Bandırma’da çevre felaketi

IGF-https://igfhaber.com/2021/06/10/bandirmada-cevre-felaketi/
|
10 Haziran 2021, Perşembe - 13:29
Bandırma’da çevre felaketi

Marmara Denizi, deniz salyasının esiri olurken, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren BAGFAŞ Gübre Fabrikası’ndan korkunç görüntüler sosyal medyada bomba etkisi yarattı.

Marmara Denizi’ne arıtılmamış su verildiği iddiasıyla sosyal medyada dolaşan videolar, infial oluşturdu. Fabrika hakkında defalarca ihbar yapıldığı, 1 Haziran’da körfeze kükürt verme işleminden kaynaklı olarak yaklaşık 96 bin lira ceza kesildiği öğrenildi.

Görüntüler milyonlarca kez izlenirken kurallara uymayan tesislerin kapatılması yönünde kullancılar yorumlar yaptı. Uzmanlar da BAGFAŞ’ın atıklarını Marmara’ya bıraktığı bölgenin hassas alan olduğunu, dolayısıyla da fosfat üreten bu fabrikadan denize deşarj edilen suyun kalitesinin BOİ 25 mg/L, KOİ 125 mg/L, TN 10 mg/L ve TP 1 mg/L olması gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanlar ayrıca atıksu değerlerinin bu limitin üzerinde çıkması durumunda tesisin derhal gerekli önlemleri alıncaya kadar kapatılıp ceza kesilmesi gerektiğini vurgularken, “Marmara ölüyor, neyi bekliyorsunuz, durdurun artık buraları” dedi.

Kocaeli Dilovası’nda bir atık su arıtma tesisinden Dilderesi’ne verilen atıklarla ilgili başka bir görüntüye ise “Senelerdir Dilovası OSB’den düzgün arıtılmadan tonlarca atık su Dilderesi’ne oradan da Marmara’ya akıyor. Atık su değil, resmen lağım ve sanayi suları salınmış” diye tepki yağdı.

BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, ise Hürriyet’e, “Derniz suyunu soğutma amaçlı kullanıyoruz. Tesislerdeki ısı değiştiricilerden kimyasal ile hiçbir bağlantısı olmuyor. En son 3 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü’nden geldiler. İnceleme sonucunda hiçbir olumsuz durum tespit edemediklerini belirlediler. Hazırladıkları tutanak metnine göre denize deşarj edilen soğutma suyunda oluşan köpüğün basınçtan kaynaklandığı, herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı belirtildi. Periyodik denetimler zaten yapılıyor. Denize hiçbir atık suyu deşarj etmedik. Bugüne kadar denizi kirletmeden kaynaklı hiç ceza kesilmedi” açıklamasını yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/828476/bandirmada-cevre-felaketi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.