İslam Memiş: Güven ve samimiyet kurulu kuralım

Finans Analisti İslam Memiş, Türkiye'de ihtiyaç duyulan tek kurulun 'Güven ve samimiyet kurulu' olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
02 Temmuz 2021, Cuma - 16:00
İslam Memiş: Güven ve samimiyet kurulu kuralım

Finans Analisti İslam Memiş, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtlayan Memiş, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İki haftadır piyasalarda, emtia fiyatlarında, palladium, platin, bakır, altın, gümüş gibi değerli metallerde bir düşüş olduğunu ifade eden Memiş, baskılanmayı  Amerika Merkez Bankası FED’in yaptığı manipülasyona bağladı. 

Amerikan Merkez Bankası'nın "Amerika'daki enflasyon geçici. Enflasyon rakamları yüksek gelmeye devam edebilir ama geçici. Tahvil faizlerindeki bu süreç geçici. O yüzden biz 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren faiz artırmaya başlarız" mesajı verdiğini savunan Memiş,  dolayısıyla altın ve gümüş fiyatlarının baskı altında olduğunu dile getirdi. 

Söylem değişikliği sonrası bir toparlanma gördüklerini kaydeden Memiş, "Haziran ayında bant aralığımız neydi? Bu gözler, bu piyasalar 1.916 dolar seviyesini de 1.750 dolar seviyesini de gördü. Gram altın TL fiyatında 535 lira seviyesini de, 490 lira seviyesini de gördü. Hiç kimse altın fiyatları Haziran ayında yükselmedi diyemez, 535 lirayı gördük. Hiç kimse Haziran ayında altın fiyatları düşmedi diyemez, 490 lira seviyesini gördük. Hiç kimse Haziran ayında gümüşün gram fiyatı yükselmedi diyemez, 7.99 lira seviyesini gördük. Hiç kimse gümüş fiyatları Haziran ayında düşmedi diyemez çünkü 7.18 lira seviyesini gördük." değerlendirmesinde bulundu. 

"Söylemlerle piyasayı baskılıyorlar"

"Manipülasyonlar hız kesmiyor" diyen Memiş, "Küresel piyasalarda, finans piyasalarında, varlıklar üzerinde manipülasyon göreceğiz. Bundan sonra bu manipülasyonlar artacak. Akılla-mantıkla yönetilen bir sistem olmadığı için akıllı, mantıklı açıklamaların gelmesi de beklenmiyor. Dolayısıyla söylemlerle piyasayı baskılamaya devam ediyorlar." şeklinde konuştu.

İnsanların güvenlerini kaybetmemek için gerçek ekonomik verilerin gösterilmediğini savunan Memiş, şöyle devam etti:

"Güvenleri gittiği zaman varlıklarını bizim istediğimiz sanal ortama koymazlar korkusu var. Bırakın enflasyonu herkes görsün. Enflasyon rakamlarını herkes fiyatlasın. Amerika'daki enflasyonun bugünkü fiyatı doğal halinde kalsın. FED Başkanı, FED üyeleri bırakın konuşmasın. Diğer Merkez bankaları konuşmasın. Herkes kendi fiyatlamasını yapsın. Dünyadaki gerçek ekonomiyi hep beraber görelim. Amerika'da, Kanada'da birçok Avrupa ülkesinde, birçok Asya ülkesinde, birçok dünya ülkesinde ciddi bir kuraklık var. Bırakın fiyatları baskılamayın, bırakın piyasalara müdahale etmeyin. İnsanlar gıda enflasyonunu görsün. Ama gerçek ekonomiler yaşanırsa her şey sıfırlanır. Bu algının bozulmasını istemiyorlar."

"Piyasalarda her şey suni"

Her şeyin suni olduğunu savunan Memiş, açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile FED’in ve diğer merkez bankası toplantılarının da piyasalar üzerinde bir etkisi olmadığını kaydetti. 

Piyasaların gerçek fiyatlandırma yapamaması sonucu, insanların ters köşeye yattığını ve gerçek kazananın oyun kurucular olduğunu belirten Memiş, "Amerikan Merkez Bankası FED'in bağımsız olduğundan bahsedebilir miyiz? Asla edemeyiz. Çünkü bu manipülasyon sürecini Amerika'nın Hazine Bakanı Janet Yellen başlattı." dedi.

FED'in bağımsız olmadığına yönelik iddiasını Yellen'in çelişkili ifadeleriyle güçlendiren Memiş, yatırımcıların bunun farkında olduğunu belirtti. 

Ekonomideki gerçek değer rakamları ve fiyatlamaları görmeden gerçek ekonomiyi yorumlanın mümkün olmadığını vurgulayan Memiş, "O yüzden manipülasyonla baskılanan, robotlarla pozisyon alınan bir piyasayı konuşuyoruz. İnsanların varlıklarının alım ve satımda ne yapacağına robotlar karar veriyor. Zaten sanal ortamda olan bir varlığın, normal insanın hür iradesiyle alım satım yapması zaten mantıksızdı. Çok güzel bir şekilde robotlar devreye girdi. Sizin varlıklarınızı artık onlar yönetiyor." ifadelerini kullandı. 

