İslam Memiş altın ve para piyasaları yatırımcısı ne yapmalı?

Finans Analisti İslam Memiş, altın fiyatlarında artışın haziran ayının sonuna kadar süreceğini tahmin ettiğini belirterek yatırımcılara sabırlı olma çağrısı yaptı. Dolar yatırımı için ise eylülü işaret etti.
Ankara Masası
|
26 Mayıs 2021, Çarşamba - 21:39
İslam Memiş altın ve para piyasaları yatırımcısı ne yapmalı?

Finans Analisti İslam Memiş, Ankara Masası özel yayınında; Gökhan Gökyıldırım'a piyasalardaki son durumu değerlendirdi.

Özellikle altın yatırımcısına önerilerde bulunan Memiş sabırlı olmaya davet etti. Memiş haziran ayının sonuna kadar altındaki artışın süreceğini tahmin ettiğini söyledi. Eylül ayında ise FED'in faiz kararıyla doların artışa geçeğini ifade etti.

Altındaki artışın üç ana nedeni açıklayan Memiş "Amerika’daki enflasyon endişeleri, kripto para piyasalarındaki sert düşüşler, nakit akışının tekrar değerli emtialara giriş yapması, bu üç ana neden emtia fiyatlarını, altın fiyatlarını olumlu yönde desteklenmesine fayda sağladı.Tekrar 1900 dolar seviyesinin üzerinde gördük. Yılın ilk çeyreğinde ise altın fiyatları dünyada son 20 yılın en kötü performansını gerçekleştirmişti, 1677 dolar seviyesiyle. Tepki alımlarının da burada bir miktar etkili olduğunu gördük. Şimdi teknik olarak kısa vade ve uzun vade çeşitli analiz beklentilerimiz var. Kısa vade tekrar muhtemelen 1880 dolar seviyesine kadar inerse tepki satışı gerçekleşirse bir sürpriz yaşanmamalı. Ancak haziran ayında yükselişlerin devam edeceğini söylemekte fayda var. Tahmin ve öngörüm haziran ayında altının ons fiyatı 1960 dolar seviyesine kadar bir yükseliş trendi içinde olma ihtimali var. Bu ihtimale baktığımız zaman da yine para girişlerinin hızlanıyor olması, kripto para piyasalarındaki satışın biraz daha hızlanıyor olması gibi etkenler altın fiyatlarını olumlu yönde destekleyecek." dedi.

"Hangi hamleleri kullanacak? "

FED'in faiz kararının emtia fiyatlarının etkileyebileceğini vurgulayan Memiş "Haziran ayında 1960 dolar seviyesini takip ederken, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından da gelen açıklamaları takip etmeyi sürdüreceğiz. FED faiz artırımlarını ne zaman yapacak? Hangi hamleleri kullanacak? Söylemlerini güçlendirecek mi? gibi konular emtia fiyatları üzerinde bir etkisi olacaktır. Muhtemelen Eylül ayından itibaren Amerikan Merkez Bankası, ‘2022 yılının ilk çeyreğinde 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidebilirim’ söylemlerini biraz daha güçlendirebilir.Aslında faiz artışına baktığınız zaman, 25 baz puan ama söylemlere baktığınız zaman yaklaşık 5-6 ay boyunca piyasalarda öyle bir manipülasyon havası oluşacak ki sanki FED, 2 puan faiz artırımına gidecek. Yani faiz artırımının piyasayı çokta ürkütmediğini hep beraber göreceğiz.  Bizim yüzde 11,75 seviyesinde bir faiz oranımız vardı yüzde 19’lara kadar yükseldi. İşte görev değişiklikleri falan derken bir baktık yüzde 19’a kadar çıkan faizin hiçbir şeye yaramadığını hep beraber görmüş olduk. 25 baz puanlık faiz artırımı için dünya piyasalarında ciddi bir anlamda nasıl manipüle ettiğini, nasıl yönlendirdiğini, nasıl güçlü söylemlerle piyasaya yön verdiğini örnekle gördük. 25 baz puanlık faiz artırımı da ister istemez emtia fiyatları için olumsuz etkiler. Tabii bu süreç itibariyle altının ons fiyatı 1960 belki 2000 dolar seviyesinin üzerinde tekrar göreceğiz." diye konuştu.

"Hep aynı sorularla güne başlıyoruz ve günü tamamlıyoruz"

"Altın yatırımcısının bir noktada bir farkındalığının oluşması gerekiyor." ifadelerini kullanan Memiş şunları söyledi;

 Biraz daha finansal okur yazarlıkla hazır ağzını açarak elma piş ağzıma düş öyle bekleyerek ha düşecek mi yükselecek mi sen detayı geçmek lazım. Sonuca gel, düşecek mi yükselecek mi bu kafayı bu zihniyeti bu soruyu direk çöpe atmak gerekiyor. Çöpe atamadık çünkü bu soruyu. Bu soruyu çöpe atamadıktan sonra ters pozisyonda kalanlarında ciddi bir anlamda gözlemliyoruz. Neden insanlar şuna bakıyor. Ne konuşursan konuş ne anlatırsan anlat detay değil sonuç önemli. Sonuç ne düşecek mi yükselecek mi?

