Ankaralı kahveciler normalleşme adımlarının arttırılmasını bekliyor

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven yeni açıklanan kademeli normalleşme adımından memnun olmadıklarını belirterek, "Tavla, okey oynanmadığı için müşterilerimiz gelmiyor. Kahveci esnafı perperişan vaziyette mal sahiplerimiz tahliye açıyorlar." dedi.
Büşra Bayrak
|
01 Haziran 2021, Salı - 21:00
Ankaralı kahveciler normalleşme adımlarının arttırılmasını bekliyor

Koronavirüs tedbirler kapsamında aylardır kapalı olan kahvehaneler, bu sabah kapılarını yeniden müşterilerine açtı.

Kademeli normalleşmenin ilk gününde Ankaralı kahvehaneciler sabah saatlerinde iş yerlerini maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına göre dizayn ederek müşterini beklemeye başladı.

Ankara Masası’na konuşan Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni normalleşmeden kahveci esnafının memnun olmadığını belirterek, "15 aydır kapalı olan kahvehaneler bundan nasıl memnun olacak? Tavla, okey oynanmadığı için müşterilerimiz gelmiyor. Kahveci esnafı perperişan vaziyette mal sahiplerimiz tahliye açıyorlar. Anahtarlarımızı mal sahiplerine bırakıyoruz. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. 15 aydır kapalı olan kahveci esnafına 3 bin, 5 bin, 10 bin lira ile bu yaralar bizi sarmaz. Sayın Cumhurbaşkanım yarım elma gönül alma bu bizim yaramızı sarmaz. Evet pandemi var ama ne hikmetse Sayın Bilim Kurulu üyelerine, Sayın Sağlık Bakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum: 15 aydır bizim kahvehaneler kapalı bu pandemiden bu virüsten kahvehanelerden bulaştığını nasıl tespit ediyorlar? Bununla ilgili çıksın Sayın Sağlık Bakanımız bir açıklama yapsın kahvehanelerden eğlence sektöründen bulaştığını veri tabanlarını açıklasınlar ki ona göre esnafımıza halkımıza bilgi verelim.” dedi.

"Bugün bir esnaf daha intihar etti"

Kahveci esnafının psikolojisinin artık bozulduğunu aktaran Güven,” Dünden beri şimdiye kadar Türkiye'nin her ilinden beni arıyorlar. Nereden baksan 700-800 telefon aldım. 'Başkanım bizim halimiz ne olacak, bizim neden kahvehanelerimiz açılmıyor? Evimize ekmek parası götüremiyoruz.' diyorlar. İntiharlar had safada 7 tane intiharımız oldu. Bugün yine bir restoran, kafeci meslektaşımız başka meslek de yapıyordu intihar etti. Yazıktır günahtır. Bıçak kemiğe dayandı. Sayın Cumhurbaşkanım ne olursunuz Allah rızası için bizim kahvehaneleri açtınız ama tavla, okey oyunlarımızı serbest bırakın esnaf bunalımda zor geçiniyor.” ifadelerini kullandı.

" Biz üzüm yemek istiyoruz, bağcıyı dövmek peşinde değiliz"

Bir dernek başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile esnafın sorunları hakkında görüşmek istediğini dile getiren Güven, “Ben 15 aydır diyorum ki Sayın Cumhurbaşkanım size bir kahvehanede çay ikram edelim, esnafın sorununu birlikte yerinde görelim. Ama ne yazık ki 15 aydır bizi dinleyen olmadı. Meslek, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınsın. Biz yardımcı olmak istiyoruz. Biz üzüm yemek istiyoruz, bağcıyı dövmek peşinde değiliz. Bir kahvenin 40 yıl hatırı var. 500 yıllık kahvecilerin, kahvehane kültürünün hiç mi hatırı yok.” şeklinde konuştu.

"Bir bardak çay satamadık"

Güven, kahveci esnafının bugün sabah saat 07.00 itibariyle dükkanlarını açmalarına rağmen hala bir bardak çay satamadıklarını belirterek, “Bu gördüğünüz mekan 15 yıldır Strazburg Caddesi'nde bir mekanımız. Buyurun bomboş bir tane çay satamadık. Zaten çay içen insan gelmez ki kahvehaneye çay ocaklarımız açık orada içer evinde içer. Bizim kahvehaneye gelen müşterilerimiz stres atıyor, oyun oynuyor. Bugün tavla, okey oyun olmadığı müddetçe bizim kahvehaneye kimse gelmez.  Açılmanın hiçbir anlamı yok. Bugün zaten bizim kahvehanelerimizin yüzde 10’u çay satar, geri kalan oyun oluyor. Oyun olmadıktan sonra yanlış. Saat konusunda bizim görüşlerimizi alsaydılar ben saat 11 de 12 de kahvehaneleri açtırır akşam 11 de kapattırdım. Bizim görüşlerimiz alınmadığı için yanlış genelgelerle uğraşıyoruz. Nedense meslek sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmıyor. Kapalı alanlarda biliyorsunuz yüzde 50 kapasiteyle açıldık ama içeride masada 2 kişi oturacak, bahçesi olanlar da 3 kişi oturacak. Bu son derece yanlış. Lokantalar 5 kişi, 6 kişi yemek yiyecek. Nedense kahvede 2, 3 kişi bir arada oturamaz mı? Bahçesi olmayanlar 2 kişi nasıl bir arada oturacak? Zaten gelmeyecek oyun oynatmadıktan sonra bizim kahvehaneleri açmamızın hiçbir anlamı yok.” dedi.

" İyi yönetemediler bu krizi"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a kahveci esnafına yaptığı desteklerden dolayı teşekkür eden Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'a huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Pandemi döneminde bize 2 bin TL yardım etti. 2 kere 500 TL bir yardım, iki kere de 650 TL yardım, geçen ayda 400 TL olmak üzere toplam 2 bin 700 TL yardım etti. Bugün de beni aradı. Sayın başkanım Ankara'da kaç tane kahvehanemiz varsa adreslerini bize gönderin dezenfekte, maske ve hijyen yardımı yapacağını söyledi. Bugün de bize 'hayırlı olsun'a geldiler çay ve şeker ile ama ne yazık ki bizim kahvehanelerimiz kapalı. Gerçekten olağanüstü kahveci esnafı bunalımdadır. İmdat diyoruz. Artık sözün bittiği yer çok doluyuz artık bizi yormasınlar bize yardımcı olsunlar. Vatandaş şimdi temizlik yaptı, alışveriş yaptı oyun olacak diye şimdi bütün bu malzemeleri çöpe atacaklar ya yazık günah değil mi? Bir gün kala genelge açıklanır mı? Bunu bir hafta önce açıklasaydılar olurdu. Ben oda başkanıyım bilmiyorum. Federasyon Başkanı bilmiyor. TESK Başkanı bilmiyor. Kim biliyor peki bunu? İyi yönetemediler bu krizi. Hiçbir zaman esnaf ve sanatkarın görüşü alınmadı.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/810950/ankarali-kahveciler-normallesme-adimlarinin-arttirilmasini-bekliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.