Piyasalarda al-sat yaparak kar elde etmek isteyenleri huzurlu bir hayatın beklemediğini kaydeden Memiş, "Varlıklarım değer mi kazanacak, değer mi kaybedecek sabaha kadar düşünüp duracaksın. Yani huzurlu bir hayatın olmayacak. Miktarı artıranların huzurlu bir hayatı olacak. Ben bu sık sık dile getiriyorum; 
iki türlü yol vardır. Varlıklar üzerinden al sat yaparak hayal kuranlar ile ellerindeki varlıkların miktarını artırarak uzun vadede yoluna devam edenler. Bu tercih tamamen yatırımcının kendisinde." açıklamasını yaptı.

Hangi veri açıklanırsa açıklansın gerçek fiyatlandırmanın yapılmadığını tekrarlayan Memiş, "Peki gerçek olan ne? Dünya genelinde ciddi bir kuraklık, ciddi bir üretim azalması var. Çiftçilerde maliyet noktasında ciddi bir artış var. Ülkeler şu anda ciddi anlamda gıda stokluyorlar. Bol likidite var. Merkez Bankaları çılgınlar gibi para basmaya devam ediyor. Bol likiditenin olduğu yerde enflasyondan asla kaçamazsınız. Ama tam ters manipülasyonda da kuraklık, enflasyon, hiper enflasyon yok. Siz işinize bakın her şey çok güzel. İki insan var. 'Her şey çok güzel olacak' diyenler ve 'Her şey berbat olacak, bir an önce tedbirimi alayım' diyenler. Bence bugünlerde ikincisi olmakta fayda var." diye ekledi. 

Fiyat İstikrarı Komitesi yorumu: Gereksiz olduğunu düşünüyorum

Programın ikinci bölümünde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle "Fiyat İstikrarı Komitesi" kurulduğu hatırlatılan Memiş, "Bazı şeyler için bazı kurumlar kurup başkalarını görevlendirmeye gerek yok. Ben bu noktada çok net bir insanım. Mesela küçük bir işletmeye giriyorsunuz, duvarına bakıyorsunuz, vergi levhasının ayrı bir tabelası var, belediyenin ayrı bir tabelası var. Bu böyle olmaz 2021 yılındayız. Bir işyerinin TC kimlik numarası gibi bir vergi numarası vardır. Kapıya sticker gibi yapıştırırsın, gelen memur onu okutur, tüm şeceresini a’dan z’ye çıkarır. Kebapçı dükkânı gibi böyle bir sürü evraklar... Ben bunları garipsiyorum bana çok komik geliyor. Nedir ki bu, ne anlam taşıyor? Niye insanları boşu boşuna görevlendiriyorsunuz? Vergi dairesindeki insanlar bugün sahaya çıktığı zaman kimi denetliyor? Ben bazı şeylerin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla alakalı rapor istiyor, eyvallah. Rapor istiyorsa diğer kurum ve kuruluşların görevi ne? TÜİK denen bir kuruluş var. Bunların araştırılmasına güvenmeyeceğiz mi? Bunlar aylık verileri Türkiye kamuoyuyla paylaşmıyorlar mı? Güven noktasında bir problem varsa o kurum ve kuruluşu lağvedeceksin yeni bir kurum ve kuruluş kuracaksın. Bazı şeyler bu kadar net. Daha hızlı hamle için bir ekip kuruyorsan o zaman arkanda problem var. Ben tuhaf karşıladım. İnsanların hissettiği enflasyon belli. Çiftçinin maliyetleri belli. Bir gündem geliyor. Hep beraber kurul kuruyoruz, gaz aldık bitti. Günü kurtaran söylemler bana inandırıcı gelmiyor. Bizim ihtiyacımız olan tek bir kurum ve kuruluş var. O da samimiyet. Samimiyet kurulu kuralım." değerlendirmesinde bulundu. 

Yayının sonunda kripto para yatırımcılarına tavsiyelerde bulunan Memiş, şunları söyledi:

Beklemeye devam etsinler, korku ve panikle işlem yapmasınlar. Bugün 20.000 dolar da olur, yarın 10.000 dolar da. Ama altcoinlerde ciddi bir bitme süreci de yaşanabilir. Ama önemli olan süreç uzun vadeli bekleyebiliyor musunuz, bu piyasayı öğrendiniz mi? 'Evet, ben öğrendim. Az bir miktarla bu piyasayı çok güzel bir şekilde öğrendim ve buradaki para benim kaybım için hiç önemli değil. Benim hayatımı etkilemiyor ve 10 yıl bekleyeceğim.' derseniz bence isabetli bir karar

.



http://www.ankaramasasi.com/haber/866276/islam-memis-guven-ve-samimiyet-kurulu-kuralim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.