Murat Ilıkan'dan Cumhuriyet'in rant iddialarına cevap

​MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, Cumhuriyet Gazetesi'nin rant iddiasıyla gündeme getirdiği Beytepe'deki arsayla ilgili gerçekleri Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde anlattı.
Ankara Masası
|
08 Temmuz 2021, Perşembe - 19:05
Murat Ilıkan'dan Cumhuriyet'in rant iddialarına cevap

Ankara Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı Meclis toplantısı 2. Birleşimi gerçekleştirildi.

Toplantıda, Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, Cumhuriyet Gazetesi'nde Beytepe Lodumlu'daki arsayla ilgili yer alan " Başkentin en değerli bölgelerinden olan Beytepe’de bulunan arsa üzerine yapılacak inşaat hakkının yükseltilmesi gündemde. Beton yoğunlaşmasını getiren öneri Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nda, CHP ve İYİ Partili üyelerin muhalefetine karşın kabul edildi." ifadelere cevap verdi.

Gazete haberinde Cumhur İttifakı'nın rantçılıkla suçlandığını belirten Ilıkan şunları söyledi;

Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haberde deniyor ki; “Rantçılar vazgeçmiyor.” Konu: Ankara Çankaya Beytepe’de bulunan bir arsa. Buradaki emsal değişikliğiyle ilgili bir sorun. Burada bazı ithamlar var belli bir kronolojisini yazmışlar. Hiçbir sözüm yok. Gazeteler kent sorunlarını da takip etmek zorundalar. Haberleri de doğru bir şekilde aktarmak durumundalar. Kronolojiye lafım yok. Fakat diyor ki; “hak sahibi, yeniden başvurarak alanın inşaat emsali 1 ve ticaret alanı olması koşuluyla imar düzenlemesi istedi. İstem üzerine Cumhur İttifakı’nın belediye meclis üyeleri devreye girdi. CHP ve İYİ Partililerin karşı oy kullanmasına karşın çoğunluğu elinde bulunduran diğer iki parti planın İmar Komisyonu’ndan geçmesini sağladı. Kabul edilen plana göre normalde 10 bin metrekarelik inşaat hakkı 25 bin metrekareye yükseltiliyor.” şeklinde teknik bir bilgi veriyor. En sonunda da diyor ki;  “Komisyonda olumlu yönde oy kullanan AKP ve MHP’li belediye meclis üyelerinin tavrına göre plan kabul edilecek ya da reddedilecek.” şeklinde bir haber var. Bunun üzerine de bir gündem bir kamuoyu var. Şimdi birkaç bilgi yanlışını düzeltmek istiyorum. En sondan başlayacağım bir kere burada komisyon raporunda ‘İYİ Parti ve CHP’li üyeler ret verdi AK Parti ve MHP evet verdi’ diye bir itham var. Arkadaşlar buyurun komisyon raporumuz. Milliyetçi Hareket Partisi’nin oyu çekimserdir. Yani biz bu süreçle ilgili olumlu bir beyanda bulunmamışız. İYİ Parti ve CHP üyesi arkadaşlarda ‘evet’ demişler bu kararla ilgili. Bir kere bu bilginin düzeltilmesini istiyoruz. İki, ‘Cumhur İttifakı’nın devreye girdiği’ diye bir ithamı kesinlikle kabul etmiyoruz. 

"Çankaya’da oy çokluğuyla karar alındı"

Ilıkan, imar planının ilk olarak CHP'li Çankaya Belediyesinde kabul edildiğini ifade ederken "Bugün 113’üncü maddede gelen plan CHP’li Çankaya Belediyesinden geliyor. Çankaya Belediyesinin gönderdiği plan, Büyükşehir'in gündemine alınıyor. Bundan sonra çok ilginç bir süreç işleniyor. O kronolojide yazmayan başka bir kronolojiyi anlatacağım size. 2 Haziran’da Çankaya’da oy çokluğu ile bir Meclis kararı alınıyor. Burayla ilgili bir plan yapılıyor. Bu bahsettikleri rantla ilgili. Tanımlanan her şey orada geçiyor CHP’li Çankaya’da, ama tabi gazetede yeri yok. Cumhur İttifakı yapıyor ya bunu." dedi.

