Haluk Bayraktar Polonya'ya ihracatını duyurdu

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Polonya'ya Bayraktar TB2 SİHA ihraç edileceğinin müjdesini sosyal medya hesabından verdi. Bayraktar ayrıca, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) çalışmalarına da başladığının haberini de duyurdu.
Zeliha Demirci
|
26 Mayıs 2021, Çarşamba - 15:52
Haluk Bayraktar Polonya'ya ihracatını duyurdu

Haluk Bayraktar, NATO ve AB üyesi olan Polonya’ya katma değeri en yüksek ürünlerinden biri olan  Bayraktar TB2 SİHA'larını ihraç edeceklerini duyurdu.  

Bayraktar,  Türkiye ve Polonya arasında savunma alanındaki işbirliğinin çok eski yıllara dayandığını belirterek şu bilgileri paylaştı:

"1934'te Fransız Hükümeti, Türkiye’nin sipariş verdiği uçaklara Hatay meselesini bahane ederek ambargo uyguladı. Türkiye ise Polonya’nın PLZ firması yapımı toplam 66 adet P24 savaş uçağı sipariş etti. Bu uçakların 26 adedi Kayseri Uçak Fabrikası’nda montajı yapılarak üretildi. II. Dünya Savaşı'nın başında mühendislik bürosu RWD'de çalışan 37 Polonyalı mühendis 1940/41'de Nazilerden kaçarak Türkiye’ye geldi. Tamir ve bakım atölyesi olarak kullanılan THK Tesisleri, Polonyalı uçak mühendisi Jerzy Wedrychowski yönetiminde uçak fabrikasına dönüştürüldü.

Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi bünyesinde uçak mühendisi yetiştiren bir bölüm kuruldu ve burada Polonyalı mühendislerin de yardımıyla Türk öğrenciler yetiştirilmeye başlandı. Kurulan fabrikada lisans altında İngiliz Miles Magister uçakları üretildi. Türk mühendisleri Polonyalı mühendislerle birlikte birçok uçak tasarımı yaptı. Polonyalı mühendisler, 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle 1946'da Türkiye’den ayrılarak ülkelerine döndü.

Amerikan uçak şirketi Curtis Wright'ın Türkiye distribütörü ve Vatan Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yalman Polonyalı mühendisler aleyhine kampanya başlattı. Yalman bu süreçte, "Toplu iğne yapamayan ülkede uçak motoru nasıl yapılır?" sorusunu hep gündeme taşıdı. Lisansla Gipsy uçak motoru üretecek Gazi Motor Fabrikası da 2. Dünya Savaşı'ndaki tarafsız konumumuz nedeniyle Türkiye'de gizlenen Polonyalı mühendislerin desteğiyle kuruldu. Bu güçlü işbirliği maalesef sonuca ulaşmadı. Devlet tarafından THK’ya yerli uçak siparişi verilmedi.

1949’da dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı THK yetkililerine uçak siparişi verilmemesinin nedenini “Amerikan yardımından bedava uçak almak dururken, uçak fabrikanıza parayla sipariş verirsem yarın bu millet beni asar” diyerek açıkladı ve uçak fabrikalarına kilit vuruldu. Yine benzer şekilde Türkiye’nin ilk özel sektör girişimcilerinden Nuri Demirağ’ın fabrikalarında Nu. D-36 ve Nu. D-38 uçakları tasarlanarak üretildi. Bu uçaklarla 30 bin saat üzerinde uçuş yapıldı.

Test ve kabul sürecinde çeşitli bahanelerle yaşatılan sıkıntılar sonucu proje iptal ettirildi. İran ve Irak, Nuri Demirağ’ın ürettiği uçaklara talip olunca, ‘yakarız ama yine de sattırmayız’ denildi. Ve Nuri Demirağ’ın uçak üretim serüveni iflasla sonuçlandı. Bugün Demirağ'ın ürettiği uçakların müzelerde dahi gerçek bir örneği bulunmuyor. Bugün Polonya ile imzaladığımız #BayraktarTB2 SİHA’ların ihracatını kapsayan anlaşma ile birlikte, Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye yüksek teknolojiye sahip SİHA ihraç ediyor. Bu anlaşma kapsamında fabrika seviyesi bakım ve teknoloji transferi de yer alıyor.

Öte yandan bu satış karşılıklı işbirliğini geliştirmenin yanında, NATO’nun en çok önem verdiği konulardan birisi olan, ülkeler arasındaki “birlikte çalışabilirlik” yeteneğinin gelişmesine de katkıda bulunacaktır. Türkiye, #MilliTeknolojiHamlesi vizyonuyla geliştirdiği SİHA teknolojisiyle askeri alanda bir devrim yaptı. Dünya harp literatürüne yeni kavramların girmesini sağladı. #BayraktarTB2 SİHA’ların muharebedeki başarısı harp doktrinlerinin sorgulanmasına ve değişmesine de neden oldu."

"MİUS ilk uçuşunu 2023 yılında yapacak"

Muharip İnsansız Uçak Sisteminin de çalışmalarına başladıklarını bildiren Bayraktar, "Stratejik seviye SİHA’mız olan Bayraktar #AKINCI ise geçtiğimiz yıl uçuşlarına başladı, eğitimleri devam ediyor ve bu yıl envantere girecek. Şimdi hedefimiz tamamen yapay  zeka bilgisayarları ile kontrol edilen Türkiye'nin “İnsansız Savaş Uçağı”nı geliştirmek. Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) çalışmalarına da başladık. İnşallah MİUS ilk uçuşunu 2023 yılında yapacak." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/798534/haluk-bayraktar-polonyaya-ihracatini-duyurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.