Mansur Yavaş ile Murat Köse arasında gerginlik

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi'nde uygulamaya konulmak istenen 'kademeli su faturası' Başkan Mansur Yavaş'la Ak Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse'yi karşı karşıya getirdi.
Ankara Masası
|
24 Mayıs 2021, Pazartesi - 22:32
Mansur Yavaş ile Murat Köse arasında gerginlik

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclis Toplantısı Mayıs Ayı 1.Birleşimi'nde, ABB Başkanı Mansur Yavaş kademeli su faturası uygulamasını bir kez daha savundu.

Uygulamanın yüzde 15'lik bir kesimi etkileyeceğini belirten Yavaş " Bu zamdan zarar görecekler kimler peki? Havuzunu dolduranlar, arabasını yıkayanlar, hobi bahçelerini sulayanlar ve tarımda vahşi sulama yapanlar" dedi.

" Bu zamdan zarar görecekler kimler peki?"

"Ankaralı'nın suyuna zam yapılıyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yavaş "ABB’nin sürekli suya zam yapmak istediğinden bahsediyorlar. Daha önce anlattık. Ankara’da su sıkıntısı var ve yüzde 70’inin fiyatı hiç oynamıyor. Yüzde 70’in dışında suyu daha fazla kullananların hem Çevre Bakanlığının önerdiği gibi hem de diğer belediyelerde uygulandığı gibi farklı tarife uygulanmasını istedik. Biz eleştirmeseydik şu anda hala 10 TL idi su. Şu anda 10 TL değil, sadece yüzde 15’lik suyu hoyratça kullanan kesime zam yapalım ki bu hiç olmazsa su tasarrufuna sebep olur iddiası var. Yok, ‘Ankaralı’nın hepsine zam yapıyorsunuz’ deniliyor. ‘Zammı engelledik’ diyorsunuz engelleyin istediğiniz kadar. Ankara susuz kalınca da bunun faturasını ödersiniz. Yüzde 16’lık bir kesim suyumuzun yüzde 52’sini harcıyor. Hak mı reva mı bu? Bu zamdan zarar görecekler kimler peki? Havuzunu dolduranlar, arabasını yıkayanlar, hobi bahçelerini sulayanlar ve tarımda vahşi sulama yapanlar. Yüzde 70’lik bir kısım suyunu idareli kullanıyor. Yüzde 70 aynısını ödeyecek. Bu tasarruf sağlanırken, ihtiyaç sahibi 203 bin kişiye başvurdukları takdirde, durumları devam ettiği takdirde suyu 1 TL’den vereceğiz. Elinizi vicdanınıza koyun, yüzde 15’i mi, yüzde 70’i mi yoksa yardım alacak yüzde 20’yi mi düşünüyorsunuz. Bunun da siyasi bedelini halka anlatmanız gerekir." diye konuştu.

"Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz"

Kademeli su faturası uygulamasının fahiş zamlar içerdiğinin altın çizen ABB Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse ise "Zam yok diyorsunuz ama yüzde 50 ve yüzde 80 zam fahiş bir zamdır. Tüm Ankara halkının bunu duymasını istiyorum. Siz seçimlerde ‘Ankaralı pahalı su içiyor’ diye defalarca söylediniz. Kazanır kazanmaz hemen belediye meclisine yazı yazdınız. Bu konu mahkemede siz şu an mahkemede olan bir konuyu tekrar gündeme getirdiniz. Yani siz mahkeme yoluyla mı zam istiyorsunuz? Biz sosyal yardım alan ailelerle ilgili geçen mecliste 10 metreküpe kadar, suyun metreküpünün 1 TL olması konusunda karar aldık zaten. Bu konuda maalesef kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz. Bugün de yine o kararı alacağız. Siz seçim dönemi, ASKİ’ye zam yapmak suretiyle, ‘halkın içmek zorunda olduğu suya yüklenmeyeceğiz’ diyorsunuz. Şu anda yaptığınız fahiş zam tam da bu. Israrcı yapınızdan vazgeçin. Ayrıca DSİ’nin Ankara’daki kuraklık ölçülmesi ile ilgili tabloda geriye doğru bakacak olursanız baktığınız zaman; 2001, 2007 ve 2017 yılında kuraklık yaşanmış. Şu anda 2021 yılı boyunca oluşan kuraklığın izine bakınca, yıllarla kıyaslandığında, bir yıllık yağışlara bakıldığında burada söylediğiniz kadar kriz durumu yok. Ankara halkını korkutmayın. Biz geçmiş yıllarda bu arkasını toplama dediğiniz meselede her yıl milyonlarca lira yatırım yaptık. Kaldığı yerden işleri siz yapacaksınız. Memnun olmayabilirsiniz iş yapmaktan" ifadelerini kullandı.

İkilinin arasındaki konuşma tartışmaya dönüşürken şu ifadeleri kullandılar;

Mansur Yavaş: Bunları iade ediyorum size. Deminden beri sayıyorum, memnun değilsin diyorsun. Bu cümlelerin hepsi ortalığı geren şeyler…

Murat Köse: Arkanızı topluyoruz lafı siz fark etmiyorsunuz ama çok problemli bir laftır.

Mansur Yavaş: Yapmadığınız işleri yapıyoruz. Arkasını toplamak ne demek hakaret mi var? Demek ki aklınızda kötü bir şey var.

Murat Köse: İstediğini söylemeyen, istemediğini duyar. Ben diyorum ki size; ABB Başkanı olarak yapılmayan işlerin geri kalanını siz yapacaksınız kim yapacak? Geçmişi kötüleme alışkanlığınızdan lütfen vazgeçin. Ben size şunu sormak istiyorum; 2 yıl içinde ilave olarak Ankara’ya 1 metreküp su kaynağı kazandırdınız mı?

Mansur Yavaş: Çokmuş suyunuz, öyle dediniz.

Murat Köse: İşte politik kurnazlık tam da bu. Suya zam yapma istediğinizi gizlemek için, sosyal yardımlardan bahsediyorsunuz. Kuraklığı bahane ediyorsunuz. Ankara halkına verdiğiniz sözü tutmanızı istiyoruz. Şöyle diyebilirsiniz: ‘Ben yanlış yapmışım, yanlış söz vermişim, Bunu fark edememişim’

Mansur Yavaş: Bu Murat Köse’ye yakışan bir laftır. Ben böyle bir şey söylemem. Haddinizi bilin. Eleştirinizi yapın bitirin. Ondan sonra geriyor diyorsunuz. Germe.

Murat Köse: Ben saygı çerçevesinde düşüncemi dile getiriyorum.

Mansur Yavaş: Nasıl saygı içinde? İnce ince hakaret ediyorsun.

Murat Köse: Ben hakaret etmiyorum, sözünüzü tutmanızı istiyorum.

Mansur Yavaş: Ben sözümü tutuyorum. Ona da Ankara halkı karar verecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/793523/mansur-yavas-ile-murat-kose-arasinda-gerginlik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.