Hüseyin Bağcı NATO Zirvesi'ni değerlendirdi

​Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, NATO Zirvesi'nde ABD ile Türkiye'nin yaptığı görüşmenin diğer ülkelerden ayrılması gerektiğini söyledi.
Ankara Masası
|
14 Haziran 2021, Pazartesi - 22:27
Hüseyin Bağcı NATO Zirvesi'ni değerlendirdi

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Ankara Masası özel yayınında Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Bağcı, NATO Zirvesi'nde yapılan görüşmelerden, ABD-Türkiye görüşmesini ayrı olarak değerlendirdi.

İki ülkenin 30 ülkeden farklı sorunlarının olduğunu belirten Bağcı, sorunların bu zirvede çözülmesinin ise söz konusu olmadığını söyledi.

"İkili sorunların şu aşamada çözülmesi söz konusu değil"

Türkiye-ABD ilişkisiyle alakalı Bağcı, şu ifadeleri kullandı;

Tabi bizim Cumhurbaşkanımız da onların arasında. Cumhurbaşkanı’nın gitmeden evvel yayınladığı videoda da Türkiye'nin hem NATO'ya olan bağlılığı hem NATO'yla olan ilişkilerinin devam edeceği ve Türkiye'nin bu anlamda Batı ekseninden ayrılmayacağının bir noktada garantisini verdi. Türkiye ve ABD arasında NATO içindeki görüşmelerle ikili anlamdaki sorunların birbirinden ayrı tutulması gerekiyor.

Yani NATO'nun ortak sorunları, herkesin sorunu. Bu anlamda 30 ülkenin sorunu ama Türkiye ile ABD arasında Suriye başta olmak üzere S-400 gibi konular Türkiye'yle ABD'nin ikili sorunu. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum ikili sorunların şuan da bir çözüme ulaşması tabi ki şu aşamada söz konusu değil. Önemli tartışmalar yaşanacaktır, ötelenecektir ama benim gördüğüm kadarıyla şu aşamada gelinen noktada varılacak olay ABD'nin küresel ve bölgesel olaylarda ne kadar Türkiye'yle işbirliği yapıp yapamayacağı konusundadır.

Afganistan gerçekten bunun önemli noktalarından biri olmaya devam edecek. ABD Türkiye'yi hem küresel hem bölgesel politikalarda böyle devre dışı bırakacak bir politika takip edemez. Etmemesi yönünde de zaten eğilimler var. Ama bütün konularda bir mütakabat sağlanması da söz konusu değil, kaldı ki sağlanmasına da gerek yok. Bazı konuları zaman içerisinde kompartmanlara ayırarak hepsini bir arada değil teker teker çözme yoluna gidilebilir öyle olacak diye düşünüyorum.

"O görüşme çok daha önemli"

Joe Biden'ın Putin'le yapacağı görüşmenin de Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Bağcı " ABD'nin asıl önceliği Çin'i engellemek Çin'i engellemek içinde Türkiye'nin çok önemli bir konumu var. Bir de ayın 16’sında Biden ve Putin arasında bir görüşme olacak. O görüşme çok daha önemli. Yani Türkiye ile görüşmesi önemli ama ondan sonraki görüşme daha da önemli. Çünkü orada ABD'nin küresel politikaları tartışılırken aynı zamanda Rusya'nın da Türkiye politikaları gündeme gelecek. Yani Rusya ile ABD arasında Türkiye konusunda nasıl bir anlaşma olacak yahut anlaşmazlık olacak, ona da bakmak lazım. O yüzden de toplantının Türkiye açısından önemi Rusya ile bir askeri ittifaka gidilmeyeceğinin kesinleşmesi.Yani Rusya’dan askeri teçhizat almak başka bir şey, Rusya’yla askeri kurumsal bir yapıya girmek başka bir şey." diye konuştu.

"Gerginlik ortadan kalktı ama sorunlar çözümlenmedi"

Türkiye ile Yunanistan görüşmelerindeki olumlu gelişmelerin zirve sonrası da sürmesini beklediğini vurgulayan Bağcı "Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüşmelerin bir gerginliğe tekrar götüreceğini düşünmüyorum. Hele hele bu NATO Zirvesi’nden sonra. Son dönemlerde Yunan Dışişleri Bakanı Türkiye’ye, Türk Dışişleri Bakanı da Atina’ya yapmış olduğu ziyaret bu açıdan çok önemli. Zaten bir yumuşama yaşandı. Gerginlik ortadan kalktı ama sorunlar çözümlenmedi. Hem Kıbrıs konusu olsun hem de özellikle NATO’nun askeri konumlanmaları konusunda Türkiye’nin endişeleri Karaağaç’ta ve diğer yerlerde, olası bir Amerikan üssünün kurulmasının Türkiye’ye yönelik olmadığı konusunda da garantiler verildi. Onun daha çok Rusya’nın Orta Avrupa’ya yönelik politikalarına askeri anlamda engelleyebilmek amacıyla yapıldığı da söylendi. Ben Ankara-Atina arasında bahar rüzgarları esmese de, havanın yumuşadığını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte ikili ilişkiler devam edecek. Ve bu toplantılarda da bu konular detaylı şekilde konuşuluyor." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/835408/huseyin-bagci-nato-zirvesini-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.