"Bu nasıl hızdır, nasıl bir telaştır, nereden ne kaçıyor"

Aylarca bekleyen planlara rağmen Beytepe imar planının 8 günde geçmesine dikkat çeken Ilıkan "10 Haziran’da Büyükşehir’in gündemine alınıyor. Büyükşehir İmar Dairesi tarafından. En dikkat edeceğimiz nokta burası. Büyükşehir İmar Dairesinde yüzlerce doya aylardır bekliyor. Bu nasıl bir hızdır, bu nasıl bir çabukluktur, bu nasıl bir profesyonelliktir, bu nasıl güzel bir kadrodur böyle. Şimdi ben haziran ayında başka belediyelerden gündeme gelen kararlara baktım. Mesela Keçiören Belediye Meclisinden bir karar gelmiş gündeme alınmış yine 9 Haziran’da. Fakat Keçiören Belediye Meclisinden 1 Şubat’ta çıkmış karar. Yani 6 ay sonra burada gündeme girmiş. Yine Mamak Belediyesinin Üreğil Mahallesi ile ilgili bir kararı 2 Şubat’ta alınmış fakat 6 ay sonra gündeme girmiş. Yenimahalle Belediyesinde 2020’nin Aralık ayında alınmış karar 7 ay sonra burada gündeme alınmış. Bu nasıl hızdır, nasıl bir telaştır, nereden ne kaçıyor. Hangi atlı kovalıyor da imar dairesi bu kadar hızlı çalışıyor anlamıyorum. 8 günde bir karar geliyor gündeme." diye konuştu.

"Madem ortada rantçılık var niye hiç kimse itiraz etmiyor?"

Şehir Plancıları Odasının imar planı karşısında sessiz kaldığının altını çizen Ilıkan "Ayrıca binlik kararı oylanması için önümüze gelecek kararda 5 binlikle ilgili de düzenlemeler yapılıyor imar komisyonuna sunulan şekliyle. Tabi imar komisyonu arkadaşlar belediyede her ay bir hafta içerisinde dikkat ediyorsanız 200-250’ye yakın kararlarda geçiriyoruz burada. Haliyle imar dairesinin buradaki ilk tanımlamalarına, ilk sunumlarına, ilk taslaklarını da güveniliyor burada. Binlikle beraber 5 binlikte tekrar oylatılıyor burada. Süreçle ilgili yeni katkılar sağlanarak. Şimdi her nedense her şeye kent suçu diye itiraz eden, dava açan Şehir Plancıları Odasından şu ana kadar bir ses yok. Madem ortada rantçılık var niye hiç kimse itiraz etmiyor? Madem ocak ayında 5 binliği yapılmış, bir plan geçirilmiş neden CHP’li Belediye Başkanı veto etmiyor bu kararı. Ama işin sonuna gelindiğinde CHP ve İYİ Parti’nin adı yok. İtham altında olan bizleriz." şeklinde konuştu.

"Kent suçları bu meclisten geçmeyecek"

Planda emsal artışı olduğunu vurgulayan Ilıkan, sözlerine şöyle devam etti;

İmar planları kendi yasal tanımında da; fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek için yapılan planlardır. İmar planlarının kamu yararı ve saydamlık gibi bir ilkesi var. Şimdi biz en son Çankaya Belediyesinden gelen ve Büyükşehir İmar Dairesinin sunduğu çalışmaya jet hızıyla baktığımızda biz burada hiçbir kamu yararı görmüyoruz. Biz burada bütün belediyelerinin çalışmaları aylarca yıllarca bekletilirken, bir haftada bu hızla geçirilmeye çalışılan kararda da saydamlık görmüyoruz. Çünkü burada bir sosyal adaletsizlik var. Bahse konu olan alanda çok kısmetli birileri var herhalde. Çünkü eskiden 0.40 olan emsalleri önce 2’ye çıkmış, mahkeme kararıyla alan plansız kalmış sonra 1.6 teklif edilmiş sonra 1 kabul edilmiş meclisimizce. Hani son yasayla bir imar artışı olduğunda değer artışı da olduğunda ücret ödeyecek fakat 2’den 1’e düştüğü için değer artışını ödemiyor. Aslına bakarsak 0.40’dan 1’e çıkıyor. 9 bin küsur metrekareden 25 bin metrekareye kadar inşaat alanı kazanıyor. Bunlar da plan notları hariç. Biz bu tarz planların, yapıların, şehir plancıları ağzı ile konuşursam, kent suçlarının bu meclisten geçmeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü Mansur Bey’in de bir televizyon programında nezaketle dediği bir şey var. Bütün Belediye Meclis Üyelerini, hangi partinden olursa olsun kapsayacak şekilde, ‘Şu ana kadar emsalle ilgili bir hiçbir teklif gelmedi. Teşekkür ediyorum hepsine’ dedi. Ama maalesef İmar Daire Başkanlığının hızıyla böyle bir konu geldi önümüze. İnşallah bu konuyla ilgili kaynağı doğru olmayan konuları yazan basın mensubu arkadaşlar bu bilgileri de yazarlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/877916/murat-ilikandan-cumhuriyetin-rant-iddialarina-cevap
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.