İsmail Hakkı Pekin: ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

​​Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türk - Amerikan ilişkilerinin önümüzdeki dönemde belli bir raya gireceğini belirterek bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. YPG, F-35 ve S-400 konusunun çözülebileceğine işaret eden Pekin, Ortadoğu'nun kontrol edilmesi için de Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Ankara Masası
|
23 Nisan 2021, Cuma - 12:30
İsmail Hakkı Pekin: ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

ABD, Türkiye'yi F-35 programından resmi olarak çıkardığına dair Ankara'ya bildirimde bulundu.

Gelişmeyle ilgili olarak Ankara Masası'na konuşan Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, F-35'lerle birlikte Türkiye’nin elinde bulunan modernize edilmiş F-4’lerin envanterden çıkacağını, F-16'lardaki eski blokların da modernize edileceğini hatırlattı. 

Hava Kuvvetleri'nin Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Pekin, olası Türkiye- Yunanistan savaşında Hava Kuvvetleri'nin çok önemli bir rol alacağını vurguladı. 

Savaşın çıkmaması için Hava Kuvvetleri'nin, hem Ortadoğu'da hem Balkanlar'da hem de Doğu Akdeniz'de hava üstünlüğünü elinde tutması gerektiğini dile getiren Pekin, "Bu aynı zamanda bizim caydırıcılığımızı arttırır ve caydırıcılığımız arttığı için de kolay kolay bölgede savaş çıkmaz. Kimse Türkiye’ye bu konuda dokunamaz diye değerlendiriyorum. F-35’ler konusu bu bakımdan çok önemliydi." dedi. 

Türkiye'nin F-35’lerin yerine koyabileceği ya da bölgesel hava üstünlüğünü devam ettireceği bir uçak tipini seçmek durumunda olduğunu dile getiren Pekin, "Bu konuyla ilgili milli savaş uçağı yapılıyor. Bununla ilgili bir çalışma var. Ama bunun 9-10 sene süreceği değerlendiriliyor. Herhalde 2030’lara yakın üretime geçebilecek durumda. Türkiye’nin bu açığını kapatmak için başka bir ülkeden uçak alması gerekebilir. Bu konuda da herhalde daha şimdiden tedarik çalışmaları devam ediyordur. Çünkü tedarik çalışmaları bugünden yarına yapılacak çalışmalar değil. Bugün şu uçağı alacağım diye karar verseniz bile o uçağın onaylanması, size satılması, sistemden çıkması en az 4-5 sene sürebilir." şeklinde konuştu. 

ABD ve Türkiye ilişkileri

Joe Biden yönetiminin birinci hedefinin Rusya olduğunu kaydeden Pekin, strateji gereği bu ülkenin sıkıştırılmaya başlandığını ve Ukrayna'nın bu noktada devreye sokulduğuna işaret etti.

Çin'in de iklim değişikliği ve insan hakları mücadelesiyle meşgul edildiğini savunan Pekin, Ortadoğu'nun kontrol edilmesi için Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 

"Türkiye’yi sıkıştırmak suretiyle kendi yanına çekip Rusya’dan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ve Rusya’nın Avrupa ile Türkiye ile ilişkilerini kesmeye çalışıyorlar" diyen Pekin, ABD'nin Türkiye'nin yerini Batı olarak gördüğünü belirtti. 

Türkiye'ye Afganistan dahil olmak üzere görevler düşeceğini söyleyen Pekin, 
"Türkiye’nin Ortadoğu’daki, Afrika’daki, Kuzey Afrika’daki üslerine baktığımızda bunu çok daha rahat görüyoruz. Türkiye de anladığım kadarıyla beraber hareket etme konusunda sıcak mesajlar veriyor. Sayın Çavuşoğlu’nun söylemlerinde, dış politikayla ilgili konuşmalarında Suriye’de de herhalde bir takım görüşmeler yapılıyor oradan da sıcak mesajlar geliyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Ne Avrupa ülkelerinin ne de ABD'nin, Yunanistan ya da PYD için Türkiye'yi karşılarına almak istemediğini savunan Pekin, "Türkiye'nin tekrar Kuzey Atlantik anlaşması ya da Kuzey Atlantik bağlantılı bir politikaya doğru dönüşünü görüyoruz. Daha yakın ilişkilere gideceğini görüyoruz ki bu doğru bir yaklaşım bana göre. Türkiye ortaya çıkan fırsatları kullanmak durumunda." şeklinde konuştu. 

Pekin, karşısına Çin ve Rusya'yı alan ABD'nin, Türkiye'yi arka bahçesini emanet edeceği bir ülke olarak gördüğünü dile getirerek bu fırsattan yararlanılması gerektiğini yineledi.

Bu şekilde YPG, F-35 ve S-400 konusunun çözülebileceğine işaret eden Pekin, Rusya ile ilişkilerin ise bozulabileceğini söyledi.

"ABD Rusya'nın ekonomisini çökertmek istiyor"

ABD’nin yeni stratejisinin ilk olarak Rusya'yı dizginlemek olduğunu ifade eden Pekin, ABD'nin Rus silahlı kuvvetlerini harekete geçirmek istediğini bunun üzerine ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların devreye sokulmaya çalışılacağını kaydetti. 

Türk - Amerikan ilişkilerinin önümüzdeki dönemde belli bir raya gireceğini söyleyen Pekin, "Bu Türkiye’nin elindeki fırsat. Bu fırsatı Türkiye’nin kullanması gerekiyor. Bizim yönümüz batı. İnsan hakları, demokrasi, fikir hürriyeti, inanç hürriyeti, laiklik bütün bunlar batının içinde. Böyle baktığımızda da Türkiye'nin bu yolda ilerlemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin dış politikasında bir takım değişiklikler olma işareti var. Aynı şey Amerikan politikalarında da var. Aynı şey Avrupa Birliği politikalarında da var." diyen Pekin,  İsrail Enerji Bakanı'nın Türkiye’ye davet edilmesini hatırlattı. 

Bunun önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Pekin, şu şekilde konuştu:

Aynı zamanda bu Türkiye’ye karşı kurulan o bloğu da bozuyor. Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır, Yunanistan arkasında bunu destekleyen Fransa, bu bloğu bozuyor. Bu bloğun yapacağı fazla bir şey yok. Bu blok bir yere kadar Türkiye’yi engelleyebilir ama sonuçta başarılı olmak için Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacınız var. Türkiye önemli bir güç bölgede. Türkiye’yi bir tarafa atarak, göz ardı ederek bölge sorunlarını çözemezsiniz. Ne Doğu Akdeniz’de, ne Karadeniz de, ne de Orta Doğu'da sorunları çözemezsiniz.

Buna Orta Asya’yı da dahil edeceğiz. Türkiye’nin kolu oraya kadar geliyor. Özellikle bu son Güney Kafkasya’daki, bu dağlık Karabağ savaşından sonra oraya kadar geliyor. Önemli imkanlar da var. Baktığımızda Türkiye’yi İtalya ile herhalde bir İtalya Azerbaycan’a oradaki imar hizmetlerine daha doğrusu Dağlık Karabağ bölgesindeki bölgenin yeni baştan iskanında, yeni baştan yapılmasında orada İtalyan firmaları da gelecek. Bunlar Türkiye’nin desteği olmadan olacak şeyler değil. Dolayısıyla o firmalar da Avrupalılar da Türkiye olmadan bazı yerlerine giremiyorlar, giremeyecekler.



http://www.ankaramasasi.com/haber/726007/ismail-hakki-pekin-abdnin-turkiyeye-ihtiyaci-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.