileceğini ancak kripto paraların ana ödeme aracı olmayacağını vurgulayan Aslanoğlu, bu alana tümden yasak yerine sıkı bir düzenleme getirilmesi gerektiğini yineledi. 

İkinci olarak yatırımcıların bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Aslanoğlu, "Yatırımcının bu işe daha hâkim olması gerekiyor. Çünkü hiçbir ürünün fiyatı sürekli yukarı gidemez. Bu aldığımız para, yatırdığımız ürün nedir ne değildir? Bu konuda çok çok iyi bir fikre sahip olmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Aslanoğlu, bir ürün kolay alınıp satılıyorsa, kolay arz ediliyorsa, bunun alım satımına olanak veren bir parasal bolluk varsa ve sürekli fiyat yukarı gidecek spekülasyonu ile bir yerde bir işlem yapılıyorsa çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Kripto paraların bir çoğunun gelecekte var olmayacağını kaydeden Aslanoğlu, sözlerinin devamında kullanılan teknolojiye dikkat çekti. 

Merkez Bankası'nın ve bir çok sektörün bu teknolojiyi kullanacağına değinen  Aslanoğlu, "Bilgi depolama ve bilgiyi saklama konfirme etme anlamında çok büyük kolaylıklar sağlıyor." dedi.

Aslanoğlu yapılacak düzenlemede buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Kripto parada vergilendirme düzenlemesi 

Kripto para dünyasının bir yatırım aracı olacaksa vergilendirilmesi gerektiğini söyleyen Aslanoğlu, "Bu zaten denetim ve düzenlemenin de bir parçasıdır. Burada bir kazanç varsa onun bir vergisinin de olması gerekiyor. İllegal faaliyetlerin bir boşluk bulduğu bir alan olmaması lazım. Vergilendirilmiş kazançlar varken böyle bir imkânın olması diğer tarafı zedeleyecek, toplumun adalet duygusunu zedeleyecek bir şeydir. Dolayısıyla buna izin vermemek gerekiyor. O açıdan gerçekten bir vergilendirmenin ihtiyacı açık. Düzenleme ve denetimin ihtiyacı açık." şeklinde konuştu.

Fiyatın hep yukarı gideceği yönündeki beklentinin çok riski ve tehlikeli olduğunu tekrarlayan Aslanoğlu, bunun varlık balonuna işaret ettiğine dikkat çekti. 

"Çok büyük kazanç imkânları doğabilir ama çok çok daha fazla kayıp imkanları ihtimalleri de var" diyen Aslanoğlu, "Burada bir varlık balonu oluşuyor. Teknik olarak bu sonucu görüyoruz. Bu kaybı göze alanların yatırım yapmasında fayda var diye düşünüyorum. Risk varsa getiri de büyük olabilir ama kayıp da büyük olabilir.  Özellikle küçük tasarruf sahibi için o kaybın değeri anlamı çok fazladır. Kaybettiğimizde üzülmeyeceğimiz bir para varsa biraz da heyecandan hoşlanıyorsak, Türk yatırımcısı da bu riskleri dikkate alarak yatırım yapabilir." ifadelerini kullandı. 

Yatırım sırasında iyi araştırma yapılması gerektiğini ekleyen  Aslanoğlu, mevcut birikimlerle bu riskin alınmaması gerektiğini kaydetti. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/725129/erhan-aslanoglu-kripto-paralarin-gelecekteki-yerini-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.