Stres, tiroid hastalığını tetikliyor

IGF-https://igfhaber.com/2021/06/09/stres-tiroid-hastaligini-tetikliyor/
|
09 Haziran 2021, Çarşamba - 10:02
Stres, tiroid hastalığını tetikliyor

Çağın hastalığı olan stres beraberinde birçok hastalığı getirdiğine dikkati çeken uzmanlar, özellikle stresin, tiroid hastalığını da tetiklediğini öne sürdü.

İSTANBUL (İGFA) - Trafik, kalabalık, yoğun iş temposu, sorunlu ikili ilişkiler gibi günlük hayatta mücadele edilen her şey stresi tetikliyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri, Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, başta tiroid olmak üzere tüm endokrin organların, kadınlarda yumurtalıklar ve meme; erkeklerde prostat bezinin stresten çok fazla etkilendiğini dile getirdi. Tiroid bezinden T3 ve T4 isimli hormonlar salgılanarak, stresin bu hormonların salgı ritmini bozduğunu anlatan Ayşan, "Aşırı hormon salgısı, günlük hayatımıza endişe, terleme, kilo kaybı, uyku bozuklukları olarak yansıyor. Yetersiz hormon salgısında ise hasta kilo alıyor, halsizlik, bitkinlik, isteksizlik, depresyon, aşırı uyku isteği, kabızlık, şişkinlik sorunları yaşayabiliyor. Saç dökülmesi ve cilt kuruluğu da strese bağlı olarak ortaya çıkan hormonal salgı ritminin bozulmasının sonuçlarıdır" dedi.

Strese bağlı tiroid hastalıklarının kadınlarda daha çok göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Ayşan, ileri yaş, kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi ek hastalıkların varlığı da durumdan daha fazla etkilenilmesine neden olabildiğini kaydetti.

BU MESLEK GRUPLARI DİKKAT!

Yapılan işin de stresle ilişkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşan, “Finans, bankacılık ve ekonomiyle uğraşan kişiler stresten çabuk etkilenir. Doktorlar da çabuk etkilenen meslek grupları arasında yer alıyor. Strese girmede yapılan iş ve bu işin riskleri, potansiyel sonuçları elbette önemli. Ancak daha da önemli olan nokta kişinin vücudunun strese vereceği cevap ile stresi kontrol edebilme gücü ve becerisidir” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/827014/stres-tiroid-hastaligini-tetikliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.