CHP Ankara'dan Güven Park müdahalesine tepki

CHP Ankara İl Örgütü'nden yapılan açıklamayla, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ü anmak için düzenlenmek istenen gösteriye yönelik polis müdahalesine tepki gösterildi.
Büşra Bayrak
|
03 Haziran 2021, Perşembe - 13:30
CHP Ankara'dan Güven Park müdahalesine tepki

CHP Ankara İl Örgütü, Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ü anmak için 1 Haziran’da Güvenpark’ta toplanmıştı. Eylemcileri dağılmaları için uyaran polis, uyarıları dikkate almayan göstericilere biber gazı ile müdahalede bulunmuştu.

Yaşananlar ardından CHP Ankara İl Örgütü'nden yapılan açıklamayla duruma tepki gösterildi. Açıklamada, “Buradan bu aymazlığı gerçekleştirenlere sesleniyoruz: Ne CHP Ankara İl Örgütü öyle istediğiniz gibi hukuk dışı davranabileceğiniz bir kurumdur, ne de siz bir işgal ordususunuz, ne karşınızda esir düşmüş bir müstemleke tebaası bulunmaktadır, ne de siz elini kolunu sallayarak gezen mahalle kabadayılarısınız.” ifadeleri kullanıldı.

"Hukukun izin verdiği her alanda gerekeni yapacağız"

2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na değinilen açıklamada,”1 Haziran 2021 tarihinde Ankara’nın göbeğinde, Güven Park’ta 8 yıl önce yitirdiğimiz Ethem Sarısülük’ü anmak için Anayasa ve 2911 sayılı kanundan kaynaklanan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı kapsamında bir etkinlik düzenlemek istemiştir. Ankara İl Başkanlığımızın yanı başında bulunan anma ile ilgili birkaç dakikalık demokratik ve barışçıl bir gösteri düzenlemek niyetinde olan örgütümüze kolluk kuvvetleri tarafından kelimelerle anlatmakta zorlandığımız bir gaddarlıkla müdahale edilmiştir. Orantısız olduğu kadar vicdansız olduğunun da altını çizdiğimiz bu müdahale ile ilgili olarak hukukun izin verdiği her alanda gerekeni yapacağız.” denildi.


" Bu arsızlığınızın yanıtını çok yakında sandıkta alacaksınız"

Pandemi döneminde gerçekleştirilen kongrelere de yer verilen açıklamada, “İktidarın talimatıyla gerçekleştiği açık olan bu sert ve anlamsız müdahale, toplumun sinir uçlarıyla oynamayı adet haline getiren bir siyasi acizliğin yansımasıdır. Ülkemize verecek hiçbir şeyi kalmayan bir müflis iktidarın son çabalarıdır. Ama bu çabalar nafiledir. İktidar tarafından her türlü eyleme müdahale ile ilgili önümüze koyulan pandemi gibi sahte gerekçeleri ise elimizin tersiyle itiyoruz. Lebalep kongrelerden her türlü kutlama, açılış ve toplantınızı milletimizin gözüne soka soka gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Bu arsızlığınızın halkımız tarafından nasıl değerlendirildiğinin yanıtını ise çok yakında sandıkta alacaksınız.” değerlendirmesi yapıldı. 


"Orantısız şiddet içeren müdahaleye sessiz kalmayacağımızı tekrar ediyoruz"

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Ankara’yı yöneten bir partinin üyelerine şehrin göbeğinde, binlerce insanın gözü önünde gazla, jobla, tekme ve yumrukla müdahale edenlerin ve bu müdahaleyi örgütümüze reva görenlerin suçları açıktır. Buradan bu aymazlığı gerçekleştirenlere sesleniyoruz: Ne CHP Ankara İl Örgütü öyle istediğiniz gibi hukuk dışı davranabileceğiniz bir kurumdur, ne de siz bir işgal ordususunuz, ne karşınızda esir düşmüş bir müstemleke tebaası bulunmaktadır, ne de siz elini kolunu sallayarak gezen mahalle kabadayılarısınız.

Bu sözleri bir duygusal tavırla ya da kızgın bir ruh haliyle değil; devletin adalet demek olduğunu bilen bir politik bilinçle söylüyoruz. Kamu gücünü elinde bulunduranların, milletin emanetini taşıdıklarının farkına vararak hareket etmeleri gerektiğinin altını hiddetle çiziyoruz. Bu farkındalığın ayrımına varılmadığı takdirde ise emanete hıyanet edileceğinin ve bunun toplum vicdanında ağır yankı bulacağını bir kez daha ifade ediyoruz.


Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ve benzeri, hiçbir orantısız şiddet içeren müdahaleye sessiz kalmayacağımızı tekrar ediyoruz. Türkiye siyasi tarihinde siyasal anlamı açık bir toplumsal itiraz olan Gezi Parkı eylemlerini; onun içinden çıktığı koşulları iyi analiz ederek, sahiplendiği talepleri çok değerli buluyoruz. Gezi Parkı eylemleri Türkiye’nin toplumsal ve barışçıl itiraz kültürüne yapılmış en iyi pratik katkıdır. Bu katkı sürecinde kaybettiğimiz tüm evlatlarımızı saygıyla anıyoruz. Ve hem onları katledenlerin hem de dün onları anarken şiddetle müdahale edenlerin hukuk önünde gereken hesabı vermeleri için elimizden geleni yapacağımıza dair söz veriyoruz. Bu sözü sahip çıktığımız tüm değerler adına; insan onuru için, insan haysiyeti için, yaşam hakkı için, doğayı korumak için, demokrasi için, refah, barış, huzur ve adalet için veriyoruz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/813584/chp-ankaradan-guven-park-mudahalesine-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.