Anadolu’ya adını veren, davul çalmanın yasak olduğu Taşlıca Köyü

'Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan' adlı programımız kapsamında ilk durağımız Taşlıca Köyü. Gelin Kayası efsanesiyle ünlü, Anadolu’ya adını veren Taşlıca Köyü, Türkiye’nin en önemli köylerinden biri. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan bu köyde asırlardır davul çalınmıyor.
Zeliha Demirci
|
14 Ağustos 2020, Cuma - 13:59
Anadolu’ya adını veren, davul çalmanın yasak olduğu Taşlıca Köyü

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı olan Taşlıca Köyü, ‘Anadolu adının ilk çıktığı yer’ olarak biliniyor. Kızılcahamam jeosit alanında bulunan, her tarafı taşlarla çevrili olan Taşlıca Köyü, kendine özgü dokusuyla dikkat çekiyor. Köyün en ilginç özelliği ise efsanelere dayanan inançların günümüzde hala devam ediyor olması.

ANADOLU’YA ADINI VEREN KÖY

KIRMIZI EBE TÜRBESİ VE AYRAN TAŞI

Taşlıca Köyü’nün kurucusu olarak anılan, kadın eren Kırmızı Ebe, Anadolu’ya adını veren ebe olarak biliniyor. Selçuklu Devleti hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın, Kızılcahamam’da bulunan Başköy Kalesi’ni fethettikten sonra askerleriyle birlikte Taşlıca Köyü’ne uğramasıyla Anadolu adını doğuracak efsane yaşanıyor.

İşte Kırmızı Ebe ve Ayran Taşı efsanesi:

Fetih sonrası askerlerin Taşlıca Köyü’ne geleceğini duyan Kırmızı Ebe, ikram etmek için küçük bir kovada ayran hazırlar. Daha sonra ayranı, taş bir oluğa döker. Askerler kepçeyle ayranı mataralarına doldururken Kırmızı Ebe ile aralarında şöyle bir diyalog geçer;

-Doldurun gazilerim,

-Doldur ana,

-Doldurun yavrularım

-“Ana dolu”

Yaşanan diyalogdan sonra bu topraklar Anadolu olarak anılır; Kırmızı Ebe ‘Anadolu’ya adını veren ebe’ unvanını alır. Köyün doğu çıkışında bulunan bir tepede Kırmızı Ebe’nin türbesi bulunuyor.


Askerlere ikram edilen ayranın konulduğu taş oluk ise Ayran Taşı adıyla köyün mezarlığında sergileniyor. Ayran Taşı’nın yanında hikayesini anlatan bir yazıt mevcut.

DAVUL SESİNİN YASAK OLDUĞU TAŞLICA KÖYÜ

ORUÇ GAZİ TÜRBESİ

Kırmızı Ebe’nin oğlu olan Oruç Gazi ise köyün en ünlü olayı olan Gelin Kayası efsanesinin en önemli ismi.


Köyün batı yakasındaki mezarlıkta bulunan Oruç Gazi türbesinde, ailesine ait olduğu sanılan 3 sanduka daha var.

GELİN KAYASI

Taşlıca Köyü’ne girdiğiniz zaman güneyde bir tepeden Gelin Kayası sizi izliyor. Uzaktan bakıldığında at üstünde duran bir gelini andıran kayanın diğer bir adı Nigar Kayası.

 Gelin Kayası efsanesinin yıllar öncesine dayanan klasik bir hikayesi var. İlginç olan tarafı, efsane olarak anlatılan olayın etkilerinin hala sürüyor olması.

Gelin Kayası efsanesi şu şekilde;

“Köyün güzel kızı Nigar sevdiği adamla evlenecektir. Köyde düğün kurulur. Gelenek ve göreneklere göre damat evde bekler, erkek tarafı gelini almaya gider. Nigar gelin, davul-zurna eşliğinde kafasında kırmızı pullu örtüsü ile süslenmiş bir ata bindirilir. Gelin alayı tepenin yamacına gelince karşılarına Oruç Gazi çıkar ve davul çalmayı kesin yoksa kötü bir şey olacak diye uyarıda bulunur. Kimse aldırmaz ve birden fırtına kopar. Gelin alayındaki insanlar kaçmaya çalışır ve birden herkes olduğu yerde taşa döner. Nigar gelin de atının üstünde, atı ve çeyizi ile birlikte olduğu yerde taş olur kalır.”

Bu efsaneye dayanarak, köyde yıllardır ne düğünlerde ne ramazan ayında davul çalınmıyor. Kulak asmayıp davul çalanların başına bir felaket geldiğine inanılıyor.

Taşlıca Köyü, tarihiyle, kültürüyle ve jeolojik yapısıyla Ankara’da mutlaka görülmesi gereken mekanlardan bir tanesi. 

Taşlıca Köyü bir tık ötede...


http://www.ankaramasasi.com/haber/73377/anadoluya-adini-veren-davul-calmanin-yasak-oldugu-taslica-koyu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.