Bakanlıktan Marmara Denizi için Deşarj Genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi’nde müsilajın neden olduğu kirliliğin giderilmesine yönelik önlemler ve çalışmalara ilişkin "Deşarj Standartlarında Kısıtlama" başlıklı bir genelge yayımladı.
Samet Dirican
|
23 Haziran 2021, Çarşamba - 12:41
Bakanlıktan Marmara Denizi için Deşarj Genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı.

2021/10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 15 Haziran 2021 tarihli ve 2021/1 sayılı toplantı karar tutanağının 6’ncı maddesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 15 gün içerisinde Marmara Denizi Havzası’nda yer alan atık su arıtma tesislerinin kimyasal oksijen ihtiyacı deşarj standardının kısıtlanmasına yönelik mevzuat yayımlanmasına” karar verildi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzası ile "Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi” yayımlandı.

Kentsel atık sularda yüzde 20 kısıtlama...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında sanayi ve evsel atıksu arıtma tesisleri için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği ekinde yer alan ve kirliliğin göstergesi olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresinde kentsel atıksularda yüzde 20 oranında kısıtlama yapıldı.

Endüstriyel atıksularda yüzde 50 kısıtlama...

Endüstriyel atıksularda her bir sektör için yarı bir deşarj standardı düzenlemesi yapılarak yaklaşık yüzde 50’ye kadar kısıtlamalar yapılmış ve ‘Marmara Deniz Havzası Eylem Planı Kapsamında Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi’ ile deşarj standartları oluşturuldu.

Süre verildi

Uyum için süreler; mevcut atıksu arıtma tesislerinden kapasitesi yeterli olanların 3 ay, revizyon ihtiyacı olanların 1 yıl içerisinde uyum sağlaması gerekmekte. Yeni yapılacak (eski tesislerden de yeniden yapılması gerekenler dahil) tüm atıksu arıtma tesislerinin bu standartlara göre tasarlanması ve bu genelgenin yayım tarihinden itibaren 6 ay içerisinde proje onay işlemlerinin tamamlanması, 1 yıl içerisinde inşaat ihalesi işlemlerinin sonuçlandırılması ve yukarıda belirtilen süreler de dahil olmak üzere 3 yıl içerisinde tesislerin inşaatlarının tamamlanarak işletmeye almaları şeklinde düzenlendi.

3 hafta içinde Bakanlığa bildirecekler

Genelge ile belirlenen alıcı ortam deşarj standartlarına uyum için ilgili atıksu altyapı yönetimlerince belirtilen süreleri kapsayacak bir iş termin planını 3 hafta içinde hazırlayarak bakanlığımıza bildirmeleri gerekiyor.

Atıksu Deşarjı nedir?

Arıtılmış olsun olmasın, atıksuların doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama (sulamadan dönen drenaj sularının kıyıdan veya uygun mühendislik yapıları kullanılarak toprağa sızdırılması hariç) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltılmasını ifade etmektedir.

Derin Deniz Deşarjı nedir?

Derin deniz deşarjı işlemi, yeterli arıtma kapasitesine sahip olduğu mühendislik çalışmaları ile tespit edilen alıcı ortamlarda denizin seyreltme ve doğal arıtma süreçlerinden faydalanmak amacıyla atıksuların sahillerden belirli uzaklıklarda deniz dibine boru ve difüzörlerle deşarj edilmesi olarak tanımlanıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/846570/bakanliktan-marmara-denizi-icin-desarj-genelgesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.