5 milyon kişiye yardım ulaştırılan Cilvegöz'ü açık kalacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'de yaşayanlara daha rahat yardım ulaştırılabilmesi amacıyla Cilvegözü Sınır Kapısı’nın bir yıl daha açık tutulmasına karar verdi.
Ankara Masası
|
09 Temmuz 2021, Cuma - 19:33
5 milyon kişiye yardım ulaştırılan Cilvegöz'ü açık kalacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), kapalı oturumda yapılan oylamada “Suriye’ye sınır ötesi yardım mekanizması” olarak nitelenen Cilvegözü Sınır Kapısı’nın bir yıl daha açık kalması oy birliği ile kabul edildi.

Kapanma riski bulunuyordu

Suriye'nin kuzeybatısındaki yaklaşık 5 milyon kişiye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya'nın engellemesi durumunda yarından itibaren kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyordu.

5 milyon kişiye ulaşılıyor

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

Rusya'nın izni

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay vermişti.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/880921/5-milyon-kisiye-yardim-ulastirilan-cilvegozu-acik-kalacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.