Putin'den Biden görüşmesine ilişkin ilk açıklama

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Biden ile görüşmelerinin "oldukça yapıcı" geçtiğini söyledi.
Ankara Masası
|
16 Haziran 2021, Çarşamba - 19:07
Putin'den Biden görüşmesine ilişkin ilk açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cenevre'de ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Putin görüşmenin ardından yaptığı ilk açıklamada "Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu çok önemli." ifadelerini kullandı.

Joe Biden'la siber güvenlik konusunda mutabık kaldıklarını belirten Putin "Biden'le Siber güvenlik konusunda anlaştıklarını ve iki ülkenin büyükelçilerinin görev yerlerine döneceğini belirterek, Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden'la mutabakat sağladık. Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti. Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak. Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık" dedi.

Karşılıklı davet gerçekleşmedi

Bir gazetecinin Biden’ın kendisini ülkesine davet edip etmediği ile ilgili soruya cevap veren Putin, “Biden beni ABD'ye davet etmedi, ben de onu Rusya'ya davet etmedim” ifadelerini kullandı. ABD’deki başkanlık seçimleri sırasında yaşananları hatırlatan Putin, “ABD, çok kısa süre önce George Floyd'un öldürülmesi ve Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketinin başlamasının ardından en ağır olaylarla karşı karşıya kaldı. Şu anda bunları yorumlamayacağım ancak demek istediğim, yaşanan kargaşaları, hukuk ihlallerini gördük. ABD'yi ve ABD halkını anlıyoruz ancak bunun bizim topraklarımızda yaşanmasını istemiyoruz. Bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Trump yanlılarının Kongre binasını işgal etme girişimiyle ilgili yorum yapan Putin, “Bunun tekrarlanmamasını umarız” ifadelerini kullandı.

Görüşmede insan hakları konusu ele alındı

Görüşmede Biden’ın insan hakları konusunu gündeme getirdiğini söyleyen Putin, “Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil. CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum” diye konuştu.

ABD’yi insan hakları konusunda sert bir dille eleştiren Putin, Rus muhalif lider Alexei Navalny konusuna değinerek, “Alexei Navalny, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken tutuklanmak istediğinden eminim” ifadelerini kullandı. Putin ayrıca, Navalny’nin durumu provoke etmeye çalıştığını ima etti.

“Ukrayna ile ilgili tartışılacak bir şey yok”

Başkan Biden ile görüşmesinde Ukrayna konusunun da ele alındığını belirten Putin, “Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti” dedi.

Gazetecilerin Ukrayna’nın, NATO’ya katılma ihtimalini nasıl değerlendirdiği ile ilgili soruya cevap veren Putin, “Ukrayna'nın NATO'ya olası girişiyle ilgili olarak, burada tartışılacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“Rusya ve ABD’nin stratejik istikrar sağlanmasında sorumlulukları var”

Putin, Biden ile START-3 anlaşması ile ilgili bir değerlendirmede bulunduklarını belirterek, “Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak. Batı'nın Rus dış politikasını öngörülemez bulması, bunun gerçekten de öyle olduğu anlamına gelmez. ABD'nin stratejik güvenlik alanında uluslararası istikrarın temellerini yıkarak 2002'de füze savunma sistemleri anlaşmasından çekilmesi tamamen öngörülemez bir şeydi. ABD'nin 2019'da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkması, Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesi de öngörülmez ve istikrarı bozucu adımlardı. Neredeyse hiçbir şey bırakmadılar. Tanrı'ya şükür Biden, START-3'ü beş yıl uzatma konusunda doğru bir karar aldı” dedi.


Siber güvenlik konusunda işbirliği

Başkan Biden ile siber güvenlik konusunda işbirliğine gitme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyleyen Putin, Rusya’nın siber saldırılar konusunda haksız suçlamalarla karşılaştığını savunarak, “ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kutbu konusu

Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda yaptığı askeri yatırımların batılı ülkeler tarafından eleştirilmesi ve Rusya’nın bu bölgeyi militarize ettiği ile ilgili iddialara da cevap veren Putin, “Bu kaygılar yersiz” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/838068/putinden-biden-gorusmesine-iliskin-ilk-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.