Abdi Baktur'dan kripto para uyarısı

Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, Thodex vurgununa dikkat çekerek bu alanda dikkatli olunmasını istedi. Bir emlakçının tüm parasını kripto para borsasında kaybederek intihar ettiğine yönelik haberi hatırlatan Baktur, "Bize eğlenceli geliyor olabilir, bir oyun gibi geliyor olabilir ama bu bir oyun değil. Bu gerçek hayat." dedi.
Ankara Masası
|
29 Nisan 2021, Perşembe - 15:50
Abdi Baktur'dan kripto para uyarısı

Arnavutluk'a kaçtığı belirlenen ve hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan Thodex'in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer, her yerde aranıyor. 2 milyar dolarlık vurgun iddiası ardından kripto para borsasının ne kadar güvenilir olduğu kafalarda soru işareti bıraktı. 

Ankara Masası Özel yayınında, Gökhan Gökyıldırım'a açıklamalarda bulunan Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, "Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılıklarından birisi.Thodex’e tek seferde 650.000 dolar yatıran 20 bin 30 bin dolar yatıran çok sayıda şirketin olduğunu da söyleyebilirim." dedi. 

Thodex'in Türkiye'de ünlü yüzlerle yaptığı reklam kampanyalarına dikkat çeken Baktur, bu şekilde binlerce insanın buraya katıldığını söyledi.

Thodex'in ücretsiz coin dağıtacağına yönelik kampanyası hatırlatılan Baktur, "Aslında bu şirketin ya da bu şirketlerin sınırlı sayıda ellerinde coin diye bir şeyleri yok. Biz kripto paraları blok zincir dediğimiz teknoloji de tutarız ve bu teknoloji de bunların alım satımına göre planlanır" ifadesini kullandı. 

Kurulan sadet zinciri ile olmayan bir varlığı alıp satma gibi bir izlenim yaratıldığını savunan Baktur, Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'in "Dogecoin’i yüzde 30 daha indirimli veriyorum" şeklindeki açıklamasını örnek gösterdi. 

Thodex vurgununda 18 ile 35 yaş arasındaki kişilerin daha çok dolandırıldığını söyleyen Baktur, bu tablonun  orta yaşta ve yaşlı kesimin  coin borsasına adapte olmadığını gösterdiğini ekledi. 

Bir emlakçının tüm parasını kripto para borsasında kaybederek intihar ettiğine yönelik haberi hatırlatan Baktur, "Bunu açıkça ifade edeyim. Burayı kullanmayalım demek ya da buradaki borsalarda alım satım yapmayalım demek doğru değil. Bu da dünya genelinde kabul görülebilir bir borsa ve para çeşidi. Haliyle normal kâğıt para gibi basılamıyor, basılamadığı için zor üretiliyor ve değeri katlanarak her geçen gün artıyor. Bu borsalarda işlem yapmak isteyenler olabilir. Tek sıkıntısı burada bu borsaların hızlı bir şekilde artıyor ve düşüyor olması." değerlendirmesinde bulundu.

Yerli borsalar yerine işlem hacmi daha yüksek olan borsaların kullanılmasını tavsiye eden Baktur, BtcTürk ve Binance'yi örnek gösterdi. 

Tüm borsalarda risk olduğunu ifade eden Baktur, "Görmediğimiz şey şu; her zaman buradan para kazanırız hiç kaybetmeyiz algısı var. Bence yatırım yaparken de buna dikkat etmek lazım.  Piyasalar o kadar dengesiz ki... Mesela bugün için örnek vereyim. Sabah 9.30’da Elon Musk, 'Dogecoin 8 Mayıs'ı bekleyin' diye tweet attı. Dogecoin-2’lerdeydi. Bir anda yüzde 16 yüzde 17 arttı." dedi.