Böyle baktığınız zaman her zaman ters köşe olursunuz. Bu piyasadan hiçbir zaman para kazanamazsın. Gelenekçisiniz alıyorsunuz biriktiriyorsunuz uzun vadeye bırakıyorsunuz eyvallah. Düşse de artsa da senin işin yok, senin işin biriktirmek.

O yüzden insanlar böyle yılın 365 günü yıllarca ne diyoruz sürekli günlük piyasayı yorumluyoruz. Hep aynı sorularla güne başlıyoruz ve günü tamamlıyoruz düşecek mi yükselecek mi?

"Peki yükselişler olunca ne olacak?"

Memiş altın yatırımcısının ters köşe olduğu konulara değinirken"Altının ons fiyatı, gümüşün ons fiyatı, gümüşün gram fiyatı bu ons ile gram tarafını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Şimdi gram tarafındaki öngörü ve tahminlerimiz tekrar haziran ayında yükselişlerinin devam edeceği yönünde. Tamam yükselişler oldu, peki yükselişler olunca ne olacak? Herkes gidecek paldır küldür elindeki altınları bozduracak. Biz de şu farkındalığı başlatıyoruz ve 1 yıldır insanların kafasına vura vura anlatmaya çalışıyoruz. Yani gram bazında TL ile işlem yaptığınız zaman ters köşe oluyorsunuz. Yapmayın böyle.  Dünyadaki altın değeri ons üzerinden belirleniyor. Onsu da dolara bağlamışlar. Yani bunun karşılığı fiyatlama eşittir dolar. Sen ısrarla TL ile alıp sattığında ters köşe kalıyorsun." ifadelerini kullandı.

"Türkçesi dolar dünyada değer kazanacak"

Eylül ayında doların artacağına dikkat çeken Memiş "Son yıllardaki modası da şu oldu. Elime yeni TL geçti. Biz de yemiş gibi yapıyoruz yolumuza devam ediyoruz o ayrı bir şey ama şu önemli insanlar artık eylül ayı geldiği zaman 1960 dolarlar 2000 dolarlar seviyesine geldiği zaman FED faiz artırımı sinyalleri verdiği zaman hemen bunu koşa koşa TL’ye çevirmekten ziyade dolara çevireceksiniz. Niye çünkü uluslararası piyasalarda doların değerinin artacağını adam bangır bangır bağırıyor. FED diyor ki ben faiz artıracağım diyor. Türkçesi ne? Bu dolar dünyada değer kazanacak diyor. Emtia fiyatları ne yapacak ons bazında düşecek. Dolar değer kazandığı zaman gramlar düşüyor mu düşmüyor mu? " diye konuştu.

" Artık yeni bir farkındalık oluşması gerekiyor"

Altınla ilgili yeni farkındalık oluşmalı diyen Memiş "Ons bazında yükseliş var, gram bazında yükseliş var ama eylül ayında o beklediğimiz o ons tarafındaki düşüşler gram tarafını etkilemeyeceği için vatandaşlar bu alım satımı dolarla yapmalı. TL ile işlem yapanlar kısa vadeli işlem yapanlar da zarar ediyorlar. O yüzden sürekli düştü mü yükseldi mi muhabbeti böyle artık klişe muhabbetleri rafa kaldırmanın zamanı geldi geçiyor. Artık yeni bir farkındalık oluşması gerekiyor. Emtia fiyatları şuanda yükseliş trendinde. Bir miktar kar satışları ufak ufak olacaktır. Bu kar satışları da haziran ayı için yatırımcısına alım fırsatı sunabilir. Açıkta kalmamak için bence satış için çokta acele etmemek gerekiyor. Yatırımcısının biraz daha sabırla beklemesi gerekiyor. " dedi.

"Sanal milyoner oldunuz ama gerçekte fakirleştiniz"

Kripto paranın arkasında ciddi bir enkaz bırakacağını belirten Memiş şunları söyledi;

Kripto para piyasasındaki çöküşten sonra ciddi anlamda zarar edenler var ve oluyor. Ciddi anlamda da enkaz oluşturacak psikolojik anlamda.Kripto para da dünyada 26. sıra da en fazla yatırım yapan ülke Türkiye. Üniversite öğrencilerinin burs paralarını bile bağladığı bir piyasadan bahsediyoruz. O yüzden Sayın Bakan’ın söyledikleriyle bu ülke iflah olmaz. Bu millet bir şekilde yarın bir gün çıksın tekrar alım için pozisyon alır. Yani bu ciddi bir çöküş olmadan ciddi bir enkaz olmadan insanlar yaklaşık 1 yıl varlıklarını kaybetmeden bunlardan ders çıkarmaz.Herkes namaza başlamayanlar namaza başladı. Herkes bir an önce şu kripto para piyasalarından çıkayım, zararım doğrulsun da aman aman tövbe. Herkes sabahlara kadar namaz kılmaya başladı. Her şerde bir hayır vardır ya o yüzden şöyle bir 20 gün falan beklesinler 20 gün sonra bir çıkış fırsatı vereceğini ben tahmin ediyorum.

Dün sanal olarak sizi zengin etti ama gerçek olarak fakir etti. Sanal da milyoner oldunuz ama gerçekte fakirleştiniz bunu da bence unutmamak gerekiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/799425/islam-memis-altin-ve-para-piyasalari-yatirimcisi-ne-yapmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.