Kripto parada düzenleme sesleri

Piyasaların dengesiz olmasının devletleri bu konuda düzenlemeye yapmaya ittiğini savunan Baktur, "Düzenleme olmak zorunda diye düşünüyorum. Orantısal olarak dünya nüfusunun şu an 1.3'lük kesimi kripto para kullanıyor. Yapılan başka bir çalışmaya göre de Ocak 2021’de kripto para kullananların sayısı yüzde 15'lik bir artış göstererek 106 milyona ulaşmış durumda. Yani dünyada 106 milyon kişi kripto paraları kullanıyor ve 2020 yılında kripto para kullananlar yüzde 300 artmış durumda. Yani çıkın şuradan sokağa, herkesin ağzında Bitcoin herkesin ağzında Dogecoin. Çünkü insanlar buralardan kolay para kazanılabileceğini düşündükleri için tekniğini bilmeseler de buralara doğru gidiyorlar." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan 2019 ve 2013 döneminde, 11. Kalkınma Planı Blokzincir Tabanlı Dijital Merkez Bankası Parası Çıkarılması Kararı olduğunu hatırlatan Baktur, bununla birlikte dijital merkez bankası parası çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kurumsal çalışmaların devam ettiğini söyleyen Baktur, 16 Nisan'da yayımlanan genelgeye de dikkat çekerek "Devletin istediği gerçekten bunun resmi bir zemine dökülmesi. Buradaki dalgalanmanın ve buradaki kritik borsanın devlet eliyle yapılması. Thodex önümüzde büyük bir örnek. Hiç bilmeden gidip yatırılan paralar daha sonrasında dönüşü olmayan bir yola girmiş oluyor." açıklamasını yaptı. 

"Bu oyuncak değil gerçek hayat"

Kripto paralar üzerinden yatırım yapacaklara tavsiyelerde bulunan Baktur şöyle devam etti:

Kripto paralar uzmanlık gerektiren bir iş. Finansal okuryazarlık gerektiriyor. Harita nerede kırılıyor, nerede dalgalanmalar oluyor, neyin neyi getireceğini bilerek yapılması gereken bir iş. Ben paramı yatırayım burası değerlenir gibi düşünmemek lazım. O yüzden araştırmadan ve o haritaları finansal okuryazarlığa kavuşmadan işlem yapmamalarını tavsiye ediyorum. 

Para tatlı geliyor. 400 lira yatırıyorsunuz, 40 lira kazanıyorsunuz. Diyor ki 800 lira daha yatırayım, 1000 lira daha yatırayım, 2000 lira daha yatırayım. Bizim memleket kolay para kazanmayı çok seviyor, gerçekten öyleyiz yani milletçe öyleyiz.

Oynuyorum kelimesine çok takılıyorum ben. Kripto para bir oyun değil. Bize eğlenceli geliyor olabilir, bir oyun gibi geliyor olabilir ama bu bir oyun değil. Bu gerçek hayat. Bunları mobil aplikasyonlardan yapıyor olabiliriz, internet sitelerinden yapıyor olabiliriz ama orada oynadığınız gerçek bir para.

Sürekli takip etmeniz gereken vaktinizden de çalıyor ailenizden çalıyor. Kripto para borsası çok riskli bir alan. İyi araştırılıp hangi dengelerin nasıl gözetileceğini bilerek bu işe girmek önemli. Tekrarlamam gerekirse bu bir oyun değil. Oyun gibi görünüyor ama bu bir oyun değil ve intihar eden insanları görüyoruz.

Baktığımız zaman kripto para borsaları genel olarak tüketicinin kazancına yönelik de olabilir. Borsa dediğimiz şeyin özeti şudur: Bir yerde kazanan olduğu gibi bir yerde kaybeden de olacak. Onlar bu dalgaları yaparken kimin kazanacağını, kimin kaybedeceğini zaten yukarıdan belirliyorlar. Bu dalgada yüzmek gerçekten kolay değil. O yüzden bu konuda tedbirli olmak ve eğitimli olmak önemli.


http://www.ankaramasasi.com/haber/740693/abdi-bakturdan-kripto-para-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.